znam nikogo kto by nie lubił tiramisu. Próbowałam wiele wariacji smakowych, z truskawkami, herbatą matcha, z winem marsala, z bezami, truskawkami itd. Tym razem postawiłam na maliny, bo osobiście lubię zrównoważone smaki, a maliny fajnie przełamują słodycz klasycznego tiramisu, a przy okazji mój Młody z każdą porcją pochłaniał wszystkie owoce, których normalnie by nie ruszył gdyby leżały osobno w miseczce
Blondynka GotujeDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery FajeryDeser rabarbarowe tiramisu z malinojeżynami jest świeży, lekki i wakacyjny. Do jego przyozdobienia użyłam pysznych owoców – malinojeżyn. Malinojeżyna jest … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Deser – <span>rabarbarowe tiramisu</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery FajeryOrzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego
Cztery FajeryKuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne
Cztery FajeryNalewka na zielonych orzechach włoskich Orzechówka staropolska Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Orzechówka
Cztery FajeryWentylator kolumnowy Peter Stadler Form - opnie użytkownika Nie każdy ma ten komfort, aby zamontować sobie w domu klimatyzację. Po przygodzie z klimatyzatorem przenośnym, który buczał podczas
Cztery FajeryMłoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają
Cztery Fajerygotuje po włosku " i tyle co zapamiętałam to odtworzyłam, książki jeszcze nie kupiłam. Deser jest kremowy i nieziemsko dobry, zachęcam do zrobienia. Właściwie jest to wariacja na temat tiramisu, pyszna i szybko znika. Jamie Oliwer i jego Tiramisu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To
Cztery FajeryPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery FajeryWłoski deser Tiramisu znają wszyscy, różnie jest robiony, ważne żeby był smakowity. Dziś wersja w pucharkach, robi się ją szybko, jest znakomitą alternatywą dla dużej blachy a smakuje obłędnie. Zróbcie w słoiczkach i zabierzcie do pracy. No to co? robimy? Włoski deser w pucharkach - tiramisu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz
Domowe ciastaZapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Tiramisu z płatkami migdałowymi smakuje wybornie i nadaje fajnej chrupkości. Do zrobienia tego deseru wykorzystałam herbatniki biszkoptowe od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 120 g herbatników biszkoptowych od Cukry Nyskie 200 g śmietanki 36%(zimnej) 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki płatków migdałowych 1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)łyżkę masy mascarpone, na masę posypujemy połową łyżki płatków migdałowych. Układamy kolejne warstwy:namoczone biszkopty, masę mascarpone, pół łyżki płatków migdałowych, namoczone biszkopty, masę mascarpone i posypujemy kakao. Schładzamy tiramisu w lodówce. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne