Jakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień. Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim! Muffinki(...)truskawkami / 12 muffinek Składniki: 300 g truskawek 1/2 szklanki mleka 100 g oleju 250 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: 400 g jogurtu greckiego 100 g truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy. Usuwamy szypułki. Kroimy na kawałki. W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. W drugie misce mieszamy ze sobą
Moja smaczna kuchniaeksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet(...)soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego (owsiane doskonale się sprawdza) 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 żółtko 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej ok. 20 małych truskawek (opcjonalnie) cukier puder do posypania Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wrzucamy 3 łyżki cukru, żółtko, 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej oraz pół szklanki mleka
Dieta bez mlekaCiasto czekoladowe z truskawkami Ciasto czekoladowe z truskawkami – bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach. PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI Składniki na ciasto czekoladowe z truskawkami: 3 jajka 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1/4 szkl mleka 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku dopieczenia 200g truskawek syrop truskawkowy(...)zrobić ciasto czekoladowe z truskawkami: Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej z mlekiem. Mieszamy delikatnie i powoli wszystkie składniki, tak by jajka nie opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm). Na wierzchu układamy ćwiartki lub połówki
Dorota SmakujeJogurtowy koktajl z truskawek to klasyka. Można go przygotować zarówno ze świeżych jaki i mrożonych owoców. Smakuje każdemu dzieciom i dorosłym. Kiwi przełamuje smak słodkiej truskawki oraz hamuje apetyt na słodycze. Zjedzenie jednego kiwi dziennie pokrywa pełne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Łatwy w przygotowaniu, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli zastanawiasz się gdzie znajdziesz jogurt waniliowy, to podpowiem(...)przeciwieństwie do tych pitnych jest on gęstszy oraz mniej słodki. Print Jogurtowy koktajl truskawkowy z kiwi Keyword jogurt naturalny, kiwi, koktajle dla dzieci, koktajle jogurtowe, koktajle na podwieczorek, truskawki Servings 4 osoby Ingredients 40 dag truskawek 1 szt kiwi 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyki cukru trzcinowego 1/2 szklanki jogurtu waniliowego 5 kostek lodu Instructions Truskawki należy opłukać i odszypułkować
Przepisy na koktajle z blenderaCzas przygotowania: 3h 00 min Ilość porcji: ok. 2 słoiczki po 300ml Drukuj Gładki dżem z truskawek, malin i borówek By Piotr 6 sierpnia 2018 Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy. Składniki: Dżem truskawkowy: truskawki - 1kg cukier - ok. 250-350g Dżem malinowy maliny - 1kg cukier - ok. 450g (maliny są dosyć kwaśne(...)każdego: cukier z wanilią - po 1-2 łyżki (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami wanilii) sok z cytryny - 1 łyżeczka (opcjonalnie) skórka otarta z cytryny - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki, maliny lub borówki dokładnie myjemy i umieszczamy (oddzielnie jeśli robimy dżem w więcej niż jednym smaku) w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Wyciśnięty
Pogotujmy.pljeszcze lepiej orzeźwi Was w ciepłe dni! Składniki: Lody: śmietana 30% - 250ml mascaropne - 250g cukier puder - ok. 50-150g (w zależności od słodkości soku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny - ok. 50g Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy. Maliny oraz(...)odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Sok dodajemy do śmietanowego kremu i dokładnie mieszamy. Dodajemy także rozdrobnione truskawki i maliny. Całość umieszczamy w zamrażarce i chłodzimy przez około 3-5 godzin, mieszając lub miksując lody co 30 minut. Gotowe podajemy z dodatkową porcją świeżych owoców oraz miętą. Lody truskawkowo-malinowe
Pogotujmy.pljuż ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować. Mus truskawkowy: 750 g truskawek* galaretka truskawkowa sok z połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne(...)łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić. 500 g truskawek włożyć do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 18 % łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady szklanka cukru pudru opakowanie
Anielskie wypiekiBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który zaspokoi ochotę na coś słodkiego latem. W tym deserze ilość cukru należy dopasować do swoich upodobań i stopnia kwaśności owoców. Delikatnie postępować również z mąką kokosową, gdyż jest bardzo chłonna i zbyt duża(...)ilość sprawi, że deser może być mało soczysty. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin, brzoskwiń lub czereśni, aby były tylko soczyste. Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki
Kuchcik gotujePrzyszedł czas na robienie przetworów. Dżem truskawkowy jest u nas w domu najbardziej lubiany :) Moje chłopaki innego nie jedzą. Na razie przerobiłam 4 kg. truskawek, ale dopiero się rozkręcam :) Będę musiała zrobić jeszcze dwa, albo trzy razy tyle. Tak więc dziś będzie kolejna partia. Trzeba się śpieszyć bo truskawki nie będą za długo czekać :) Jeśli macie zamiar robić przetwory(...)truskawek, to nie zwlekajcie. Składniki: 2 kg. truskawek 1/2 kg cukru 2 opakowania konfiturexu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka. Zblendować. Ja nie blenduję zbyt dokładnie, ponieważ lubię, jak trafi się kawałek truskawki :) Do tak przygotowanych truskawek wsypać konfiturexy, wymieszac i zagotować. Kiedy truskawki zaczną się gotować dodać cukier
Agusiowe smakołykidobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki: 800 g jogurtu(...)naturalnego gęstego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne truskawki 2 banany 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa lub bananowa 1 galaretka krystaliczna 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy podłużne biszkopty. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, część kroimy w kostkę, resztę te które będą na wierzchu na połówki. Banany obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy skropić sokiem
kruche babeczkiCiasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia. Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm. Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka(...)pieczenia Składniki na kruszonkę: 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha) 50g cukru pudru 100g mąki pszennej tortowej *szklanka o pojemności 250 ml Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie: Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę, a następnie delikatnym strumieniem
Kulinarne PrzebojeRewelacyjnie smaczne a do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe z kokosem, bez pieczenia, to świetny deser dla wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady(...)wiórków kokosowych 70 – 80 dag truskawek przepis Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną czekoladę dokładnie studzimy. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy łyżką
Smakowite Daniauniwersalny. W zależności od sezonu można dodać do niego ulubione owoce – świetnie smakuje z bananami zimą, śliwkami jesienią czy wiosenno-letnimi owocami jagodowymi. Na lato polecam wersję z truskawkami – wtedy truskawki są najczerwieńsze, najsłodsze, w dobrej cenie i wprost świetne w tym przepisie. Delikatny budyń z twistem twarogowym to skrót do stworzenia ekspresowego, aksamitnego kremu, który łączy warstwy(...)dzień. Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje): 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200g kremowego serka twarogowego – można użyć Łaciate 3 łyżki cukru 250g świeżych truskawek i kilka ładnych do ozdobienia 100g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki listki świeżej mięty do ozdobienia Zaczynamy od zrobienia budyniu – do rondelka wlewamy 300ml mleka i rozgrzewamy
Smaczna Stronadrugim tygodniu pożegnać się z nimi na dobre, dlatego warto skorzystać i jeszcze na początku czerwca przygotować chociaż jeden posiłek ze szparagami. Czerwiec to nic innego, jak truskawki! Truskawki opanują naszą kuchnie, będziemy je jeść do znudzenia od śniadania, przez obiad i kolację. Ale truskawki będą miały swoją silną konkurencje w postaci czarnych czereśni słodkich do granic możliwości, malin, które(...)DZIEŃ! 17. PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 18. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI! 20. WAKACYJNA SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY
SMYKWKUCHNI