pewne- dzisiaj obchodzimy urodziny! Z tej okazji zapraszam na tort. Tort wyjątkowy, pięknie udekorowany czekoladkami Kinder (i nie tylko). W środku mamy 3 blaty ciemnego biszkoptu przełożonego kremem czekoladowym. Góra tortu to błyszcząca i miękka polewa z deserowej czekolady smacznie spływająca po bokach. Na polewie mamy ulubione słodycze- czekoladki Kinder i inne czekoladowe łakocie. Tort zachwyci każde dziecko(...)przykryć II blatem kakaowego biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem, wysmarować kremem i przykryć ostatnim biszkoptem, podociskać, by wszystkie warstwy się skleiły. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą czekoladowego kremu. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin. Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku (nie zagotowywać!). Dodać drobno posiekaną czekoladę deserową i poczekać kilka minutek, po czym wymieszać. Czekolada
Nastoletnie Wypiekaniekremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne ciasto, które nasączamy ponczem i nakładamy cały krem malinowy. Na krem malinowy dajemy czwarty kawałek ciasta, również nasączamy go ponczem. Przekładamy na tort połowę kremu czekoladowego (który został). Wkładamy tort do lodówki na 2 godziny. Pozostały krem, również dajemy
Serce zamknięte w formie pysznościsuszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta
królestwo garówjest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje(...)pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno) Do kremu orzechowego: 3 opakowania serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia
Ratunku obiadwłożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć, wymieszać. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem(...)Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego
Kuchnia Danusialkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy blat smarujemy kremem czekoladowym. Na krem układamy odsączone wiśnie, przykrywamy drugim blatem. Znów smarujemy blat kremem, układamy wiśnie i przykrywamy trzecim blatem. Smarujemy wierzch i boki tortu kremem czekoladowym i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem nieco stężał. Następnie oblewamy wierzch tortu ostudzoną polewą czekoladową
W kuchni KatieTort orzechowy z czekoladowym kremem – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence z dużą ilością orzechów i kremem czekoladowym, coś na wyjątkowe okazje. Przygotowałam go przy współpracy z marką Bakalland . Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam(...)około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany konfiturą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą malinową. Znów wyłożyć około 5 łyżek kremu (trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym czekoladowym kremem. 11. Śmietankę
Mała Cukierenkatort, super smakuje, a ten torcik po prostu powala na kolana. Krem maślano bezowy o smaku kawowym jest niebywale smaczny. Bardzo lubię krem do tortu z dodatkiem kawy. Lubię dekorować torty i przyznam, że cały czas się uczę. Mimo wszystko lubię torty przystrojone rustykalnie. Shabby chic…to coś dla mnie, bo mogę ukryć niedobór artystycznych umiejętności. Torcik czekoladowo(...)kolejny czekoladowy placek. Posmaruj dżemem, kremem, przykryj bezą i na końcu posmaruj kremem kawowym. Zakończ plackiem biszkoptowym. Całość dociśnij. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu
codojedzeniaczekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu:Konfiturę(...)ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym blatem biszkoptu spodem do góry i ponownie lekko dociskamy. Boki i wierzch tortu pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Złożony tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz
Ratunku obiadPrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było(...)resztę wiśni. Przykryć czwartym blatem, nasączyć. Rozsmarować resztę kremu kokosowego. Przykryć piątym blatem, nasączyć. Posmarować kremem czekoladowym. Następnie nałożyć ostatni blat, lekko nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Boki tortu obłożyć na przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M i wycisnąć kwiatuszki wokół tortu
maniapieczeniaTort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom(...)szklanki cukru trzcinowego 2x 1/2 dużej saszetki cukru wanilinowego 2x 4 duże jajka x2 1/2 szklanki zaparzonej kawy (125 ml) 2x 1/2 szklanki mleka (125 ml) 2x Tort czekoladowy – krem: 300 g czekolady Horeca Select 50% lub 60% 1 saszetka cukru wanilinowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mleka (500 ml) 2 szklanki śmietany kremówki
Poezja smakukremówki łyżka po łyżce, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec możesz je zwiększyć, aby utrzymać jednolitą masę. (Uwaga: krem po przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce. Kremówkę zagotuj w rondlu i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści, a następnie(...)energicznie zamieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć, pokrywamy nim tort. Przygotowanie W formie, w której piekło się ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj go równomiernie połową kremu cytrynowego. Następnie ułóż drugi blat ciasta i pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej
Food Squarejuż pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia(...)ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne
Ratunku obiadgotujemy krem nad parą wodną. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem. Dodajemy kakao i alkohol. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem. Tort orzechowo - czekoladowy Wystudzony biszkopt(...)przekrój na 2 blaty. Spód posmaruj kremem czekoladowym. Przykryj drugim blatem. Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :) Smacznego
Słodkości i nie tylko