szkl- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 op- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- jabłka – ok. 1 kg- bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier(...)ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkomięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta(...)ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę, układamy na blasze
Ostra na Słodkodelikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko – 1 szt – tarta bułka – 2 łyżki- natka pietruszki – 1 pęczek- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- mąka – 50 gSOS:- por – 2 szt – masło(...)łyżki- mąka – 1 łyżka- chrzan – 1 łyżeczka- śmietana 30% – 50 ml- sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy
Ostra na SłodkołyżeczkaFARSZ:- boczek wędzony – 200 g- cebula – 1 szt- por – 1 szt- jajka na twardo – 3 szt- surowe jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 łyżka- olej – 1 łyżka- sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy ciasto(...)pora. Przesmażamy razem kilka minut. Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.( Możemy również zmielić w maszynce ) Mieszamy z cebulką i porem. Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi tworząc falbankę
Ostra na Słodkobiały – 250 g* masło – 30 g* małe jajko – 2 szt* kasza manna – 40 g* mąka pszenna – 20 g* sól – 1 szczypta* bułka tarta do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KNEDLE :Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem mieszamy.Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.Wrzucamy na gotującą , lekko(...)bardzo wolnym ogniu.Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.Polewamy zrumienioną na masełku bułką tartą.Smacznego
Ostra na Słodkomoje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.Grubo tarte i niesamowicie chrupiące!Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad!Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor!Polecam!SKŁADNIKI:* duże ziemniaki – 5 szt* cebula(...)mąka pszenna – 3 łyżki* jajko – 2 szt* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych.Odciskamy nadmiar soku.Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę i przyprawy.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.Odsączamy
Ostra na Słodkopomidorowy – 4 łyżki – majeranek – 1 szczypta – śmietana 18% – 2 łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy(...)chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.PULPECIKI:Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.Gotujemy ok. 15 minut.Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.Podajemy
Ostra na Słodkopewnością posmakują nie tylko wegetarianom.Polecam!SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g* jajko – 1 szt* bulion – 2 szklanki* czosnek – 3 ząbki* majeranek – 1 łyżeczka* tarta bułka – 3 łyżki* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 10 minut. Gotujemy ok. 25-30 minut(...)Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoChodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szkl- masło – 100 g- jajko(...)roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory.Dusimy razem kilka minut.Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy. SOS:Ser żółty trzemy na tarce.Pleśniowy drobno kroimy.Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.CAŁOŚĆ :Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.Zalewamy sosem serowym.Wkładamy do piekarnika
Ostra na Słodkomłodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior – 1 szt* duże jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* bułka tarta – 3 łyżki* kasza manna – 3 łyżki* natka pietruszki – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* curry – 1 łyżeczka(...)absolutnie nie można go rozgotować! ).Odcedzamy , przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na odrobinie oleju , dodajemy do kalafiora.Wbijamy jajko, dodajemy kaszę , bułkę tartą , zioła , a następnie doprawiamy do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkogrzeje mnie kubek ulubionej kawy.Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl
Ostra na Słodkowałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i stopniowo dodajemy
kulinarnyswiatdomiszklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana(...)nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebulką na patelni a następnie zmielić i wystudzić. Do miseczki zetrzeć wędzoną mozzarellę na tarce o dużych otworach, dodać zmieloną kiełbasę, szczyptę gałki muszkatołowej i 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać. Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy(...)gotowania pierogów, dodać serki w plasterkach i wymieszać ( nie gotować ) . Połączyć razem z odcedzonymi, gorącymi pierogami i wymieszać. Podawać gorące posypane tartym serem typu Parmezan lub Grana Padano.SMACZNEGO
zielonacukinkazależności do czego jest mi potrzebne. Mam jednak ciasto - bazę, które prawie zawsze jest zrobione na zapas i czeka w lodówce lub zamrażarce. Można go użyć do tarty, do prostego placka lub jako kruszonkę. A że w jego składzie jest tylko mąka, odrobina soli i masło (lub margaryna ewentualnie), to nie grozi mu, że się szybko zepsuje.Na(...)lodówce w zakrytym pudełeczku lub szczelnie owinięte folią spożywczą. Spokojnie może poleżeć nawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut
Codzienna kuchnia niecodzienna