Babka szpinakowa 257zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą. No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną metalową, a nie taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę(...)obrotach tylko do połączenia. 3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami. Do swojej babki wykorzystałam także
Kuchnia w czekoladzie
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 281Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy(...)przed smażeniem, od razu panieruj i smaż. Jajko rozklep widelcem z odrobiną pieprzu i soli (opcjonalnie). Namocz w nim schabowe z obu stron. Na dużym talerzu wysyp bułkę tartą i obtocz w niej mięso, lekko przyklepując panierkę. Smaż na średnim ogniu parę minut na mocno rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron na złoto. Im cieńsze kotlety
Anioszek w kuchni
Babka na śmietanie 2034jaja 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstej śmietany 30% 2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa margaryna do posmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę(...)proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem. Babka
peggiwkuchni
Polski pasztet z królika 210wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze(...)złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). 2 foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Po 40 minutach wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy jeszcze 20 minut. Pasztet studzimy w foremkach
Trzeci talerz
Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem 251mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek
moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami 272mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Ciasteczka z kaszy gryczanej, płatków owsianych, bakalii. Nafaszerowane błonnikiem. Możecie je dowolnie modyfikować, byle tylko zachować
moj przepis na
Wielkanocna babka majonezowa 207szklanki łagodnego majonezu Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance
My Culinary Art
Baba drożdżowa Wielkanocna. 256pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie) Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu, dolewamy również(...)drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak ciasto na około 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni C). Gotowe ciasto pieczemy
Rozpustne gotowanie
ziemniaczano-jajeczne kotlety z pesto peperoncino... 259Składniki: jajka 10 sztuk, ziemniaki gotowane w mundurkach 10 sztuk, bułka tarta 4 łyżki, pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, pieprz czarny mielony(...)łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrane dodać do jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę tartą, przyprawy, mleko i dokładnie wyrobić na zwartą masę zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety okrągłe, z tej ilości wyszło 13 sztuk olej dobrze rozgrać na patelni, kłaść kotlety
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kawowo- makowe 237Ciasto kawowo- makowe Składniki : Ciasto : mak mielony suchy - 30 dag cukier - 3/4 szkl jajka - 8 szt bułka tarta - 1 łyżka kasza manna - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 opak olejek migdałowy - kilka kropli proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa kawowa masło - 1 kost kawa mielona - 2 łyżki woda gotowana - 0,5 szkl cukier puder - 0,5 szkl Dodatkowo : dżem(...)czarnej porzeczki - 1 słoik mieszanka studencka - 1 opak Przygotowanie : Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać
Kuchnia Danusi
kapuściano-marchewkowe z kolendrą mielone kotlety w sosie pomidorowym na obiad... 251mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki/M, bułka czerstwa 1 sztuka, kapusta biała 10 dag, marchew 1 średnia, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, cebula 2 średnia, natka kolendry suszona Royal Brand - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, masło 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1/2 litra(...)woda 1 szklanka, śmietana gęsta 1 łyżka kapustę i marchew dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa mielonego dokładnie wyrobić masę z jajkami, bułką moczona i odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, pokrojoną cebulką, kolendrą na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane mielone kotlety, odłożyć na talerz, z patelni po usmażeniu wylać tłuszcz na patelnię po tłuszczu
W Mojej Kuchni Lubię
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 153długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, całe jajko(...)kulę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie cynamonem
Bon appetit mon amie
Pikantne kurczaczki z pieczonymi ziemniakami ! 196Pikantne kurczaczki Składniki: -2 piersi z kurczaka -przyprawy (papryka słodka ok. 4 łyżki, chilli 1,5 łyżeczki) -bułka tarta -jajko -mleko(...)Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy na mniejsze części grubości ok. 1cm. Paprykę słodką mieszamy z chilli. Szykujemy sobie stanowisko do panierowania. ustawiamy kolejno: papryka, jajko z mlekiem, bułka tarta. Kurczaczki smażymy na oleju kilka minut z obu stron. Pieczone ziemniaczki: Składniki: -8 średnich ziemniaków -przyprawy (można według uznania ja osobiście dodałam przyprawę do grilla bo ziemniaczki
Magia jedzenia.
Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. 254łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatki - 1 łyżka kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy) Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Białka ubiłam z połową cukru i szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu(...)podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) po kolei warstwami najpierw kakaowa, potem z kokosem, na wierzchu z dodatkiem kisielu. Blaszkę z ciastem włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogród
Babka ajerkoniakowa 272cukru pudru; 2 łyżki ekstraktu waniliowego; 250 ml oleju; 250 ml ajerkoniaku; 15 g proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do babki; Tłuszcz do wysmarowania formy np. margaryna; Bułka tarta do obsypania wysmarowanej formy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja. Dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę. Stale miksując, na małych obrotach(...)obrotach, do masy ajerkoniakowej dodawać po jednej łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem, aby nie powstały grudki. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczoą babkę wystudzić
Gospodyni Miejska