tort m ms - 2000 przepisów (strona:46/134)

Mini torciki à la Sacher 213

nami, zawsze jest pora na mega czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania(...)przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na wielkość prostokata(18x23 cm). Dolny blat smarujemy połową dżemu, nakładamy górny, lekko dociskamy, górę również smarujemy dżemem. Układamy marcepan na torcie, dociskamy, nadmiar odcinamy i wyrównujemy całość. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik wyjmujemy z lodówki, foremką o wysokich brzegach wycinamy

Mia Cucina Sofieta
Słodkie środy - Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone 149

Dzisiaj chciałyśmy jak co środę zaprosić Was na małą słodką rozkosz :) Tak sobie myślę, że dobrze że środa jest tylko raz w tygodniu... Podczas przygotowywania urodzinowego tortu naszła mnie ochota na małe co nieco na co skuszą się goście kiedy zatęsknią za tortem. Przygotowałam właśnie takie czekoladowe kuleczki :) Przygotowanie ich to zaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Maliny w syropie własnym 668

Sezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 207

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)czuć mąki ) Odstawiamy do ostudzenia  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę  i dodajemy ostudzoną masę po łyżce  gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Paszteciki z mięsem 347

Paszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki

Humanistka w kuchni
Jabłko-mięta na trawienie 140

będę wywoływać wilka z lasu, nie będę przywoływać licha...ale coś nie bardzo się czuję .. Może to kwestia potężnych kawałów wspaniałego tortu, a może po prostu nie mogę jeść maku? Nie wiem...wiem jedno, że do ciast wszelakich i do wypiekow dość ciężkich...najlepsza herbatka to jabłko i mięta. U mnie  BiFix Niezwykłe połączenie orzeźwiających liści mięty oraz jabłka(...)orzeźwienia. Herbatka polecana jest w stanach zmęczenia, ogólnego osłabienia organizmu. Szczególnie polecana osobom dbającym o wspieranie naturalnej pracy układu pokarmowego. Siegam po nią zawsze kiedy – imieniny, urodziny, torty, ciasta i ciężkostrawne dania. Mnie pomaga za każdym razem. Wspaniale gasi pragnienie i daje uczucie ulgi. Naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 124

Pierwszą warstwę biszkoptu dokładnie nasączyć płynem. Nałożyć ok. 2 czubatych łyżek kremu na nasączony spód i równomiernie rozsmarować. Czynności te powtórzyć na kolejnych warstwach. 6. Pozostałym kremem wysmarować boki tortu. 7. Cały tort udekorować dowolnymi owocami, posypkami

A Ty Smakuj Mnie
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 165

budzę się pierwsza. Wykradam dniowi tylko dla siebie.  Ta cisza oddycha spokojnym snem domu.  Wychodzę z sypialni cichutko, na paluszkach, jakbym skradała się do ukrytego w lodówce tortu.  Poranna cisza jest jak wisienka, którą z tego tortu wyjadam. Tylko moja, bezwstydnie skradziona. Rozgryzana rozkosznie, powoli, do ostatniej sekundy milczenia.  Zarzucam ciepły szlafrok i trochę jak intruz

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 166

jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje.  W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego.  I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza.  Chcę tort bezowy.  Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy.  Wyobrażać sobie, że w środku

KUCHARNIA
Tort tiramisu 217

położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy.        Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy je przyciąć).    Udekorować kakao . Schłodzić w lodówce. W przypadku braku tortownicy o 2 cm większej można przykleić biszkopty-dżemem- i przewiązać(...)tort szeroką wstążką

w mojej kuchni
Tiramisuuuuuuuuuu 509

Śnieg za oknem i  brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki

Humanistka w kuchni
Koktajl truskawkowy 174

25 dag truskawek 3 łyżki  cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki

Humanistka w kuchni
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym 163

3 litry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar

Humanistka w kuchni