przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej
Malowane smakiemNastępnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowane serduszka oraz posiekany tymianek. Smacznego!książęce wymaga książęcej zastawy
Bon Appetit MałgorzatyLekko studzimy.3. Banana kroimy na plasterki.4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.6. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub też po całkowitym wystudzeniu. Obie wersje pyszne :)Smacznego
Kuchnia domowa Aniwody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec(...)blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce.Smacznego!!!P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców
Kuchnia domowa Anifilet ryby (np. dorsz lub miruna)1 łyżeczka tartego chrzanusól2-3 łyżki mąki2-3 łyżki bułki tartej1 jajkoolej do smażeniapieprzSposób wykonania:1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.3. Kawałki ryby opanierować najpierw(...)mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron.Smacznego!!!Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014
Kuchnia domowa Aniwyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali - "ale jak to tak: ziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców(...)resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Smacznego!Składniki można
Food Squaremięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli,pieprzu i majeranku. Drewnianą deskę posypać pozostałą tartą bułką . Przełożyć(...)rozpłaszczyć w formie zbliżonej do kwadratu. po środku ułożyć jedno za drugim , 4 ugotowane jaja, mięso owinąć wokół jajek tak aby znalazły się w środku. Całośc obtoczyć w bułce tartej , przełozyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć
Stare Garymarchewki2-3 ząbki czosnku2-3 liście laurowe4-5 ziela anielskie2 czerstwe bułki2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście(...)smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej).7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać.8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny
Kto ugości moich gości?dorsza1 jajko2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczeniasól,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiego1/2 lyżeczki nasion kolendrysok z 1/2 cytrynymasło ghee lub olej do smażenia Wykonanie:filety pozbawić skóry,umyć ,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Odstawić chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekaćdo posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki(...)bułki tartej.w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić w młynkumasę na kotlety wymieszać z solą,pieprzem oraz kolendrą i zielem angielskimwilgotnymi dłońmi formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano namaśle z obu stron
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta chodziła za mną już od kilku(...)wiedziałam , że jak tylko wrócę z urlopu zagości w mojej kuchni.W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie
Ostra na Słodkołyżka * bułka tarta – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową.Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Przelewamy do natłuszczonej(...)delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm )Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ).Studzimy w uchylonym.Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Ostra na Słodkoburgera!Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI:( 6 szt. )- filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag- mielona wołowina – ok. 30 dag- duże jajko – 1 szt.- bułka tarta – 0,5 szklanki- mąka – 10 dag- natka pietruszki(...)pęczek- sól ziołowa- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem.Mięso mielone mieszamy z rybą.Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.Wyrabiamy na masę.( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.Obtaczamy w mące.Smażymy
Ostra na SłodkoWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną.Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie(...)jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy do 200C.W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.Dodajemy zmielone mięs
Ostra na SłodkoTarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często.Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny.Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 100 g* masło – 50 g* cukier puder(...)łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem.Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.NADZIENIE:Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka mieszamy
Ostra na Słodkojajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem
Mechanik w kuchni