tarty - 13589 przepisów (strona:228/906)

Knedle ze śliwkami i miodem 168

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 jajka, 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa, ok. 15 śliwek, miód Miody Wileńskich, bułka tarta, masło. Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy(...)śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle

Aga w kuchni
Kurczak miodowy z sezamem. 229

przy tym soczysty, a do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali dużo składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania! Składniki: Filet z kurczaka 2 łyżki miodu 100 g sezamu bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Filet myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku(...)Łożymy na deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i bijemy tłuczkiem do mięsa na cienki filecik. Oprószamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy płynny miód to smarujemy filet, oprószamy bułką tartą i zawijamy, a jeżeli mamy twardy miód to należy go rozmieszać w nie dużej ilości ciepłej wody.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut

Kuchnia Łukasza
Kotlety ryżowe. 385

pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie:  Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.  Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy.  Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy.  Kotlety smażymy

Kuchnia Łukasza
Krokiety z kaszą gryczaną i ziarnami 210

rząd! Składniki 1 torebka kaszy gryczanej 300g pieczarek 1-2 cebule sól, pieprz, oregano ziarenka od Ziarenkowo Euforia i Słoneczne Pola naleśniki: jajko, mąka, woda jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia -pomidor -ogórek -rzodkiewka -sałata lodowa Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzone składniki wymieszać(...)można dosypać ziaren, albo tak jak ja to zrobiłam podać na pomidorze i ogórku!Do jednego talerza wbić jajko, dodać 2 łyżki mleka, roztrzepać, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Krokiety opanierować. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Udekorować, podawać z mix sałat lub pomidor,ogórek , rzodkiewka itd. Posypać ziarnami. Na zdrowie! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości

Z Kuchni Do Kuchni
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 231

opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić(...)odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier

Ze smakiem i z pasją
Krautstrudel - strudel z kapustą 191

więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki 100 g żółtego sera pieprz kolorowy sól  kminek mielony liść laurowy ziele angielskie olej rzepakowy do podsmażenia bułka tarta Przygotowanie: Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).W tym czasie przygotować nadzienie:Cebulę i boczek pokroić(...)cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem.Pietruszkę posiekać i dodać do farszu.Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód.Piec

Ze smakiem i z pasją
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 184

babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,  12 szt. physalis(...)łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę

Moniki Smakołyki
Kotlety z jaj 221

zielonej pietruszki lub koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Bułkę tartej  dodajemy do masy jajecznej wraz z posiekaną pietruszką ( lub koperkiem ) i surowym jajem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem , przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszając. Z gotowej masy formujemy(...)kotlety( najlepiej mokrymi rękoma ), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Są to kotlety proste w wykonaniu, wystarczy do nich podać surówkę i mamy gotowy obiad

Proste Potrawy
Kluski serowe 316

sera 5 dag kaszy manny 2 jajka 6 dag masła  około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może być niepotrzebna około 5 łyżek mleka sól, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka ubijamy na pianę(...)robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą bułką. Z tych składników klusek starcza dla jednej głodnej osoby, ale i dwie też się najedzą

Proste Potrawy
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 953

natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą, a dopiero potem ułożyłam śliwki ) Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki. Kruszonka: szklanka

Proste Potrawy
Prosty i szybki jabłecznik 415

jabłek1,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru4 jajka1 łyżka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynycynamonmasło i bułka tarta do tortownicycukier(...)puder do posypaniaPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy jajka z cukrem.Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkęi proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.Jabłka kroimy w plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,posypując je cynamonem.Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.      Pieczemy ok. 55 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Ekspresowa Babka Wielkanocna 223

jajek1 szklanka cukru200 g masła 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 łyżka ciemnego kakao cukier puder do posypaniamasło i bułka tarta do wysmarowania foremkiPRZYGOTOWANIEJajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe(...)choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 238

boczku5 ząbków czosnku5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe            sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowamasło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy       PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna(...)zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, trochę imbiru oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około

Moje Kuchenne Rewelacje
Lasagne rodem z Włoch 220

łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy(...)minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie ją rozprowadzając. na sos boloński ułożyłem kilka łyżek serka mascarpone w postaci regularnie rozmieszczonych "kleksów". następnie

Wyprawy kulinarne
Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 530

zależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba zachować. No to zaczynamy :) Składniki: olej do głębokiego smażenia krewetki (średnie), mogą być mrożone mąka  jajko bułka tarta ulubione przyprawy 1. Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś(...)minut. Następnie postępujemy jak wyżej :) 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić

My Culinary Art