truskawka - 16921 przepisów (strona:59/1129)

Sałatka z bobem i truskawkami 145

moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki(...)dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek 2 cebule szalotki 1/2 dojrzałego awokado 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól morska

Poezja smaku
Placuszki rabarbarowo-truskawkowe. 154

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli około 1/2 szklanki mleka olej do smażenia cukier puder do oprószenia      Rabarbar i truskawki kroimy w cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy

Rozpustne gotowanie
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 113

Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden(...)cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm KRUCHY SPÓD 150 g zimnego masła 160 g mąki pszennej (1 szklanka) 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany

cool and minty
Dżem truskawkowy 123

Bardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego ). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu.  truskawki - cały garnek 5 litrowy 1 kg. + 0,5 kg. cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki zasypać 1 kilogramem cukru, potrząsnąć trochę, aby cukier dokładnie pokrył truskawki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia odlać powstały sok z truskawek ( można zrobić z niego pyszny  syrop z truskawek ). Pozostałe truskawki smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszać lub potrząsać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 155

Dzisiaj ponownie zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie.  Przepis(...)galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody budyń o smaku waniliowym, z cukrem płaska łyżeczka cukru z wanilią 350 ml śmietany 30% 100 ml mleka 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę i budyń . Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Standardowo budyń przygotowuje się w 500 ml mleka

Smak mojego domu
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 166

lekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria nie zdołałaby się oprzeć dokładce. Kanapka Wiktorii Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 236

łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu aż nie będzie potrzebna. Frużelina: 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości 1-4 łyżki cukru (ja nie dodawałam wcale, ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo słodki) 1 łyżka żelatyny namoczona(...)łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody Kilka godzin przed przełożeniem tortu przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki, zasypać cukrem, gotować na małym gazie do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą dużo soku. Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 160

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około 30 małych lub 15 dużych Kruszonka: 50 g mąki chlebowej 25 g oleju 25 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest

moj przepis na
Panna Cotta paleo 188

Truskawki, truskawki wszędzie! Sezon na truskawki w pełni. W związku z tym czuję się w obowiązku przygotować jakiś przepis z truskawkami, tym razem padło na jeden z moich ulubionych włoskich deserów – Panna Cotta, oczywiście w wersji Paleo. Deser bez nabiału, glutenu i innych, nie do końca zdrowych składników. Panna Cotta paleo dopieścimy aksamitnym truskawkowym sosem , który nada jemu obłędnego(...)wersji z mlekiem migdałowym i z kokosowym z puszki) 2 łyżki miodu ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Składniki na sos truskawkowy: ⅓ szklanki octu balsamicznego około 400 gram truskawek 2 łyżki miodu szczypta soli wanilia łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Panna Cotta paleo: Do ¼ szklanki wody wsypujemy 1½ łyżki żelatyny i czekamy aż się rozpuści. Do garnka dodajemy mleko, miód

PaleoLife
Deser kokosowy z kaszą jaglaną i truskawkami 200

Deser kokosowy z kaszą jaglaną i truskawkami Kto jada jaglankę, wie, że bez odpowiedniego doprawienia jest ona nijaka w smaku. Chcąc wprowadzić jej jak najwięcej do diety, dodaję ją do różnych dań. Tym razem postawiłam na słodką i bardzo prostą wersję. Jako że od jakiegoś czasu nie mogę się oprzeć smakowi kokosa, "przerobiłam" jaglankę na słodki, kokosowy deser. Już podczas(...)gotowania z wiórkami pachniała tak obłędnie, że wyjadałam ją z rondla ;) Wyszło prosto i ... pysznie!  Zobacz przepisy na ----> inne desery Deser kokosowy z kaszą jaglaną i truskawkami - przepis: (3-4 niewielkie pucharki) Składniki: 100 g kaszy jaglanej (suchej) ok. 1,5 szklanki mleka (np. roślinnego) 30-40 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru trzcinowego kilka truskawek na wierzch

Moje Qulinaria
Przepis na Chłodnik Truskawkowy 133

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w pełni za oknem coraz cieplej, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chłodnika truskawkowego będziemy potrzebować: 600 g truskawek 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 1 szklanka śmietany 12% lub 18% około 120 g cukru(...)ilość cukru to kwestia gustu) 2 łyżeczki cukru waniliowego do dekoracji na talerzu kilka truskawek Link do filmu z przygotowania: Chłodnik truskawkowy Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki przekładam do miski. Do truskawek dodaję cukier, cukier waniliowy i rozdrabniam blenderem – jeżeli nie mamy blendera truskawki możemy rozdrobić widelcem. Teraz do zsiadłego mleka dodaję śmietanę i ubijam przez chwilę

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z truskawkami oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 3" 188

sobotę na bazarku usłyszałam, że kończy się sezon na truskawki. Chyba coś w tym jest, bo znów są droższe, a ich wygląd nie zawsze kusi, by je kupić. Dziś proponuję Wam truskawki na wytrawnie z klasycznymi włoskimi dodatkami - balsamico i pieprzem. Mnie kiedyś to połączenie nie mieściło się w głowie, ale od kiedy spróbowałam, w tej wersji też je jadam(...)Składniki : 3 grube łodygi selera naciowego kulka mozzarelli kilkanaście truskawek kilkanaście liści rukoli kilkanaście liści bazylii (w tej sałatce polecam szczególnie odmianę fioletową) chlust balsamico lub łyżka octu balsamicznego pieprz świeżo mielony oliwa (ilość według uznania) Łodygi selera obrać obieraczką do warzyw z włókien. Pokroić na talarki. Mozzarellę pokroić w grubszą kostkę. Truskawki przekroić na połówki. Do salaterki wrzucić seler

Weekendy w domu i ogrodzie
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 121

Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)truskawek (w opisie wyjaśnię, dlaczego tak podaję ilość owoców) 40 dag cukru Pierwszego dnia wrzucić do dużego i szerokiego garnka o grubym spodzie 1,5 kg truskawek. Przykryć garnek pokrywką i trzymać na włączonym palniku, aż truskawki puszczą sok. Zamieszać od czasu do czasu, by truskawki nie przywarły do dna pod wpływem swojego ciężaru. Gdy truskawki się zagotują, radykalnie zmniejszyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 167

Zbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru(...)wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 duże jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szklanki oleju kokosowego - woda różana - truskawki - morele - wiórki kokosowe * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Owoce myjemy. Morele przekrajamy na połówki i pozbywamy się pestek. Truskawki jeżeli są duże przekrajamy na połówki. Do jednej miski przesiewamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami 190

Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej  kaszka manna :) Składniki(...)kaszy manny  1 szklanka zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 l mleka 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 szklanki wrzącej wody świeże truskawki herbatniki Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzącej wody. Ostudzić. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do garnka wlać 3 szklanki mleka. Dodać masło i cukier (zwykły

Ugotować

Proponowane wyszukiwania