tort - 16118 przepisów (strona:428/1075)

Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa 193

Mniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek czy innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty

codojedzenia
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 161

   W ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której

W kuchni Karmel-itki
Tort migdałowo-kokosowy 127

Słodkie, kremowe torty kojarzą się ze zdecydowanym nadmiarem kalorii i minimalną ilością wartości odżywczych a po jednym kawałku przeważnie nie mamy ochoty na kolejny. Ale nie zawsze musi tak być. Jeśli szukacie rozwiązania kompromisowego - wypieku smacznego, nie porażającego ilością cukru, wykonanego na bazie wartościowych składników - dobrze trafiliście. Ten pyszny tort składa się z mąki ziemniaczanej i niewielkiej ilości cukru kokosowego

Milion Smaków
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 185

   Ptysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to

W kuchni Karmel-itki
PIECZONE BANANY 189

   Pieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a

W kuchni Karmel-itki
Gotowy do użycia rękaw cukierniczy Rengo - moja opinia 169

żalę się dłużej i przechodzę do konkretów tj. do gotowych do użycia rękawów cukierniczych Rengo. Produkt jest w wygodnym, estetycznym kilogramowym opakowaniu i spokojnie pozwoli na pokrycie średniej wielkości tortu. Wystarczy otworzyć opakowanie i nałożyć nadzienie na ciasto lub użyć dołączonych tylek cukierniczych i wykorzystać krem do dekoracji.  Ja przygotowywałam truskawkowy torcik na urodziny męża, a krem wykorzystałam(...)ozdobienia, akurat Malutka miała gorszy dzień i nie pozwoliła mi zbyt długo popracować w kuchni więc to było dla mnie wybawieniem. Pokryłam nim tort, zrobiłam rozetki dołączoną tylką, muszę przyznać, że bardzo wygodnie się z nim pracowało. Niewątpliwym plusem jest zakręcane opakowanie, jeśli nie wykorzystamy całego produktu, zakręcamy i spokojnie możemy przechować w lodówce do następnego użycia.   Kremy występują

Cynamonowe szczęście
Ciasto malinowo czekoladowe 138

łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu). Następnie wyłożyć krem. Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać(...)ciasto. Oczywiście nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją przestudzić. talerz

królestwo garów
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 200

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki
CHOCOLATE CON CHURROS 173

To jak, ile pączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;)     Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki

W kuchni Karmel-itki
Pączki z pistacjami 239

wszyscy zaliczyli i wydawali się zadowoleni. Oczywiście, nie mogłam odmówić sobie przyjemności obejrzenia wyników ich całodziennej pracy - i mówię Wam, były imponujące (a przynajmniej większość z nich). Trzypiętrowe torty wypełnione najróżniejszymi musami, nadziewane czekoladki, ciasto duńskie i francuskie w kilku wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się(...)jeden z nich, a są to - między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort szwardzwaldzki, Othello, Georgina i parę innych niezłych kwiatków ). Objadłam się za wszystkie czasy, ale naprawdę niemożliwością jest oprzeć się takim wspaniałościom. Tymczasem w Polsce mamy dzisiaj Tłusty Czwartek. Objedliście się pączkami po same uszy...? Ja nie zjadłam ani jednego... Nie mam dostępu do kuchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 211

jednak, mimo krótszych i dłuższych przerw, ciągle wracam. Bez motywacji, którą dla mnie jesteście, z pewnością by mi się nie udało. Na te huczne urodziny mam... Tartę. Nie tort; niestety, ale nie miałam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. Tarta jednak jest urocza i pyszna, więc w tym roku musi wystarczyć. Jeśli dotrwamy do urodzin dziesiątych, obiecuję tort prawdziwie wystrzałowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort malinowo-czekoladowy z galaretką 220

Zapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 168

   Chociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe

W kuchni Karmel-itki
Pyszny, mocno czekoladowy tort 189

tort robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi idealnie. Jest pyszny i nieskromnie powiem, pięknie się prezentuje. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale można ją rozłożyć w czasie, a sam tort spokojnie może postać w lodówce dzień czy dwa i nic mu to nie zaszkodzi. Oczywiście trzeba go zabiezpieczyć, zeby nie przeszedłinnymi zapachami spód

Polska Zupa
krem paryski vel ganache 148

ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia, aż lekko stężeje. Gotowym jeszcze płynnym kremem możemy polewać ciasta, torty. Aby uzyskać krem czekoladowy do przełożenia ciasta lub tortu schłodzony krem ubijamy na puszystą masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia