Zapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam… (inspiracja ze strony taste of home ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji
Mała CukierenkaZapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS . Składniki
Mała CukierenkaNajpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i
Pasje JolkiTort Tiramisu W tortach dobra nie jestem, jedyne co mi naprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT
Pelusiowa Kuchnialubisz komiksy, to mamy dla Ciebie idealną nową pozycję książkową pt. „Krój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku
WojnaNaSmaki.plpizza a jako że to włoskie danie to pomyślałem że i ja coś spróbuję z zakresu włoskich deserów. Ostatnio oglądałem program Cooking live gdzie Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy
Kuchenne WariacjeWielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu, warstwowa pachnąca kawą. Nie jest co prawda tak puszysta i lekka jak nasze babki piaskowe, ale bardziej zwarta, jednak moja córa stwierdziła, że bardzo dobra, więc warto było ją upiec. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzydał mi się ten odpoczynek od bloga, ale mam nadzieję, że Wy chociaż troszkę tęskniliście. I tak wracam z deserem, który wykonałam ostatnio. To moja wariacja na temat tiramisu z orientalną nutą pandanowca i kokosu. Kto nie ma pasty pandanowej może użyć sproszkowanej herbaty matcha. Efekt wizualny będzie podobny, tylko smak troszeczkę inny, ale gwarantuje że i tak wyśmienity. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚnieg za oknem i brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki cukru pudru 400 ml 36 % śmietany 4 żółtka opakowanie biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada Do serków dodać żółtka i cukier, zmiksować. Osobno ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą. Zrobić napar
Humanistka w kuchniDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie! Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki
Ostra na SłodkoOstatnio rozsmakowałam się w tiramisu z truskawkami. Było już czekoladowe tiramisu z truskawkami, dziś kolej na tiramisu z truskawkami, ale w bardziej polskiej wersji. Zamiast mascarpone użyłam zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki: 200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki
Z miłości do słodkościTiramisu to bardzo popularny włoski deser, uwielbiany w moim domu:) Najczęściej przygotowuję typowo klasyczną jego wersję, którą znajdziecie tutaj . Dzisiaj jednak postanowiłam skorzystać z dobroci natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni nadwiślanki
Z miłości do słodkościWariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo. Składniki: 500 gram malin paczka okrągłych biszkoptów filiżanka mocnej kawy kieliszek Malibu 300 gram serka mascarpone 2 białka 300 ml śmietanki kremówki kakao 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka
Mango Papaja