smaku SKŁADNIKI NA SCHABOWEGO Z KOŚCIĄ: krojone plastry schabowego z kością (każdy po około 160-200 g, grubości 2-2,5 cm) 1 jajko 2 łyżki zimnej wody bułka tarta do panierowania sól i świeżo zmielony pieprz olej do smażenia DODATKOWO: ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem WYKONANIE: KAPUSTA: Kapustę przekrój na ćwiartki, opłucz i pokrój(...)kierując się na zewnątrz, na grubość około 5-7 mm . Następnie oprósz je solą oraz pieprzem i panieruj najpierw w jajku rozbełtanym z wodą, a następnie w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju ( około 2-3 mm warstwy oleju na patelni) na średnim ogniu, na złocisty kolor z obu stron - po około 4 minuty z każdej . Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyłatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino: 600 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki cukru pudru(...)niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochę mieszanki mąki z bułką tartą
Trzeci talerzTARTA Z RABARBAREM to połączenie kruchego ciasta z dodatkiem kremowego... Artykuł TARTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdodatek do obiadu. Serowa panierka jest po prostu cudowna i idealnie komponuje się z cukinią. 1 cukinia sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna 2 łyżki startego parmezanu 2 jajka bułka tarta Ponadto: olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w słupki (wielkości frytek). Całość oprószyć solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać, a bułkę tartą połączyć(...)parmezanem. Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Frytki z cukinii panierować kolejno w mące, jajku a następnie w bułce tartej z serem. Smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujemajerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :) Składniki: 500 g mielonej karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Ja użyłam dwóch małych aluminiowych foremek o wymiarach
Smak mojego domukwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą i szczypiorek, wymieszać za pomocą kopystki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem – formować małe okrągłe klopsiki, jak masa będzie się lekko kleiła do rąk(...)podsypać bułką tartą Sos grzybowy thermomix – do naczynia miksującego dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę i grzyby przekrojone na pół, suszone grzybki, 4 sek, obroty 4 – wlać wodę, dodać kostkę rosołową, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, Nałożyć koszyk do gotowania na parze, na dno rozłożyć obrane ziemniaki i marchewki – na drugi koszyk nałożyć klopsiki, przykryć
Kuchnia Pokoleńblogu pod dostatkiem..za każdym razem staram się zrobić ciut inaczej, a to zamienić jakiś składnik na inny, coś innego dodać lub odjąć..tym razem do panierki do bułki tartej dodałam ser żółty starty na drobnej tarce...w sumie to chyba podobne są na blogu.. schab, polędwica sól, zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka mąka, jajka(...)bułka tarta , ser żółty do panierki Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach.Jajka rozbić , dodać przyprawy i roztrzepać.Kotlety panierować w mące, jajkach i następnie w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Moje domowe kucharzenieCoś bezmięsnego i szybkiego .. 8 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe kilka łyżek bułki tartej 1-2 łyżki majonezu Kielecki 1-2 łyżki złotego lnu Skworcu szczypiorek, koperek Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko,majonez, złoty len, 1 łyżkę bułki tartej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz. Składniki wymieszać(...)jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej).Uformować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenieżółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety(...)obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujełyżka przyprawy chicken masala bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy, mieszamy z żółtkiem, przyprawą i bułką tartą. Dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchentartą, którą wcześniej zrumieniłam na masełku. Kalafior w panierce doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy ale także jako przekąska na kolacje. Składniki: * 1 kalafior * 2 jajka * bułka tarta do obtoczenia kalafiora * sól * olej do smażenia Wykonanie: Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale tak, żeby się nie rozgotował(...)Odcedzić i przestudzić. Jajka rozkłócić. Kawałki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru oleju i można się zajadać
Zrób to smaczniewrong? Składniki 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy(...)jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy
Słodkie okruszkijajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki(...)namoczyć w wodzie i dobrze namoczone odcisnąć z wody tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut
W Mojej Kuchni Lubięwieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem(...)wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy około godziny
Smakowite Daniatermoobiegiem. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjmujemy je z lodówki i i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4-5 mm. Wykładamy na formę do tarty posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na przygotowaną formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy(...)gdyż, za chwilkę włożymy je ponownie do piekarnika. Na razie odstawiamy na bok i zaczynamy robić masę waniliową. Składniki na masę miksujemy i połowę masy wylewamy na spód od tarty, układamy brzoskwinie. I ponownie wylewamy masę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub 160 stopni bez termoobiegu około 30 minut. Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie
Z Kuchni Do Kuchni