Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami
Słodkie Przyjemnościłączenia smaków. Dopóki macie możliwość, korzystajcie ze świeżych owoców, choć w przypadku smoothie mrożone są nawet lepsze :) Zapraszam na smoothie jagodowo-truskawkowe." Składniki na porcję: 1/2 szklanki jagód szklanka truskawek 5-6 kostek lodu woda ew. łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, oczyszczamy z liści i szypułek - owoce również wrzucamy do blendera
Słodkie Przyjemnościwiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny
Słodkie Przyjemnościpotem korzystać ile się chce! Zapraszam!" Składniki : 1/2 szklanki czereśni 10 kostek lodu z owocami : jagodowo-truskawkowe Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy kostki lodu z zamrożonymi jagodami i truskawkami. Czereśnie myjemy, oczyszczamy szypułek i pestek, owoce również wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Jeżeli korzystamy z zamrożonych czereśni, wrzucamy je razem z kostkami lodu. Owoce
Słodkie Przyjemnościmurzynek Ciasteczka karnawaowe faworki faworki na piwie pą czusie bez drożdzy kasztanki małe paczusie Sałatki sałatka grecka po mojemu s ałata z grzankami i grillowanym-miesem sałata z truskawkami i kurczakiem Na ciepło schab w pomarańczach pizzerinki ze szparagami bruchetta ze swieżym oregano calzone Drinki i Napoje bezalkoholowe czekolada na gorąco z pistacjami lemoniada brazylijska zielony smoothie-egzotyczny lemoniada
Słodkie Przyjemnościmusi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych. Składnika : 5 białek (wielkość M) 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka
Słodkie Przyjemnościtortowej przesianej x2 - laska wanilii - starta skórka świeżej pomarańczy, lub dla odważnych, maleńka szczypta chilli - 3 całe jaja - 2 żółtka - szklanka cukru pudru - gorzkie kakao - 140g masła - mięta świeża - truskawki Przygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je masłem i oporuszamy dokładnie kakao. Wstawiamy je do lodówki. Masło z pokruszoną czekoladą topimy w wysokim garnku i dodajemy ziaren wanilii. Odstawiamy. Ubijamy wszystkie jajka
BaRepaspory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek. Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść przepisów jest przejrzysta, są napisane w konkretny sposób, nie przerażają nadmiarem treści. Książkę tę poleciłabym
Szefowa kuchnirozmiar M * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 łyżka octu * 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2/3 szklanki oleju * mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoce Sposób wykonania Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach
Mix smakusię wystawiać nosa za próg pokoju, a deszcz za oknem raczej cieszy niż wkurza. Tęskniłam za polskim jedzeniem tak bardzo, że czasami śniły mi się ociekające tłuszczem pierogi. I truskawki! Udało mi się je znaleźć raz, w przeciągu całych dwóch lat, w hipermarkecie, o zgrozo. A najbardziej brakowało mi mojej polskiej rodziny, której nie mam już w planach więcej zostawiać
Gotowanie to kochaniezastygnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na galaretkę wykładamy bitą śmietanę. Najlepiej smakuje z truskawkami
Miksturowniksłodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik
Kulinarne przygody Gatitywspólną pasją gotowania. Dziękuję bardzo za zaproszenie do „Wyzwania”. Tematem akcji w tym miesiącu jest Smoothie. Do ostatniej chwili nie wiedziałam, jaka będzie moja kompozycja smakowa. Do wyboru miałam truskawki, maliny, limonki, cytryny, banany i… mango, które sobie już tydzień „dojrzewało” w słońcu. I właśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe
mojewypiekiinietylkoLato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj - 3 szklanki mąki luksusowej
mojewypiekiinietylkoPlacki z owocami zawsze cieszą się wielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki
mojewypiekiinietylko