torty - 15938 przepisów (strona:775/1063)

Krem śmietankowy 268

Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę

Ciastkozercy
Nalewka wiśniowa. 88

dłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy. Owoców, które pozostają w trakcie procesu  produkcji tego fantastycznego trunku używam do tortów, deserów - przechowuję je w w słoiczkach(tych najmniejszych) w lodówce

Kuchnia Beaty
Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno 193

równej szerokości kawałków  -  równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort .  Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut

Stare Gary
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 152

powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych (ze słoika) - pół cebuli - mała marchewka - duży ziemniak - 2 małe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo

W poszukiwaniu inspiracji
Masa plastyczna (cukrowa) 154

Jakiś czas temu zainteresowałam się masą plastyczną do ozdabiania tortów. Wypróbowałam już kilka przepisów i niestety nie byłam zadowolona. Zaczęłam pomału zniechęcać się :( W końcu natrafiłam na przepis z tego linka http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html . I to był strzał w dziesiątkę. Masa jest idealna do lepienia małych figurek jak i większych, ale również do obkładania całego toru. A oto przepis: Składniki

Amatorka kuchenna
Tort makowo-truskawkowy 146

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 147

fajne dla dziecka do szkoły zamiast kupnej tradycyjnej drożdżówki z jabłkami. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na  tort w kształcie kortu tenisowego   opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby) 4 łyżki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezy w papilotkach - wykorzystanie białek 124

mokre, trochę lepkie. Ja takie lubię, ale to sprawa kubeczków smakowych. Składniki: 2 białka szczypta soli 125 gramów cukru pudru (jeśli nie mamy to robimy własnoręcznie - tutaj, przy okazji tortu "Kort Tenisowy " podawałam jak zrobić w domu cukier puder, żeby nie lecieć w ostatniej chwili do sklepu)  Białka ubijamy niekoniecznie na sztywno:) Ważne, żeby wytworzyła się z nich pianka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Kuleczki Rafaello 132

Mój mąż poprosił mnie o coś kokosowego. Miały być kokosanki ale w ostatniej chwili postanowiłam, że będzie to przedsmak mojego tortu urodzinowego. W ten oto sposób padło na Rafaello. Bardzo je lubię jednak w większości przepisów znajdują się surowe jajka, których ja unikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :)  Kuleczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 141

było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 222

połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu

Przepisy i porady kulinarne
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 138

Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko

Przepisy i porady kulinarne
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 165

nasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku,soku porzeczkowego i cukru. Rozprowadzić ciepłą na owocach i pozostawić do zastygnięcia. Ubić 10 dkg śmietany 36% i obsmarować nią boki naszego tortu. Obsmarowane boki obsypać płatkami migdałowymi

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania