truskawka - 16921 przepisów (strona:169/1129)

Pulchne drożdżówki z truskawkami 117

Sezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i  czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą mi one dać. Dziś choć namistka moich smaków, które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie(...)masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze rozmieszać w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia. 2. Masło roztopić i zostawić do lekkiego

Kubki smaku
Risotto truskawkowe z kurczakiem 125

Kolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P Pysznie wyszło, ryż jak zwykle nie rozczarował...truskawki z naszej działki, pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P  Składniki 300 g ryżu arborio(...)łyżki oleju 100 ml białego wina wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe

R'n'G Kitchen
Makaron z truskawkami i twarogiem 117

Ulubione danie dzieci a i dorośli nie ukrywają, że je bardzo lubią ( z życia wzięte ). Teraz jest najlepszy moment na jego wykonanie. Sezon na truskawki w pełni. Owoce są pyszne, słodkie i pełne słońca. Polecam. Składniki: Dowolna ilość truskawek Makaron Cukier Twaróg Śmietana gęsta Wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem ( najlepsze są wtedy(...)rozgniecionych truskawkach zostają całe kawałki, dlatego lepiej ich nie miksować ). Dodajemy cukier ( ilość uzależniona od naszych preferencji ). Mieszamy. Twaróg rozkruszamy ( dowolna ilość ). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na odcedzony makaron wykładamy porcję truskawek, śmietanę i na koniec dodajemy twaróg. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Dżem truskawkowo- miętowy 99

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Ceny wahają się z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy droższe. Nie powstrzymało mnie to jednak, bo skoro nie mogę teraz jeść truskawek, to chociaż przetworów sobie troszkę porobię.  Na pierwszy rzut poszło 2 kg do zamrażarki, z kolejnych 4 zrobiłam dżem(...)ostatnie 4 właśnie nabierają mocy i jutro będzie soczek ;) Do przygotowania tej konfitury użyłam 2 kg truskawek, nie byłam pewna smaku, więc z większej ilości nie chciałam kombinować. Orzeźwiający, ciekawy smak jest jednak tak pyszny, że w przyszłym roku na pewno powtórzę, bo zdecydowanie bardziej do mnie przemawia niż zwykły dżem. Mam tylko nadzieję, że dorobię się dobrego garnka

Kuchnia w czekoladzie
Domowy kisiel truskawkowy 84

pora na domowy kisiel, którego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego w sklepie. Jestem przekonana, że pokochasz taki domowy kisiel i będziesz przygotowywać nie tylko deser z truskawek, ale i innych owoców! Wykorzystać można zarówno świeże jaki i mrożone truskawki. Akurat miałam właśnie te mrożone. Domowy kisiel truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)zimnej wody plus 4 łyżeczki cukier do smaku Przygotowanie: Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy z zimną wodą na jednolitą masę. Przekładamy do garnka, zagotowujemy owoce. W kubeczku rozprowdzamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżeczkami wody i dodajemy do truskawek.  Dokładnie i nieustannie mieszamy, dodajemy do smaku cukier, zagotowujemy, gdy masa zgęstnieje kisiel jest gotowy. Jesli po zagotowaniu kisiel jest

Moja smaczna kuchnia
Ciasto jaglane z truskawkami 275

lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowego, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami. Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) spód: 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki(...)jaglana: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego 2 szklanki wody 3 łyżki oleju kokosowego galaretka: 500 g dojrzałych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: spód: Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, dodać olej kokosowy kakao i cukier, dokładnie połączyć. Spód foremki wyłożyć

Kuchcik gotuje
Biszkopt z musem truskawkowym 447

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC

Mała Cukierenka
TRUSKAWKOWY SERNIK 196

biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 galaretki truskawkowe 500g świeżych truskawek dodatkowo: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na tortownicę o wym. 24 cm śr. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach C. masa serowa: Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Serki przełożyć do miski i delikatnie miksować, dodając zblendowane truskawki i na koniec tężejącą galaretkę. Na wystudzony biszkopt wylewamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto z truskawkami 153

ciasto  galaretkę i galaretka wsiąka w ciasto..w sumie kiedyś robiłam takie ciasto i specjalnie wlewałam galaretkę do ciasta.Ciasto zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę...u mnie truskawki dopiero zaczynają dojrzewać, więc za dużo ich nie miałam..Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Truskawkowe słodkości można podziwiać u : cdn. 1,5 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl.mąki(...)ziemniaczanej 6 jajek  cukier waniliowy 5 dkg masła  1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  truskawki ok. 1 kg 1 galaretka truskawkowa [ mnie kiwi] Truskawki umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masło, cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem ponownie zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Chatka Baby Jagi z truskawkami 297

Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu.  W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)herbatników (po 3 w każdym rzędzie) - tak jak na zdjęciu niżej. Masę na sernik miksujemy z zimnym mlekiem do zgęstnienia. Na środkowy rząd nakładamy trochę masy i na nim truskawki. Po bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej.  Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę

Aga w kuchni
Sorbet truskawkowy z herbatnikami i wiórkami z czekolady 79

Dziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe(...)Krok 1 Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha. Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy do plastikowego pojemnika wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy aby nie powstały nam gródki. Po 4 godzinach sorbet jest już gotowy. Krok 2 Truskawki 4 szt kroimy na połowę i wkładamy

Różowa kuchnia
Truskawkowiec 326

Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania(...)blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z musem truskawkowym 346

serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać(...)aromat. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretki truskawkowe wsypać do wysokiego naczynia. Zalać 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku i zostawić do wystudzenia.  Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Następnie za pomocą blendera dokładnie je zmiksować na mus (fot.1) . Dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać  (fot.2) .  Teraz zajmiemy się masą serową. Żelatynę zalać

Świat Ciasta
Sałatka z truskawkami i fetą na rukoli 136

Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Pyszne czerwone owocki codziennie goszczą na naszym stole. Oczywiście nie może zabrakną ć sałatek z truskawkami. Na blogu jest już kilka przepisów a teraz polecam kolejną. składniki: 2-3 garście rukoli ok 12 truskawek 80 g fety sos balsamiczny Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć listki rukoli. Truskawki dokładnie(...)umyć, oderwać szypułki i przekroić na pół. Następnie pokrojone truskawki ułożyć na rukoli. Ser feta rozkruszyć i kawałeczki ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość skropić sosem balsamicznym i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Sorbet truskawkowy z herbatnikami i wiórkami z czekolady 102

Dziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe Krok 1 Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha(...)Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy do plastikowego pojemnika wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy aby nie powstały nam gródki. Po 4 godzinach sorbet jest już gotowy. Krok 2 Truskawki 4 szt kroimy na połowę i wkładamy do pucharka szklanego. Łyżką do lodów nakładamy sorbet cztery kuleczki

Różowa kuchnia