tort można zrobić na wiele sposobów. Wedle gustu i uznania. U mnie z przepisu na tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. Chodziło mi o kształt. Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiDzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia : 170 C źródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru(...)Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też . Smacznego
Słodkości i nie tylkocukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać(...)powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu. Ozdobić plasterkami truskawek i polać resztą czekolady . Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką
Kulinarny karnet ChristopheraProponuje Wam dzisiaj, domową bardzo efektowną masę cukrową do zdobienia tortów i wypieków domowych. Zrobienie jej jest banalnie proste i trwa kilka minut, a reszta to już nasza kreatywność. Podstawą jest cukier puder i oczywiście żelatyna i glukoza, bez tego ani rusz. Koszt mały w porównaniu do końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym(...)małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki na masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej wody, ok 6-7 łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać do szklanki , wsypać żelatynę
Apetyczna babeczkatyle ile bym chciała. Kuchnia Szwajcarska bardzo zróżnicowana i inspirująca, zdecydowanie należy do bardzo kalorycznych :), choć i osoby liczące kalorie znajdą coś dla siebie. Przepis na ten tort pochodzi z południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie
Apetyczna babeczkaorzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiwrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello. Tort schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusitort zachwycił na przyjęciu moich gości TORCIK KOKOSOWY SKŁADNIKI: 6 łyżek mleczko kokosowe, 5 szt jajka, 150 g mąka ziemniaczana, 150 g mąka, 250 g cukier, wiórki kokosowe, bita śmietana, 3 kieliszki rum, 6 łyżek cukier do mleczka, masło, 1 opak cukier waniliowy, różyczki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto Ubić pianę z białek, dodając 2 łyżki cukru, dodać żółtka, utarte(...)minut w 180 stop. Blaty przekroić w poprzek. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi, białymi. Ozdobić kolorowymi różyczkami i listkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusizawsze na urodziny musi być tort? Taka, ale tym razem nie słodki a wytrawny, który dla kolegów w pracy przygotowałam dla odmiany tort z warzyw i past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta. Zdjęcia pokazują gotowy(...)efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się efekt i smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTort osiemnastkowy A to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste. Składniki: na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana(...)kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy
Proste PotrawyChyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem nieźle, a synek był zachwycony. Co więcej okazało się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie(...)tortu jest bardzo proste. Niestety trwa sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5 ilości wody podanej na opakowaniu (przykładowo jeśli mamy galaretkę na 500ml wody to rozpuszczamy w około 300ml). Pierwszą warstwę chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie wlewamy do formy i umieszczamy w lodówce
Kolizje SmakówNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)ricotty Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund
sama złodycznasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt(...)wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej czekolady i mieszamy łyżką. Resztę czekolady zostawiamy do przyozdobienia tortu. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe czas stworzyć Tort. Na biszkopt nakładamy masę, równo ją rozsmarowując. Następnie smarujemy kremem (nie żałujemy kremu, na pewno starczy). Następnie kolejny biszkopt
Kolizje SmakówNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)kąpieli wodnej lub podgrzać margarynę, kakao i cukier z wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort . Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę
prawdziwe jedzenieZaskoczenie i miny dzieci, gdy zobaczyły ten tort - bezcenne. Co prawda przygotowanie go zajęło mi sporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty(...)cały czas miksując dodawałam stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Blaty ułożone w kolejności fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony przełożyłam kremem i pokryłam nim też wierzch i boki tortu (blaty można też delikatnie nasączyć, ale ja pominęłam ten etap). Odstawiłam na kilka godzin, aby krem z zewnątrz trochę wysechł i utworzył delikatną skorupkę. Przygotowałam masę cukrową: żelatynę namoczyłam
Kulinarny Pamiętnik