tarty - 13589 przepisów (strona:172/906)

soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30 182

Składniki RYBA: filet z dorsza 2 porcje/duże, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, kucharek 2 szczypty, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżeczki ZIEMNIAKI: ziemniaki 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka(...)zostawić na 2-3 godziny w lodówce,urządzenie nagrzać na 190 C i posygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 22 minuty SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 193

suszonych pomidorów 4 szt.wędzonych śliwek kawałek papryczki chilli 0,5 łyżeczki kminku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i pieprz  olej  bułka tarta Przygotowałam składniki. Ugotowałam kaszę jaglaną. Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki. Lekko ją posoliłam i dodałam starty czosnek. W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzyby. Odcisnęłam(...)zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej masę na pasztet. Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO! Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com

potrawyregionalne
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 177

rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego(...)się na bardzo duże kotlety kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Zebra 146

szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta do posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas. Ciasto wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 208

limonka   2 cm korzenia imbiru   1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę Pęczek  natki pietruszki   Pęczek  kolendry (opcjonalnie)   Bułka  tarta   Mąka pszenna   Olej     Sos  sojowy,  sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Limonkę wyszorować i  sparzyć , skórkę  zetr zeć  na tarce, wycisnąć(...)marchew  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.    Do warzyw d odać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki,  kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.   Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej

SzczyptaSmaQ
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 203

niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć ślinianki )  i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy(...)warto odlać trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze ) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika ( ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo ) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Drożdżowe z owocami 202

użyłam waniliowego) szczypta soli Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając(...)ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych rozmrażamy je i odsączamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Z masła, mąki, cukru i kardamonu wyrabiamy kruszonkę. Po kwadransie posypujemy nią ciasto

Wrzosowa Polana
Babka dyniowa z jabłkami orzechami 201

szkl drobno posiekanych jabłek (twardych) 1,3 szkl pokruszonych orzechów 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki sody szczypta soli margaryna i bułka tarta do wysypania formy 1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. 2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać(...)pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao i cynamonem. Wsypać do masy i również dokładnie wymieszać.  4. Na koniec dodać pokrojone jabłko, wymieszać. 5.  Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w 180*C.  Gotową, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.  Inspiracja: Domowa kuchnia

Kto ugości moich gości?
Mini Fishburger 210

przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie z masy rybnej formujemy kotleciki, wielkością zbliżone do średnicy bułek, obtaczamy(...)delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłecznik pod pierzynką 179

szkl masło, 220g smalec, 1 łyżka cukier puder, 5 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki jajka, 5 szt jabłka obrane, 1 i 1/2 kg cukier, 3/4 szkl bułka tarta, 5 łyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st

Gotowanie moimi oczami
pyszne mielone kotlety na obiad z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim... 200

Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand(...)łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiący kalafior w serowej panierce 229

bursztyn, parmezan, 2 szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonego koperku, sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki sosu ostrego chili, 2 łyżki sosu słodko chili, 1 łyżeczka miodu. Przygotowanie: Kalafior czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Ser trzemy na najdrobniejszej tarce.            Bułkę tartą mieszamy z koperkiem

Moniki Smakołyki
Kotlety z kaszy gryczanej 229

podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku sól pieprz olej bułka tarta Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)rozdrobnić widelcem. Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor

Mama Gotuje
Maślane rogaliki 206

mojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka

moj przepis na
Anielska szarlotka 195

kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut. 2. W międzyczasie umyć(...)sokiem z cytryny. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani