torty - 16045 przepisów (strona:767/1070)

„pączki” z oliwkami 140

zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę

królestwo garów
Krem waniliowy według Michela Roux 231

jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do  babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców  Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żółtek 125 g cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity
Diabeł wypędzony... 147

całą logistykę.       Oczywiście każdy z rodziny miał swój wkład w imprezę: Babcie zrobiły pyszne ciasta i przekąski. Chrzestna - sernik na zimno. Chrzestny zamówił piękny tort, a jego Żona elegancko udekorowała stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem

Kuchnia po mojemu
Smaczne kadry, czyli pomysł na małe przyjęcie chrzcinowe w fotograficznym skrócie 154

grzanki do kremu z pomidorów Udziec pieczony ( zdołałam uchwycić tylko dwa kawałki bo tak szybko się rozszedł ;) w towarzystwie zieleniny i sosu jabłkowo - borówkowego A na słodki finał - lekki tort owocowy... ...i truskawkowe tiramisu Teściowej Nie udało mi się sfotografować przystawek, ani wszystkich słodkości, ale w końcu nie to wtedy było najważniejsze. W każdym razie było smacznie, rodzinnie i zawsze

Kuchnia po mojemu
Szybki obiad bez gotowania. Prawie. Prosta kompozycja idealna na szalone i upalne dni 127

podsmażamy na dosłownie odrobinie tłuszczu. Pokrojone ziemniaki podsmażamy na rumiano, a jajka na osobnej patelni przyrządzamy na sadzone. Chłodnik, który zrobiła i podrzuciła nam Teściowa był przysłowiową wisienką na torcie do tego posiłku. Po stresujących chwilach i ukropie w samochodzie cały obiadek smakował bosko. Prosto, swojsko, szybko i smakowicie. Może nie do końca zdrowo i dietetycznie, ale przynajmniej nikt się

Kuchnia po mojemu
Bajaderki 136

Ponieważ, po zrobienia tortu zostało mi mnóstwo biszkoptu, postanowiłam przygotować moje ulubione ciastka czyli bajaderki. W zasadzie bajaderki robi się z resztek różnych ciast i biszkoptów, ale moje według mnie również udały się rewelacyjnie. Składniki: 1 kg biszkoptu lub resztek ciast ½ szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki margaryny ok. 200 g bakalii ok. 1 słoik

Mama Gotuje
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 190

Ciasto to można przygotować w formie tortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny

Mama Gotuje
Likier kawowy 234

Likier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów

Mama Gotuje
Masa cukrowa 135

Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu. Składniki: 220 g cukry pudru 9g masła 3g żelatyny 15 ml wody 25g glukozy Wykonanie

Mama Gotuje
Angielski pudding 130

wanilią, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozmieszać z mlekiem. Cały czas mieszając żółtka zalać ciepłą śmietaną. Dodać mąkę i podgrzewać aż sos zgęstnieje, nie zagotować. Pudding kroić jak tort i podawać z sosem

Mama Gotuje
Sernik z malinami 183

jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia) . Maliny opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem

Moja Delicja
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 146

Przepyszny tort z cukinii z sosem bakaliowym i dżemem jagodowym oraz co najważniejsze zdrowy! Nie ma ani grama mąki! Myślę, że zaskoczy niejedną osobę! Polecam! :) Składniki: Ciasto: [ tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 289

stół. Jedną z przyczyn dlaczego biszkopt czasami nie wychodzi jest zwlekanie z wstawieniem ciasta do piekarnika. Biszkopt jak komunikacja miejska nie lubi czekać. Jeśli pieczemy biszkopt z przeznaczeniem na tort, możemy z czystym sumieniem zrobić to dzień wcześniej... będzie się łatwiej rozkrawać na blaty i przekładać kremem. Jak utrzeć komuś nosa czyli ciasto ucierane Ciasto ucierane jest ponoć najprostszym

Pyry na Gaz
Rolada z czekoladowym kremem 164

Rolada biszkoptowa już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się

Pink Envelope
Muffinki z kremem czekoladowym 100

zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać

Pink Envelope