transferu do kolejnego cyklu rozliczeniowego. Ale dość już o necie zabieram się do dodawania wpisów bo znów zaległości się porobiły. Dziś kilka propozycji z testów produktów Emix. Do tego tortu wykorzystałam właśnie kremy gotowe tej firmy i muszę przyznać, że tort błyskawicznie został zjedzony a sam krem też jest smaczny. Więc nie zawsze to co gotowe jest złe. Warto się
Ewa w kuchniniego zadowolona choć mógłby być trochę większy. Dobrze się myje, ma kilka wymiennych końcówek a całość fajnie schowana w poręcznym, plastikowym pudełeczku. A rękaw ten użyłam do udekorowania tortu jaki zrobiłam z masą sernikową. Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować. Niebawem przetestuję foremki do deserów na zimno, mam nadzieję że też będę z nich zadowolona
Ewa w kuchniracji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam - przezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie ' Ciasteczkolandia '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na trzy biszkopty: 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru drobnego szczypta soli 5 jajek(...)dodajemy cukier puder i mascarpone. 4. Na paterze kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy masą, kładziemy blat w średnim odcieniu, znów smarujemy masą i kładziemy najjaśniejszy blat. Górę i boki tortu smarujemy masą. Do boku przyklejamy połówki biszkoptów. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Arttorcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta... Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietanki kremówki(...)tabliczki czekolady łyżka likieru malibu ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego) ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie) Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną
Słodka StronaMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników nie zajęły mi więcej niż pół godziny. No to do pracy. Na biszkopt potrzebowałam: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić(...)oboma kremami. Górę i boki udekorować według gustu. Ja użyłam do tego celu startej na tarce princessy (boki) i malutkiego pudełeczka lentilek czyli drażetek czekoladowych. Zrobienie tego tortu zajęło mi około 2 i pół godziny. Gdybym miała więcej czasu, to popracowałabym bardziej nad jego dekoracją ;) Udało mi się uratować tylko dwa małe kawałki ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny(...)nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego . krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry pudru Orzechy zaparzyć mlekiem
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować pozostawionym kremem cytrynowym. Schłodzić. Smacznego
Oryginalny smakTort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki
Food SquareWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)przepisu na Porzeczkowiec , pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze. Składniki na kakaowe blaty: 3/4 kostki margaryny (18-20 dag) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru typu kryształ 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru
Food SquareDoskonały tort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was. Biszkopt: Z przepisu na biszkopt idealny . Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić
Food Squarejest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :) Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. * Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku
Food Squarebiszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy pozostałą masą. Ja wykorzystałam tylkę D2 i powstały piękne róże. Dodatkowo wcześniej z roztopionej czekolady zrobiłam delikatne motyle, które przepięknie komponują się na torcie
Malinowe PocałunkiNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda(...)tylko, że tak szybko się kończy ;-). Tort bezowy z kawowym kremem Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki na 3 blaty: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżeczka octu Krem kawowy: 250 ml zimnej śmietanki 30 % 250 ml mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy
Kulinarne przygody GatityTort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny. Biszkopt: 6 dużych jajek 7 łyżek cukru 5 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem kakaowo-śmietankowy : 2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania Śnieżki 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody duża(...)dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu
Praktyczna plkrążkiem . 13. Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji. 14. Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15. Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło. 16. Tort udekorować według własnego uznania . Ja w koło zrobiłam malutkie rozetki z masy jogurtowej. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili