Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy(...)21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek
Smakołyki BerenikiTruskawki, śmietana i czekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę(...)koniec dodać serek homogenizowany i wszystko połączyć ze sobą. Posmakować masę - jeżeli jest dla Was za mało słodka - dodać cukier puder. W międzyczasie truskawki umyć i pozbawić szypułek. Kilka sztuk pozostawić z szypułkami do dekoracji. Na dnie pucharków ułożyć plasterki truskawek, następnie dodać masę śmietanową (2 łyżki), posypkę czekoladową, pokrojone w kostkę truskawki, a na sam wierzch ponownie biała masa
UgotowaćTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego nie pozostaje mi nic innego (pozdrawiam panią Edzię!) jak jeszcze późnym latem odpowiednio zaopatrzyć zamrażarkę w truskawki. Dzieki temu moje dzieci mogą jeść truskawki całą zimę. Z pewnego źródła oczywiście. Jednym z dań(...)jakie podaje moim dzieciom jest twaróg w towarzystwie truskawek. Składniki: świeży twaróg chudy 100-120g truskawki 200g ok 50ml mleka - ja używam roślinnego łyżka miodu lub ksylitolu Twaróg rozgniatam widelcem i mieszam z mlekiem (można pominąć ten składnik) a następnie z miodem/ksylitolem. Dodaję truskawki. Dla synka rozgniatam - córka woli całe. Gotowe! Smacznego
IzaGotujeSernik panna cotta z truskawkami Chcę Słońca. Chcę ciepła. Chcę truskawek. Zamykam oczy nadstawiam twarz w stronę niepewnie przebijających się promieni słonecznych. Myślę sobie: już niedługo. Już za chwilę. Póki co, pocieszymy się mrożonkami i zróbmy pyszny sernik. "Tak, tak. To dobry pomysł" przyklaskuje mój wewnętrzny łasuch. Jakie to szczęście, że M. chciało się zmiksować trochę truskawek i mamy jeszcze(...)łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli 50 g konfitury truskawkowej 200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek) dosłodzonych do smaku kilka truskawek do dekoracji Śmietankę przelać do małego garnka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Nasionka wydłubać i dodać do śmietanki razem z pustym strąkiem. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować
Pełny talerzPrawdę mówiąc myślałam, że sezon truskawkowy już dawno skończony, ale wtedy okazało się, że zaszło poważne niedopatrzenie. Zapomniałam, że KonQbek jest fanem pierogów z truskawkami. Na szczęście przy okazji omawiania stołówkowych obiadów, powiedział, że ostatnio zamówił sobie właśnie takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki! Osobiście nie przepadam za pierogami(...)prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się oczywiście w ruskich:)), ale recenzje były dobre, więc
les mirabellesAgnieszki , pięknie przypomniane niedawno przez Magdę . Spontanicznie splecione dwa pomysły, które z rozkoszą smakowaliśmy podczas słonecznego popołudnia. Polecam Wam bardzo! Połączenie słodkiego, waniliowego ryżu podanego na zimno ze świeżymi truskawkami i rześkimi lodami to dla nas połączenie idealne. Mam zamiar wkrótce ponownie nadrobić ryżową zaległość, tymczasem dziękuję Kuchni nad Atlantykiem za kolejną wspaniałą inspirację. Dziękuję też wszystkim wspaniałym(...)których talent mam wielką przyjemność podziwiać i niejednokrotnie smakować. A jaki był Wasz początek blogowej przygody? Pamiętacie swoją pierwszą wizytę na blogu kulinarnym? WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI I BALSAMICZNYMI LODAMI TRUSKAWKOWYMI * SKŁADNIKI Na ok. 4 średnie porcje 1 litr mleka 3,5% tłuszczu szczypta soli 100g ryżu krótko-ziarnistego 100-120g cukru 1/2 laski wanilii
KUCHARNIAKolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku. Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki(...)łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru szklanka mleka w proszku budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g truskawek ok. 4 łyżki konfitury malinowej ok. 70 g wiórków kokosowych ok. 100 g truskawek do dekoracji Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób przygotowania : Tortownice
Słodka Stronaponiedziałek. I faktycznie - plany miałam ambitne, wręcz jesienne. Z dużą ilością czekolady. Ciężkie. Rozgrzewające. Jednak C. zepsuł je w jednej chwili, pojawiając się w domu z koszyczkiem pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę(...)musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste , nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka, z dorodnymi truskawkami otoczonymi wianuszkiem kremu. Mmm... Bajeczne. Ponieważ padało, nie chciało mi się ruszyć do sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepszy podryw jest na truskawki ... Przecież w każdej porządnej komedii romantycznej On "upija" Oną truskawkami. No, dobra. Tak na prawdę bąbelki z szampana uderzają im do głowy. Chardonnay nie mam. Nie mam nawet Picolo. Ale poderwać Stwórcę spróbuję. Ulegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi... ;) Klasyczny włoski deser. Tiramisu. Sprofanowałam(...)Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao. Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi n afaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie nie ostygło ;) Mniamm! szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli
bastalenaCzekoladowa rolada z truskawkami – Zapraszam na pyszną, kremową roladę z truskawkami. Wygląda fantastycznie. Jest waniliowa, czekoladowa, wilgotna, owocowa. Dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis powstał przy współpracy z marką Łaciata. Użyłam w przepisie śmietankę Łaciata 36%, która doskonale się ubija na puszysty krem i nie rozwarstwia się. Po więcej inspiracji na owocowe przepisy ze śmietanką zapraszam na stronę Najlepszewkuchni.pl . Czekoladowa(...)rolada z truskawkami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 100g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 20g kakao bez cukru 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) Krem: 600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej 12 godzin
Mała Cukierenkagrecki i na końcu płatki owsiane. Blender zakręcamy i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 2) Koktajl z owocami lata Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki serka wiejskiego 1/2 filiżanki truskawek 1/2 filiżanki jagód 1 łyżka miodu 3 listki mięty Wykonanie: Truskawki oraz jagody myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wlewamy najpierw mleko(...)następnie dodajemy serek wiejski, truskawki oraz jagody, a na końcu miód i listki mięty. Blender zakręcamy i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 3) Koktajl brzoskwiniowy z chia Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 brzoskwini 1/2 filiżanki truskawek 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka nasion chia Wykonanie: Truskawki oraz brzoskwinię myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia MagdaLenygrecki i na końcu płatki owsiane. Blender zakręcamy i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 2) Koktajl z owocami lata Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki serka wiejskiego 1/2 filiżanki truskawek 1/2 filiżanki jagód 1 łyżka miodu 3 listki mięty Wykonanie: Truskawki oraz jagody myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wlewamy najpierw mleko(...)następnie dodajemy serek wiejski, truskawki oraz jagody, a na końcu miód i listki mięty. Blender zakręcamy i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 3) Koktajl brzoskwiniowy z chia Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 brzoskwini 1/2 filiżanki truskawek 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka nasion chia Wykonanie: Truskawki oraz brzoskwinię myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia MagdaLenyCiasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie kawowo – waniliowe, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda apetycznie i elegancko. Do jego przygotowania użyłam dwóch blaszek, ale jedna spokojnie nam wystarczy. Najpierw możemy upiec biszkopt, wyjąć go z blaszki i przygotować żelkę truskawkową. Ciacho ogromnie mi smakuje(...)przepis z gazetki „przyślij przepis”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml
Mała CukierenkaBabeczki z truskawkami (na mleku kokosowym) Dziś polecam Wam przepis na pyszne babeczki z truskawkami przygotowane na mleku kokosowym. Moje dzieci i rodzina je uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że u nas każde babeczki cieszą się dużą popularnością Babeczki są proste w przygotowaniu. Mleko kokosowe nadaje im ciekawego kokosowego posmaku. I jeszcze te truskawki <3 Koniecznie spróbujcie(...)szklanki mąki pszennej 1 jajko klasy M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) 10 truskawek (świeżych lub mrożonych) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Wbijamy jajko, dolewamy mleko kokosowe i olej, dodajemy ekstrakt waniliowy
Słodkie okruszkiDziś piątek- weekendu początek, więc czas na ciacho. Naszło mnie na truskawki, więc pomyślałam, że zrobię z mrożonych, a co mi tam. Co prawda miałam kilka świeżych do ozdoby, ale nie kupiłam ich specjalnie do ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie. Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo(...)lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny ziarenka z 1/2 laski wanilii Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie
Krylowa Kuchnia