tarty - 13589 przepisów (strona:92/906)

Obiad po polsku. Mięsny vs Wegański schabowy. 194

tartą 3.Opanieruj grzyby 4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie oleju. b)mięsny Składniki: schab (około 150gram na porcję; grubość: 1-1,5cm kawałki ) jajko bułka tarta sól pieprz olej/smalec Wykonanie: 1. Schab w temperaturze pokojowej pokrój na porcje. 2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz kamieniem*/tłuczkiem 3. Zdejmij(...)folię. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. 4. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka. 6. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec. 7. Na mocno rozgrzaną patelni ułóż mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony

Fiolka w kuchni
Kakaowa tarta z gruszkami 154

znów mamy kolejną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasto kruche To kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty 25 cm. Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy do wykorzystania w późniejszym etapie), sól oraz posiekane

Kuchenne Wariacje
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 204

warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła  łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować(...)ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki : ryż, szpinak, oba rodzaje serów i jajko. Dodać tyle bułki tartej do masy, by była zwarta i się nie rozpadała. Doprawić. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej

Kuchnia Ellie
Czas na dynie 132

dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Karp w kukurydzianej panierce 170

ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia Przygotowanie karpia: Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie najlepiej zacząć(...)każdego dzwonka. Przygotowane kawałki ryby włożyć do miski, oprószyć vegetą oraz pieprzem i wymieszać. Jajka wbić do talerza o szerokim dnie i rozkłócić dobrze widelcem. Mąkę kukurydzianą i bułkę tartą wymieszać w drugim talerzu. Każdy kawałek ryby zamoczyć w jajku, a następnie opanierować w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Wystarczy pojedyncza warstwa panierki. Olej rozgrzać dobrze

Trzeci talerz
Rustykalna tarta z rabarbarem 187

zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć w dłoniach tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać miód i jajko, po czym(...)przed wyłożeniem na ciasto, dorzucić mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinno wystawać poza foremkę na ok. 3cm. Posypać z wierzchu bułką tartą i wyłożyć na środek rabarbar. Brzegi zawinąć do środka tworząc coś w rodzaju niedomkniętej sakiewki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z papierówek 318

plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą zamiast blaszki i po rozwałkowaniu wyłożyć nim dno formy razem z przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej(...)minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkową. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło, nieustannie ubijając (na płynnych słodzidłach pianka opada). Następnie zmniejszyć obroty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z borówkami 233

plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą zamiast blaszki i po rozwałkowaniu wyłożyć nim dno formy razem z przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na mniej więcej(...)minut, aż zrobi się lekko złotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie borówki wymieszane z jagodami bądź dżemem jagodowym i ewentualnie dosłodzone do smaku. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 217

Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników.   Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy(...)połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy je, dociskając w bułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy

Karo in the Kitchen
19 przekąsek dla kibica 143

czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Zimowe tosty z goudą

Moja smaczna kuchnia
Kalafior z masłem i bułką tartą. 269

bułką tartą i jest jednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu.  Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, Kilka łyżek masła, bułka tarta. Przygotowanie: Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wodę osolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem do miękkości(...)Kalafior odcedzić. Na patelni roztopić masło i dodawać powoli bułkę tartą, cały czas mieszać. Gotowym masłem z bułką polać kalafiora.    Smacznego

W kuchni u Moniki
18 dań na wrzesień 153

śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Tarta z warzywami 156

łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać ze składnikami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę(...)pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu pomidorowego. Podpieczony spód tarty posmarować koncentratem pomidorowym, wyłożyć warzywa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, do lekkiego ze złocenia brzegów. Smacznego. Podoba Ci się

Smaczne Potrawy
Kalafior w jajku i bułce tartej 203

bułki tartej 1 łyżka soli 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Kalafior podzielić na większe różyczki, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku na al dente. Kalafior ma być ugotowany na półtwardo (al dente) bo inaczej będzie się rozpadał. Gotowy kalafior odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajka, a bułkę tartą przesypujemy na głęboki talerz. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odkładamy na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 437

dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej(...)sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa pieprz sól czosnek granulowany SKŁADNIKI SOSU MARINARA 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek

Karo in the Kitchen