tarty - 13589 przepisów (strona:230/906)

W jakie przepisy klikamy najczęściej? 199

minuty jak ręką odjął. 8 1450 wejść Tarta brokułowa     Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa.   7 1575 wejść Pyszne domowe hamburgery   Czasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach

Brzuszki Łakomczuszki
Błyskawiczna babka majonezowa 772

jaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty(...)końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika

Grunt to przepis!
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 354

dymkę i szczypiorek. Oliwki kroimy w cienkie półplasterki. Mięso łączymy z dwoma jajkami, czosnkiem, szczypiorkiem, oliwkami, a także 3 czubatymi łyżkami mielonych płatków owsianych, otrąb lub w ostateczności bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie w głębokim rondlu na 1 łyżeczce oleju podsmażamy cebulkę, którą następnie zalewamy passatą pomidorową(...)szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce na 1 partię klopsików). Ja smażyłam swoje w dwóch partiach i było to zdecydowanie wygodniejsze, niż

Ratunku obiad
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 177

nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie(...)Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwa kawałki i odłożyć na pół godziny.  Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju.  Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera

Pasja Smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 212

się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy(...)Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży

Sajkofanka smaku
W poszukiwaniu babki 175

cukier waniliowy 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki smietany 18% 2 lyzeczki proszku do pieczenia 200g nutelli 3 lyzki rumu lub araku maslo do wysmarowania fremki bulka tarta wykonanie:Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie(...)balosci.Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum.Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie z nutella. Za pomoca widelca, spiralnymi ruchami przemieszamy oba ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez okolo 50-60 minut.Przestudzona

Przysmaki Karolki
Swiateczna babka poswiatecznie 179

Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.Babka czekoladowo-migdalowaskladniki: 100g gorzkiej czekolady 120g masla 120g cukru 4 jajka szczypta soli 70g mielonych migdalow 60g maki polewa czekoladowa tluszcz i bulka tarta do foremki wykonanie:Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.Zoltka, mielone migdaly, make(...)szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona

Przysmaki Karolki
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 372

łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA:  4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:  1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy(...)ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób

Grunt to przepis!
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 332

lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowymSkładniki:1,5 szklanki mąki100g margaryny2 żółtka 5 łyżek cukruszczypta soli1 łyżeczka cynamonu12(...)więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę

Smakołyki Bereniki
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 235

młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor.  Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem.  Pasuje

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 288

cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę(...)Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę

W kuchni Karmel-itki
Sernik z gruszkami 408

formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka kolorowa 259

łyżeczki proszku do pieczenia                                          bułka tarta , margaryna do foremki                                          orzechy włoskie do dekoracji(...)częśc z wiórkami                - 4 częśc z kakao 7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą. 8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi

Słodkości i nie tylko
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 507

łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu   Mąkę i proszek do pieczenia(...)mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek. No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło

Grunt to przepis!