Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu. 4 jajka 1 szklanka cukru 250 ml oleju ¾ szklanki likieru o smaku tiramisu 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier
VioletoweKucharzeniekońcu jest;) Wybaczcie że trwało to tak długo ale latem szczególnie, mając 2 letniego brzdąca i pracę na pełny etat nieźle trzeba się nagimnastykować żeby to wszystko pogodzić;) tiramisu to mój ukochany deser bez pieczenia, robię go prawie zawsze w podobny sposób, bo jest po prostu najlepszy. Najczęściej wykorzystuję do niego biszkopty, tym razem tą podniosłą chwilę ;) uczciłam klasycznym(...)szklanki kawy. Następnie wykładamy 1/3 powstałej masy. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy pozostałą kawą. I nakładamy kolejną warstwę mamy, wyrównujemy. Wykładamy zmiksowane maliny, świetnie kwaśna malina przełamuje smak słodkiego kremu tiramisu. Na maliny nakładamy jeszcze trochę kremu, wyrównujemy. Kremem smarujemy również boki ciasta. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chyba że mamy dużo czasu to dłużej albo najlepiej na całą
Życie zaczyna się w kuchniLekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki
Świat Ciastakawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka (250 g.) cukier puder
Kuchnia PaulettesCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki
Kuchnia PaulettesOstatnio naszła mnie ochota na słodki deser. Pomyślałam sobie, że skoro tak wszyscy lubią tiramisu, to zrobię deser tiramisu. Najlepiej deser, który jest szybki i tani w przygotowaniu, a przy tym efektywny. Aby deser wyglądał zachęcająco wystarczą proste, niskie szklaneczki, pucharki lub lampki do wina. Mus nie jest typowym musem, który jest napowietrzony bąbelkami jakie nieraz widzimy
Kuchnia PaulettesPrzepis na tiramisu z biszkoptami nasączonymi mocną, gorzką kawą, przełożonymi kremem. Krem w tiramisu jest słodki i puszysty. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnezdjęciach, zebrane w jednym pości ;) do wyboru do koloru :D podpisane wraz z odnośnikami do poszczególnych wpisów ;) Pyszności :) Tort Czekoladowy z Owocową Nutą Tort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy(...)Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik z Borówkami Wiśniowy sero jabłecznik Tort na 30-lecie Ślubu Naked Tort Torcik Serduszko Tort dla Mężczyzny Tort Naked
Kulinarna (nie)codziennośćmożna nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni
Podróż w kulinariaJesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do kawy. Polecamy serdecznie :) Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Ilość porcji: 8 słoiczków (125g) Składniki: Na tiramisu: 250g mascarpone (1 opakowanie) 200g puree z dyni 100ml śmietany kremówki
Kolizje Smakówpraliny o smaku tiramisu Czasem fajnie jest mieć w domu pod ręką coś lekkiego, smacznego ale jednocześnie słodkiego Taka przekąska na raz, która nie dostarczy nam zbyt wiele kalorii, ale zaspokoi apetyt na słodkie (no chyba, że zjemy na raz 10 sztuk wówczas i kalorii będzie dużo). Jest to propozycja typowa dla wielbicieli tiramisu, bo właśnie taki smak mają przedstawiane
RelaxtimePrzepisów na tiramisu znam mnóstwo, ale myślę, że wybrałam jeden z lepszych :) Jest to deser składający się z nasączonych kawą biszkoptów i przełożonych kremem z serka mascarpone. Podaje się je mocno schłodzone i jest idealne na upalne dni. Bardzo polecam :) Tiramisu 6-7 łyżek amaretto 4 jajka 2/3 szklanki cukru 500 g serek mascarpone 2 paczki długich biszkoptów kakao dobrej
Biały fartuszekBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy
Kuchnia bezglutenowaOpis: Tiramisu to klasyka włoskich deserów. Deser składa się z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę z serka mascarpone, jajek, śmietany i cukru. Całość pokrywa warstwa grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzony. Idealnym połączeniem do tego deseru jest podawana kawa espresso. Składniki: 500g serka mascarpone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne