Tort Rafaello jest bardzo prosty do zrobienia, a wychodzi delikatny, lekki, nieprzesłodzony, po prostu pyszny. Jest to jeden z najprostszych przepisów na tort. Wystarczy tylko upiec biszkopt, przygotować krem z bitej śmietany i jogurtu, a następnie przełożyć i udekorować ciasto. Jeśli już kiedyś piekliście biszkopt, nie powinien sprawić wam kłopotów. Sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, do poczęstowania gości(...)popołudniowej kawy. Składniki na tort Rafaello: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 180 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1,5 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej (po około 70 g każda) 300 ml wody 200 ml jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych
e-PrzepisyKulinarnepojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie tylko za smak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu(...)pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto ? 1/2 kg mąki ? 2 jajka ? 2 żółtka ? 100 g cukru ? 250 g mielonych orzechów włoskich ? 250 g miodu płynnego ? 1 łyżeczka sody Masa orzechowa ? 400 g masła ? 1 szklanka cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 6 żółtek ? 200 g mielonych orzechów włoskich ? 1 szklanka mleka/250ml
To co kochamTorty towarzyszą nam przy wielu okolicznościach. Nikt chyba nie jest w stanie wyobrazić sobie urodzin, wesela, Chrztu Świętego lub Pierwszej Komunii bez tego słodkiego dodatku. Mimo iż jest on wspaniały sam w sobie, warto udekorować go różnymi dodatkami, np. topperem na tort. Co to takiego i do czego służy? Jak wybrać najlepszy wariant? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego poniższego(...)artykułu. Czym jest topper na tort? Czym tak właściwie jest topper na tort? Jest to nic innego, jak dekoracja, którą umieszcza się na górze lub na boku wypieku. Jest to możliwe dzięki długiemu szpikulcowi – wbija się go w wybrane miejsce na torcie. Toppery mogą przybierać różne formy. Występują w postaci napisów, cyfr, dat lub prostych, symbolicznych grafik. Mogą być białe
Słodkie okruszkimój ostatni wypiek z końcówki ubiegłego roku. Tort orzechowo – czekoladowy. Nie czuję się mocna w tortach i ich przygotowania “nie leżą” mi tak, jak inne wypieki. Do jego przygotowania wykorzystałam pozostałe mi w lodówce białka, więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy(...)cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli WYKONANIE beza Tort warto zacząć od przygotowania bezy, gdyż ona wymaga najdłuższego pieczenia. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dodajemy cukier puder, a pod koniec miksowania
Raj dla PodniebieniaTort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)następnie dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy cukier puder. Z przygotowanego kremu odkładamy do osobnego naczynia 4 łyżki kremu. Przygotowanie tortu tortu czekoladowego z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi Pierwszy blat czekoladowy nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, następnie układamy połowę powideł śliwkowych i smarujemy połową pozostałego kremu. Kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)następnie dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy cukier puder. Z przygotowanego kremu odkładamy do osobnego naczynia 4 łyżki kremu. Przygotowanie tortu tortu czekoladowego z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi Pierwszy blat czekoladowy nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, następnie układamy połowę powideł śliwkowych i smarujemy połową pozostałego kremu. Kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mój ostatni wypiek z końcówki ubiegłego roku. Tort orzechowo – czekoladowy. Nie czuję się mocna w tortach i ich przygotowania “nie leżą” mi tak, jak inne wypieki. Do jego przygotowania wykorzystałam pozostałe mi w lodówce białka, więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy(...)cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli WYKONANIE beza Tort warto zacząć od przygotowania bezy, gdyż ona wymaga najdłuższego pieczenia. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania partiami dodajemy cukier puder, a pod koniec miksowania
Raj dla PodniebieniaJeden z moich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt(...)krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Tort biała czekolada z truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu
Wypieki i RumieńceTort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego Poncz 100ml wiśniówki(...)ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/4 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/4 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/4 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około
RAROSSATort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej(...)ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około
RAROSSAŻelka borówkowa to słodkie leśne owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z borówki amerykańskiej do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas borówek na zimę! Polecam również żelkę z jagód. Uwaga! Żelkę borówkową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem(...)przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą
Słodki PomysłŻelka brzoskwiniowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem śmietankowym lub waniliowym. Żelkę brzoskwiniową dałam do sernika na zimno – ‘Sernik jajko sadzone‘. Polecam również frużelinę z brzoskwiń. Uwaga! Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka brzoskwiniowa nie może(...)poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić
Słodki PomysłŻelka jabłkowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jabłek do tortu idealnie łączy się z kremem: waniliowym, czekoladowym, cynamonowym, karmelowym, z palonej białej czekolady, z masłem orzechowym, orzechowym. Ilość cukru w przepisie zależy od tego jak kwaśne będą Wasze jabłka. Uwaga! Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka jabłkowa(...)poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić
Słodki PomysłŻelka jagodowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jagód do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas jeżyn na zimę! Uwaga! Żelkę jagodową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się(...)żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. 1 przepis: Żelka jagodowa
Słodki PomysłŻelka wiśniowa to wiśnie w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Uwaga! Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku(...)frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. Żelka wiśniowa – śr ok 15 cm , wysoka 6 mm: 150 g świeżych/mrożonych wiśni
Słodki Pomysł