truskawka - 16921 przepisów (strona:63/1129)

Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 167

Domowy dżem truskawkowy.     Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę.   Można to zrobić na wiele sposobów.   Dziś mój prosty przepis na dżem truskawkowy.   Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj.     Aby zrobić domowy dżem truskawkowy potrzebujesz:     * świeżych truskawek   * cytrynę   * cukru białego(...)zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).           Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.   Świeże truskawki powinny być pokrojone a nie zmiksowane.   Przygotowuję duży ale niski garnek.   Do garnka wkładam rozdrobnione truskawki i zagotowuję

IzaGotuje
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 275

Chyba już kończą się truskawki, a ja nic z nich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z truskawkami.  Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiąca kruszonka i soczyste truskawki to kwintesencja idealnej drożdżówki.  Zapraszam) Drożdżówki z truskawkami i kruszonką Składniki na 14 dużych bułeczek(...)mleka  18 g świeżych drożdży  4 łyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli  na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g zimnegoa masła Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć

Mia Cucina Sofieta
sernik na zimno z truskawkami 349

samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier. składniki na mus truskawkowy: 160 g truskawek 1/2 galaretki truskawkowej wykonanie: Truskawki szypułkujemy myjemy i miksujemy na mus. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia(...)gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mielimy na gładką konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy /uwaga: może chlapać ;)/ dodatkowo: ok. 400 g truskawek 1 i 1/2 galaretki 500 ml gorącej wody Biszkopt wkładamy do tortownicy. Rozsmarowujemy na nim lekko tężejący mus truskawkowy. Część truskawek przekrawamy wzdłuż i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz

Domowy Smak Jedzenia
Deser truskawkowy 132

Łatwy, smaczny, a zarazem efektowny deser z truskawkami. U mnie podany został nie w pucharku deserowym, tylko w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Najważniejsze bowiem jest dla mnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki(...)opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze) 300 g truskawek (do kremu) kilkanaście truskawek do galaretki i dekoracji 350 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 opakowania śmietan-fix WYKONANIE Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ochłodnięcia. Do każdego z pucharków wrzucić 4-5 truskawek (w zależności od wielkości), po czy zalać

Passions hobbies life
Truskawki z kruszonką 172

Truskawki z kruszonką to świetny pomysł na szybki i tani deser. Ponadto kruszonka z dodatkiem wiórek kokosowych jest lekko chrupiąca i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki przygotowane w ten sposób powinny delikatnie puścić sok. Mąkę ryżową możecie zastąpić zwykłą mąką, np. pszenną, ale gdy ją zamienicie to danie nie będzie już bezglutenowe.  Składniki: 800 g truskawek (waga z szypułkami(...)szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki zwykłego cukru 1/4 szklanki wiórek kokosowych 1/4 kostki masła (50 g) 1 łyżka cukru z wanilią Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i przekroić na dwie części. Przygotowane truskawki posypać cukrem z wanilią i 1 łyżką mąki. Pozostałą mąkę, zwykły cukier, wiórki kokosowe i masło połączyć ze sobą (musi powstać kruszonka).  Truskawki przełożyć do naczynia

Ugotować
Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu 165

Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu Sałata i owoce?! To połączeniu wielu może wydać się nie do przyjęcia. Potwierdzam jednak, że truskawki i mango w połączeniu z sałatą - są ekstra! Lubię zwłaszcza połączenie słodkich truskawek i wyrazistej w smaku glazury balsamicznej. Sałatka jest świetną alternatywą obiadu w upalny dzień, kiedy nie chce się nam stać w kuchni przy parujących(...)wypicia w formie koktajlu). Podobnie z dressingiem - zrobiłam najprostszy - ale jeśli masz jakiś ulubiony - z powodzeniem możesz go wykorzystać. Zobacz również inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu - przepis: Składniki: mix sałat - ulubiony 4-5 truskawek 1/8 melona Galia 1/8 melona słonecznego 1/8 mango kilka kostek tofu marynowanego ---> zobacz przepis na tofu marynowane

Moje Qulinaria
Ryż na mleku z truskawkami 402

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam!   Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami(...)należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy. Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%. Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek i przykrywamy pozostałym ryżem.   Blaszkę z ryżem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Pozostałe truskawki może zblenderować i uzyskanym musem polać nasz ryż

paapilotkaa
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1831

może być coś lepszego niż połączenie truskawek, bitej smietany i białej czekolady? Może! Wystarczy, że dodamy syrop z czarnego bzu, miętę i...kaszę mannę i mamy wspaniały, bardzo wakacyjny deser :) Przepis poznałam na warsztatach "Lubię Kaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony smakuje(...)lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki "marynacie" z syropu z czarnego bzu, mięty, bazylii i skórki cytrynowej nabierają ciekawego, bardzo orzeźwiającego smaku. Jest to najlepszy deser, jaki miałam okazję jeść w ostatnim czasie i polecam spróbować każdemu miłosnikowi truskawek. Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą manną-spróbujcie jej w tej wersji

Zawsze głodna!
Muffinki z truskawkami i rabarbarem 132

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek. Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki. U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam!   Muffinki z truskawkami i rabarbarem    Składniki:   2 szklanki mąki, szklanka cukru,   2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru(...)łyżeczki cukru pudru, + kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki. Wykonanie: Truskawki i rabarbar musimy umyć a następnie obrać rabarbar i oczyścić truskawki ze szypułek. Rabarbar kroimy w małą kostkę, truskawki na pół i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej

paapilotkaa
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – bez pieczenia! 268

Tarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta , której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się(...)oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodkości na randkę. Gwarantuję , że każdy z ogromną przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 26 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 350 g * masło – 150 g MASA: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 125 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki

Ostra na Słodko
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 160

Doroty znalazłam przyjazny ludziom spieszącym się przepis, pojechaliśmy więc szukać rabarbaru.  A rabarbar wcięło . Zjeździliśmy wszystkie sklepy (a mamy cztery) w naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam(...)kuchni wszystkich domowników. Gdy podano je do kawy, znikało w błyskawicznym tempie, a ciotka C. nie mogła się nachwalić. Jego tata również był zachwycony, bo przepada za ciastami z truskawkami. Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowy Eksperyment 107

Dlaczego eksperyment? Zaczęło się od tego, że będąc na zakupach wpadły mi w oko świeże, hiszpańskie  truskawki, na które akurat była promocja (niektórzy mogą komentować, że chemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo(...)truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39 cm) : Biszkopt (składniki na 2 biszkopty) : 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 6 jajek Masa śmietanowo

Domowa Cookierenka Agi
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA BISZKOPCIE 145

zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :)) ~4 płaskie łyżki mąki pszennej ~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~800g (dwa duże opakowania) jogurtu naturalnego ~400g truskawek (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody(...)szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia masy. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać

chili & sugar
Sernik waniliowy z truskawkami 647

Sernik waniliowy z truskawkami to prosty w wykonaniu sernik z dodatkiem całych owoców, których czerwień pięknie kontrastuje z bielą masy serowej, wzbogaconej o dodatek prawdziwej wanilii. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste. Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego(...)twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek. Upiekłam go w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli masa serowa 600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego) 150g śmietany

Smakołyki Bereniki
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem 147

tego, że od wczoraj mamy truskawkowy miesiąc, mam dla Was przepis na jeden z najlepszych dżemów, jakie miałam okazję jeść. Słodko-kwaśne połączenie majowych łodyg rabarbaru i dorodnych, czerwcowych truskawek. Do garnka, za radą Bei , wpadły też suszone kwiaty hibiskusa, i tu właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz(...)oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych kwiatów hibiskusa Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania