Nero D’Avola. Produkuje się tu także słodką Marsalę. Na początku listopada możemy kupić tzw. „novello”, czyli właśnie wyprodukowane młode wino. Palermo słynie ze słodkości, takich jak „la cassata” (tort pochodzenia arabskiego), „gli cannoli” (rurki wypełnione serem „ricotta”, ozdobione kandyzowaną skórką pomarańczową lub cedru), czy lody „granite” (wytwarzane tradycyjnie, bardzo orzeźwiające, o smakach cytryny, pomarańczy, kawy, migdałów, pistacji, owoców leśnych(...)kaparami, zupa z bobu „maccu” i dojrzewające przez 1-3 miesiące salami z Sant’Angelo di Brolo, którego produkcja sięga panowania Normanów. Mesyna nie może również powstydzić się tortu przygotowywanego z ryżu, czekolady, wanilii i migdałów („riso nero”). Enna jest sławna z owczego sera „pecorino”, twarogu „ricotta”, sera „piacintinu” przyprawianego pieprzem i szafranem oraz „fritatte” – omletu z warzywami. Ragusa
ProstePesto.plPrzepis na pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, taką w której mało jest ciasta a dużo owoców. Ciasto z jabłkami trochę w innej niż zwykle wersji, bardzo
Słodki BlogMamy już październik, więc w większości przypadków sezon malinowy można uznać za zakończony (w zależności od gatunków malin, jakie macie na ogrodach), oczywiście za wyjątkiem
W kuchni Karmel-itkiKontynuując tematykę przetworów na zimę, z naciskiem na takie, które wspierając naszą odporność, zapraszam Was po przepis na syrop z owoców czarnego bzu. Czarny bez jest
W kuchni Karmel-itkiW ostatnim poście zachwalałam Wam zupę krem z ziemniaków z boczkiem oraz fakt, iż zupę krem można zrobić praktycznie z każdych warzyw. Dziś, dla potwierdzenia swoich
W kuchni Karmel-itkiKoktajle deserowe o smaku znanych i lubianych słodkości - tiramisu, oreo oraz snickersa. Przygotowane z przeróżnymi, oryginalnymi dodatkami, nie tylko na bazie mleka (zwierzęcego lub roślinnego), ale
Kuchnia MagdaLenyCiasto Pijany Czarny Las powstało po zrobieniu nalewki wiśniowej , z której zostały mi wiśnie nasączone alkoholem. Pierwsze ciasto jakie mi się skojarzyło z wiśniami to tort Czarny Las. Tort wydał mi się za duży, więc powstało ciasto biszkoptowe ze śmietankową masą, wiśniami i odrobiną czekolady. CIASTO PIJANY CZARNY LAS Składniki: (forma 20x30 cm) ciasto
Bon appetit mon amieDzisiaj przepis na wspaniałe ciasto na kruchym spodzie ze śliwkami i bezą. Ciasto wygląda olśniewająco i tak samo smakuje, kruchy lekko słodki spód, do tego kwaskowe
Słodki BlogPrzez wiele lat traktowaliśmy wszelkie zupy po macoszemu. Bo tym nie można się najeść, bo przygotowanie długo trwa, bo od razu wychodzi porcja jak dla wojska
W kuchni Karmel-itkiKiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na wspaniałą szarlotkę w nieco innym wydaniu, bo podstawą jest ciasto kruche z dodatkiem drożdży. Czas przygotowania: 70 min Czas pieczenia: 50 min Składniki
Słodki BlogPrzepis na tego niezwykłego piszingera dostałam od mojej koleżanki Ewy. Dziękuję serdecznie, bo to idealne połączenie słodkiego i lekko kwaskowego smaku powideł. Czas przygotowania: 30 min
Słodki Blog