truskawki - 19264 przepisów (strona:373/1285)

Tiramisu Truskawkowe 452

przepadają. Tiramisu Truskawkowe -  Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki 400 g sera mascarpone 2 fixy do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru   ok. 300-400 g truskawek duże opakowanie biszkoptów (ok. 250-300 g) ok. 1/2 szklanki mleka cukier puder do oprószenia   Tiramisu Truskawkowe - Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt(...)formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę biszkoptów, krem, układamy truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Całość oprószamy cukrem

Słodka Strona
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 220

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę(...)mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
Mus owocowy trójkolorowy - przepis na smaczny deser 153

możecie użyć dokładnie takich owoców jak ja lub innych podobnych. Ważne tylko żeby owoce były mocno dojrzale, bo inaczej mus wyjdzie cierpki i kwaśny. Mus owocowy trójkolorowy Składniki brzoskwinie truskawki (o tej porze już tylko mrożone) jabłko gruszka miód Mus owocowy trójkolorowy Wykonanie I warstwa - brzoskwiniowa. Brzoskwinie miksujemy ze skórką lub bez (jak kto woli). Ja postanowiłam zmiksować ze skórką(...)ponieważ w niej jest najwięcej witamin. Zmiksowane przelewamy do wysokiej szklanki. II warstwa - truskawkowa. Truskawki (mogą być nie do końca rozmrożone) miksujemy dodając łyżeczkę miodu. Ostrożnie wlewamy lub przekładamy łyżką na brzoskwinie. III warstwa - jabłkowo-gruszkowa. Miksujemy razem pół jabłka i pół gruszki. Przekałdamy na warstwę truskawek. Gotowe. Proste szybkie i orzeźwiające. Mus owocowy trójkolorowy

Pyza i Surówka
Lody truskawkowo-pomarańczowe z kropelką Malibu 116

Obierzcie pomarańczę ze skórki i zblendujcie ją – w całości. Jeśli wiecie, że trafiła Wam się odmiana z dużą ilością pestek, wyjmijcie je wcześniej. Umyjcie i odszypułkujcie duuużą garść dojrzałych truskawek, zblendujcie je razem z pomarańczą. W tym momencie dodajemy stołową łyżkę cukru i 50ml likieru Malibu. Sprawdźcie, ile ta mikstura ma mililitrów i dolejcie potrzebną ilość śmietanki. Zblendujcie razem wszystko(...)jeszcze chwilę, do rozpuszczenia cukru. Przelejcie masę do foremek, włóżcie patyczki i zamroźcie. Malibu i truskawki, śmietanka, plus mocny smak pomarańczy – co może być lepszego na lato? Nie są za słodkie, nie czuć za mocno alkoholu – raczej jego delikatną sugestię. ale dla dzieci zróbcie lepiej lody bez dodatku Malibu A sobie możecie z powodzeniem zwiększyć jego ilość jeśli tylko macie

Karo in the Kitchen
Truskawkowiec z migdałami 131

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy

Pobite gary Barbary
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 168

zmienia się wraz z porą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę.  Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek - 3 łyżki cukru - garść listków świeżej mięty Przygotowanie masy owocowej: Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek. Kroimy - rabarbar w plastry, truskawki w ćwiartki. Zasypujemy całość cukrem i odstawiamy na 30 minut

Życie zamknięte w smaku
tiramisu z truskawkami 171

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy  liśćmi mięty, oraz wiórkami czekolady i gotowe

Miód i pieprz
Koktajl z arbuzem BIAŁO - CZERWONI 209

najsmaczniejszy koktajl tego lata :) 2 warstwy pełne smaku najeżone kontrastowymi smakami urzekną Wasze podniebienie natychmiastowo . Biała warstwa to śmietankowo - porzeczkowa wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób(...)Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek przekrojonych na pół 200 ml śmietanki 30% tł. 2-3 garście wypestkowanych kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru

Kuchnia PROzdrowotna
Przepis na tabule z truskawkami. 108

Tabule z truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego  1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać(...)rabarbar i pokroić go w słupki. Następnie kroimy jabłko i skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Truskawki dzielimy na pół, wszystkie składniki  mieszamy z kaszą na koniec dodając posiekane liście mięty. Gotowe

Miód i pieprz
Przepis na tiramisu 116

Tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy(...)dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
Melon z truskawkami i granatem 127

Melon z truskawkami i granatem Składniki Danie dla czterech osób Dwa melony 2 łyżki cukru trzcinowego 3 gałązki mięty 150-200 g truskawek ½ cytryny 60 ml rumu lub whisky Sposób przygotowania Gotowy melon z truskawkami Liście mięty zgniatamy w dłoniach i wkładamy do misy, zalewając je whisky i odstawiamy je na 2-3 minuty (oryginalnie należy użyć rumu z trzciny

Miód i pieprz
Kasza jaglana z truskawkami 189

Kasza jaglana z truskawkami Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia Łyżeczka cynamonu Sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać(...)dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotowa kasza z truskawkami Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut), dodajemy miód, cynamon, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku na ok. 10 minut. Następnie układamy danie na talerzach

Miód i pieprz
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 350

kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy je w 0,5-0,75l wody, gdy 3 galaretki to rozpuszczamy(...)całą masą (ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, ale można również ręcznie). Część masy serowej wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem). Wygładzamy, układamy truskawki przekrojone na połowy, wykładamy pozostałą część masy serowej, wygładzamy. Na wierzchu układamy drugą warstwę truskawek i odstawiamy tortownicę do lodówki. Gdy galaretka wystygnie i już lekko "ciągnie", wylewamy ją na schłodzoną

Smaczne Zdrowe
Sos truskawkowy 116

adniki: truskawki cukier Truskawki oczywiście trzeba opłukać i oderwać szypułki. Najszybciej zmiksować truskawki z cukrem. Ale jeśli chcemy przygotować więcej sosu lub na kilka dni sos trzeba zagotować.  Podgrzewamy je na małym ogniu i dodajemy cukru.  Proporcje cukru do owoc

prawdziwe jedzenie
Koktajl z truskawek i mleka ryżowego 125

Dziś coś w sam raz na upalne dni. Orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy i smaczny koktajl na bazie 2 składników - truskawek i mleka ryżowego.  Składniki : - mrożone truskawki - mleko ryżowe Ze względu na fakt, że mleko ryżowe jest w sklepach dosyć trudno dostepne i stosunkowo drogie przedstawiam szybką wersję sporządzenia go w domu. Sposób przygotowania mleka ryżowego : Porcja na około(...)szklanką ciepłej przegotowanej wody zblendować. W razie gdyby było za gęste dolać więcej ciepłej wody. Na końcu przecedzić przez sitko. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty - zblendować truskawki z mlekiem. Do koktajlu można dodać kostki lodu

Kuchenne innowacje

Proponowane wyszukiwania