SKŁADNIKI: Pierś z kurczaka Czerwona papryka Suszone pomidory Mozzarella Czerwona cebula Tortilla pszenna Sałata lodowa Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, ostrą papryką i dorzucamy czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż kurczak się usmaży. Następnie dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i smażymy tak aby papryka
kulinarnyJadziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska! 500 g fileta z kurczaka 330 ml jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku Sól Dodatkowo: 6 placków tortilli Kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek 1 czerwona papryka 100 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy
VioletoweKucharzeniedłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry, i te plastry jeszcze na pół- łatwiej zawijać w tortillę mniejsze kawałki. Składamy nasze puzzle, dzieląc wszystkie składniki po równo między 4 placki tortilli- w zależności od tego jakie kupiliście, sprawdźcie(...)syty, wielki obiad/kolacja dla jednego głodomora. Burrito można w całości zamrozić (na max 3 miesiące) i z powodzeniem odgrzać sobie później. SKŁADNIKI 4 pszenne tortille średnicy około 25cm 2 małe piersi z kurczaka garść mixu sałat albo jedna mała sałata rzymska, pokrojona na drobne kawałki kulka mozarelli (ok. 125g po odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego
Karo in the KitchenDomowy fast food w meksykańskim stylu to quesadilla, czyli na szybko zapiekana tortilla z farszem jaki sobie wymyślicie. Robiłam już wielokrotnie w różnych kombinacjach, bo możliwości do jej nadzienia jest bez liku i tym razem postanowiłam wykorzystać kawałki kurczaka w stylu kfc w chrupiącej panierce. Użyłam jako dodatków tego co było akurat w lodówce, czyli ogórków konserwowych, paprykę i cebulę
Bernika - moj kulinarny pamietnikmamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka 3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół cebuli 2 łyżki przyprawy do gyrosa(prymat) lub mieszanka⬇ sól,pieprz,odrobina czosnku w granulkach,odrobina papryki wędzonej
Andzia Pichciserem. Proste, szybkie i smaczne. Oczywiście taką tortille można również przygotować do obiadu albo pokroić na paski i podać jako przekąskę :) Składniki: * 1 placek tortilli * 2 mniejsze kotlety z piersi kurczaka * garść sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach * ulubione sosy (u mnie był to ketchup i majonez) Wykonanie: Placek tortilli posmarować sosem, posypać serem, ułożyć
Zrób to smacznieczasu do czasu kupuję placki tortilli i robię taki szybki obiad. Moje dodatki to tylko propozycje. Taką tortillę można też spakować sobie do pracy. Składniki: 1 pierś z kurczaka + dowolne przyprawy rukola pomidory ogórki żółta papryka sos czosnkowy ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski, posypać ulubionymi przyprawami i dobrze wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)Warzywa dowolnie pokroić. 3. Placek tortilli podgrzać na suchej patelni z obu stron. Zdjąć z patelni, nałożyć rukolę, kurczaka i pozostałe warzywa. Dodać trochę sosu czosnkowego. Zwinąć i zajadać. Smacznego
Kuchnia domowa Anipodeszłam do tego zadania trochę od innej strony. Chciałam przemycić dużo warzyw i owoców, a żeby to się udało musiałam dodać trochę słodkości. Moja słodka marynata do kurczaka, tak samo sos/dip do tortilli - jest brzoskwiniowy :) Takie lunch boxy polecam także do pracy :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpodeszłam do tego zadania trochę od innej strony. Chciałam przemycić dużo warzyw i owoców, a żeby to się udało musiałam dodać trochę słodkości. Moja słodka marynata do kurczaka, tak samo sos/dip do tortilli - jest brzoskwiniowy :) Takie lunch boxy polecam także do pracy :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybkie i efektowne danie, które smakuje każdemu. Tortilla i pyszny, mięsno-warzywny farsz. 4 placki tortilli 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej sól olej koncentrat pomidorowy 200g startego żółtego sera 1 duży świeży pomidor 1 czerwona cebula szczypior 1. Filety(...)zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy starty ser (garstkę zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut
Szefowa kuchnisposób się było oprzeć. Pomysł pysznie się sprawdził na przyjęciu imieninowym mojego Mężczyzny - z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz:) Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat Składniki: na kurczaka w cieście naleśnikowym i panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie(...)mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek- ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki (2 porcje): 2 tortille 400 g polędwiczki z kurczaka 2 papryki w dowolnym kolorze 2 łyżki jogurtu naturalnego Marynata: 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki miodu płynnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę pokrój(...)podlej mięso odrobiną wody dodaj do niego paprykę i smaż wszystko razem przez ok 10 min w tym czasie rozgrzej piekarnik do ok 200 stopni i włóż do niego tortillę i podgrzewaj ok 3 minuty połóż placek na talerzu i posmaruj go jogurtem naturalnym ( placek, nie talerz ) wyłóż na niego mięso z papryką na jedną połowę placka, a drugą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeuzyskać miękkie placki - dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas(...)problem z ich odklejeniem) rozwałkowujemy każdą z kuleczek i przy pomocy noża do pizzy wykrywamy koła o wielkości zbliżonej do średnicy patelni (u mnie ok. 25 cm). Tak przygotowane tortille nakładamy na wałek i umieszczamy je na rozgrzanej patelni, piekąc je bez użycia tłuszczu po 20 sekund z każdej strony (ten czas jest bardzo ważny, jeśli chcemy otrzymać miękkie tortille
Be Fit Be Strongmięsem , zapewniam że także będzie bardzo smaczne . Ja dziś wybrałam pierś z indyka , troszkę dłużej się podsmaża ale warto jest czekać . Składniki 6 placki tortilli 300 dag piesi z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso jest już dobre , doprawiam do smaku solą . Jak mamy przygotowane mięso , na patelnie do naleśników przekładam jeden placek tortilli , wykładam garść startego sera i następnie nasze mięso ,( mięsa możemy położyć według uznania w jakiej ilości ktoś ma ochotę )i odrobinę sera posypuję na wierzch mięsa i przykrywam drugim plackiem
Mój Smak