szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladową: 50 g czekolady deserowej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wystudzonej) 2 jajka 70 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej spirytus do smaku wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem(...)wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów. masa do dekoracji: 125 g serka mascarpone 110 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g czekolady deserowej (rozpuszczonej, wystudzonej) cukier puder do smaku wykonanie: Masło miksujemy z mascarpone. Dodajemy czekoladę oraz cukier do smaku i miksujemy na gładki krem (nie za długo
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI: na dużą tortownicę 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli krem makowy 60dag maku 1 kostka masła 5 jajek 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru(może dodać więcej wg. smaku) 2 łyżki miodu 1 mały słoik powideł śliwkowych bakalie(...)cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna), tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami
Kuchnia BeatyCiasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u
Mama GotujeSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody
kuchcikowniaróżyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki(...)cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)czekoladę z orzechami (100 g) oraz kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek
MyCookBook.plkitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni(...)połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.Krem: Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję
Magiczna kuchnia Dariibyło to! Smakiem zachwycił nie tylko samego jubilata, ale również wszystkich gości. Od urodzin minął już miesiąc, a ja w tym czasie zdążyłam uszczęśliwić takim tortem kilka innych dzieci, oczywiście nie moich :) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao gorzkiego 40 g masła(...)niczym. Na jeden blat wyłożyłam połowę kremu śmietanowego i wyrównałam. Na krem płaską tylką Wilton 2B wycisnęłam cienką warstwę ganache, na które delikatnie wyłożyłam pozostały krem śmietanowy, ja zostawiam sobie niedużo kremu na dekoracje końcową. Na krem położyłam drugi blat, lekko docisnęłam. Następnym krokiem jest wylanie ganache z rondelka na tort. Wylewając od razu staram się obsmarować nim boki
Blondynka Gotujeksiążce zostały przedstawione "krok po kroku" wraz ze zdjęciami, etapy przygotowywania przeróżnych wzorów - od standardowego serduszka czy paprotki po najróżniejsze ich wariacje z sosem czekoladowym i innymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem w tworzeniu wzorów jest nasza wyobraźnia (Sky is the limit). Wzorem, który mnie osobiście zauroczył jest Pac Man zjadający duszka i trupia czaszka :) Następny rozdział został(...)ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika.Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też tiramisu.Książka
Emcia PichciLekki zdrowy deser bez cukru, a i tak słodki. Witaminy, magnez dostarczymy sobie na deser. Nic wielkiego a jaki dobry. Zrobimy go w 15 minut. Uwielbiam
wesoła kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich
Di gotujepiekarniku nagrzanym do 170 st. C. Wystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem, aż będzie gęsta, dodać mascarpone i ubijać całość, aż krem będzie sztywny. Na koniec dodać wanilię i jeszcze raz szybko ubić(...)masa była chłodna, ale jednocześnie dobrze się jeszcze rozsmarowywała. Wykonanie końcowe: 3 łyżki kremu odłożyć do woreczka z zamontowaną tylką gwiazdką. Na paterze ułożyć ciasto z kawałkami czekolady, posmarować kilkoma łyżkami kremu, następnie położyć ciasto oreo, również posmarować. Na wierzch ułożyć brownie. Posmarować tort z boków i na górze pozostałym kremem, polać brzegi czekoladą (można zrobić to tak, aby sprawiała
Słodkie inspiracjeCiasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je
VioletoweKucharzenieBardzo szybki w przygotowaniu torcik z wiśniową nutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką! Tortownica o średnicy 20 cm: Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli
VioletoweKucharzenieczekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką(...)masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch i boki
Mała Cukierenkaczekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką(...)masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch i boki
Mała Cukierenka