torty - 16045 przepisów (strona:263/1070)

Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 184

Dziś polecam Wam mój świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami. Idealny by uświetnić każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta, jak i na spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego(...)kroimy go na dwa blaty. Dolną część smarujemy kremem (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji), na wierzch wykładamy podchmielone wisienki. Nakładamy drugi blat. Wierzch zdobimy lukrem i kremem. Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Smacznego

Słodkie okruszki
Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 186

Dziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą(...)mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam? Bo zawsze były twarde w sklepie. Ale po nasączeniu ich spirytusem, dżemem i masą wyszły świetne. Spróbujcie! Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 1 opakowanie blatów biszkoptowych (3 sztuki w opakowaniu) 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 750 ml śmietany 30% 500 g mascarpone 3 opakowania śmietan fix 1 opakowanie Śnieżki 2 opakowania galaretki

Gotuję Testuję
TORCIK ŚMIETANOWY Z ORZECHAMI W KARMELU 165

Torty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;)  Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;) Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany(...)mascarpone cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki posiekanych orzechów w karmelu  CUKIETERIA plus: ozdoby na wierzch tortu- u mnie czerwone kwiaty  CUKIETERIA szklanka lemoniady do nasączenia Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując

Z Majeczką w kuchni
KOKOSOWY Tort 132

Przedstawiam Wam roczkowy tort mojego dziecka.  tort #zdrowytort#zdroweslodycze  Biszkopt:  -10   jajek   - 10 łyżek mąki tortowej    Białka ubiC z szczypta soli na sztywna pianę,  żółtka,osobno ubite, dodać  stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac  przez sitko.  Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie

Szkrab Je Sam
Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy 150

Odstawiamy do rozpuszczenia (około 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Delikatnie mieszamy. Składanie tortu Do formy (28 cm) wylewamy mus z białej czekolady, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Na ścięty biały mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wykładamy gruszkę w karmelu(...)nabierze koloru bursztynowego, dodajemy śmietanę (uwaga będzie się pieniło). Gotujemy jeszcze około 1 minuty, dodajemy roztopioną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno schłodzony tort polewamy lekko gęstniejącą polewą karmelową. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Źródło: Caramel mirror glaze , Chocolate mousse cake , Pear mousse cake

Słodkości na talerzu
Tort bezowy z granatem i kiwi 166

Jeden z najłatwiejszych tortów jakie miałam okazję robić. Nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, więc warto wypróbować, bo smakuje wyśmienicie. Dzisiaj wersja z granatem i kiwi żeby przełamać słodycz bezy i bitej śmietany. Składniki na 3 blaty bezy o średnicy 21-22 cm: - 10 białek - 45 dag cukru pudru - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki octu spirytusowego 10% - szczypta soli Masa(...)śmietan fixy, miksujemy i przekładamy dwa razy przygotowane spody bezowe, posypując na bitą śmietanę również owoce granatu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry kiwi i wysypujemy resztę granatu. Tort bezowy warto przekładać tuż przed przyjściem gości aby beza była krucha, bo im dłużej posiedzi ze śmietaną tym większe prawdopodobieństwo, że wchłonie więcej wilgoci

Apetyczna babeczka
Tort czekoladowy 156

też podpatrzeć i podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki.  Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru.  Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru

Bon appetit mon amie
Croquembouche - francuski tort weselny 219

Croquembouche to nic innego jak mini ptysie wypełnione w środku kremem. Owinięte karmelowymi niteczkami. Prawdopodobnie deser wymyślił w roku 1700 francuski cukiernik Antoine Careme i był to tort weselny.  Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem(...)użyć do przyklejania profiterolków.  Wykonanie  Wystudzone profiterolki nadziać kremem i przyklejać na karmel tworząc wieżę. Z reszty karmelu przy użyciu widelca zrobić karmelowe nitki, którymi owinąć cały tort. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TORT CZEKOLADOWY 122

torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)ciastkami. Biały krem umieszczamy w worku cukierniczym  i wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA RADA : Żeby prace nad naszym tortem poszły sprawnie niebieską galaretkę, ciasto jak i budyń najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej. Smacznego

Pani na deser
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 221

Taki tort upiekłam na 99-te urodziny mojego dziadzia. Jest przy nim bardzo dużo pracy, ale naprawdę warto go zrobić. Wszystkie warstwy i smaki fajnie ze sobą pasują, nie jest ani mdły, ani za słodki, po prostu w sam raz. Gościom bardzo smakował, ale najbardziej zastanawiała wszystkich czekoladowa chrupiąca warstwa. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją w moich słodkich(...)wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru ORAZ : 2 opakowania okrągłych biszkoptów zaparzona i posłodzona kawa oraz herbata do nasączenia kakao pokruszone ciastka na boki

Pani na deser
TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ 167

pamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)zimną wodą. Jogurt ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zimną galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć masę dzielimy na 2 części i przekładamy biszkopty. Tort schładzamy. MASA DO DEKORACJI: Szklankę mleka gotujemy z czekoladą i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce

Pani na deser
Torcik malinowy w wersji light. 156

cukier waniliowy Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Krem może być rzadki Ponad to będziecie potrzebować około  300 gram owoców - ja użyłam malin Nie koniecznie trzeba posmarować tort dookoła, wystarczy posypać cukrem pudrem, ale jeśli chcecie posmarować, można ubić śmietanę, lub skorzystać z przepisu na masę maślaną Tu  znajdziecie przepis. Wykonanie Polecam składać w tortownicy. Pierwszą część(...)biszkoptu ułożyć na podstawce, posmarować kremem z kwaśnej śmietany i poukładać owoce. Przykryć drugą częścią biszkoptu.    Pozostawić tort w temperaturze pokojowej na kilka godzin.  U mnie stał całą noc, a rano ozdobiłam go i schowałam do lodówki. Możecie,  posypać cukrem pudrem, lub posmarować kremem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort Malakoff 127

Austriacki torcik migdałowy. P yszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest prosty, łatwy w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i mamy elegancki tort jak z austriackiej cukierni. Zdjęcia tortu sprzed lat stąd wybaczcie ich jakość. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort czekoladowo truskawkowy - 3 urodziny bloga 158

Ponieważ jutro mija 3 lata od kiedy na blogu pojawił się pierwszy wpis, zapraszam Was moi mili na tort i dziękuję, że do mnie zaglądacie, komentujecie i korzystacie z przepisów. W tej chwili w naszym domu pojawiła się Mała Istotka, która robi wielką rewolucję, dlatego przepisy publikuję dość nieregularnie, ale myślę, że jeszcze chwilę i wszystko wróci do normy

Cynamonowe szczęście
Tort z solonym karmelem i orzeszkami 170

Dziś prezentujemy Wam TORT Z SOLONYM KARMELEM I ORZESZKAMI. Solony... Artykuł Tort z solonym karmelem i orzeszkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE

Proponowane wyszukiwania