tarta - 42848 przepisów (strona:712/2857)

Ciasto z malinami 190

mąki pszennej 3,4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek maliny tłuszcz do wysmarowania formy  bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)sztywno z cukrem,dodajemy żółtka, miksując wlewamy olej. Na końcu dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy(24x24 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp.180 stopni przez około 50 - 60 minut do uzyskania złotego koloru

Bajeczna Kuchnia
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone 141

jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby spęczniała. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia

Bajeczna Kuchnia
Tarta z mirabelkami i bezą 219

Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka  9 łyżek cukru(...)pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek  Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z jeżynami 170

szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka Kruszonka: 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 200 gram margaryny Dodatkowo: 500 gram jeżyn Tłuszcz do formy Bułka tarta Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę(...)dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową 165

całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta  tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej(...)jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Roladki ze schabu z serem i pieczarkami 214

Przy tym przepisie brak mi słów, to po prostu trzeba zrobić i posmakować. Składniki: kotlety schabowe pieczarki cebula majeranek oregano ser masło sól pieprz bułka tarta 2 jajka 3 łyżki mleka olej Wykonanie: Pieczarki udusić na maśle z cebulą, majerankiem(...)oregano następnie odcedzić z nich wodę. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Kotlety rozbić tak aby były jak największe, osolić i popieprzyć. Zrobić panierkę, do jednego talerza wsypać bułkę tartą do drugiego jajka, mleko które należy roztrzepać. Na brzeg kotleta nakładać pieczarki i po pasku sera, całość zawinąć i spiąć wykałaczkami. Roladkę należy umaczać w jajku, później obtoczyć

Pychotkaaa
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 234

selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować(...)osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować.  Następnie przygotować pulpeciki.  Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.  Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.  Papryki

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 256

lekko osolonym wrzątku. 2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. 3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię(...)dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Clafoutis z nektarynkami 144

usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na pół a następnie każdą ćwiartkę na 4 części. Owoce poukładać w formie do pieczenia tarty wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułką tartą. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz jajka zmiksować. Owoce zalać masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Mus z białej czekolady z mandarynkami 234

Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach mus z białej czekolady, przybrany cząstkami mandarynek i oprószony tartą gorzką czekoladą. Idealny deser na Walentynki lub gdy mamy ochotę na "małe co nieco". Przepis pochodzi z książki Carli Bardi "Czekolada". Składniki: 200 g białej czekolady (posiekanej) 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 1 (czubata) łyżeczka żelatyny 3 duże jajka (osobno(...)białka nie opadły, a składniki dobrze się połączyły. Mus przełożyć do miseczek lub pucharków i schładzać przynajmniej 3-4 godziny. Gotowy i zastygnięty mus dekorujemy cząstkami mandarynek i posypujemy tartą gorzką czekoladą (najlepiej 70%). Smacznego

MyCookBook.pl
Tarta z nadzieniem dyniowym 161

godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia tart (o średnicy ok. 24-26 cm) i równo rozkładamy. Dociskamy delikatnie do brzegów i dna formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na czas(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę dłużej). Upieczone nadzienie powinno być przy delikatnym dotyku dość miękkie i sprężyste, ale nie może się przyklejać do palców. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można podawać jeszcze lekko ciepłą (lub po całkowitym wystudzeniu) np. z kleksem bitej śmietany (lekko osłodzonej) posypanej szczyptą cynamonu. Tartę z nadzieniem dyniowym można przechowywać

MyCookBook.pl
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 229

łyżki cukru 25 g drożdży nadzienie: 1,2 kg jabłek 5 łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl. bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni(...)się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy też z naddatkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki zapiekane z makaronem 167

Składniki gniazda makaronowe, 10-15 sztuk mięso mielone, 500g jajko, 1 sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki(...)przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy

Gotowanie moimi oczami
Leniwe pierogi 145

Składniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko(...)mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu, lub ze śmietanką i miodem

Gotowanie moimi oczami
Śląskie makrony odpustowe 632

cukier puder, 12og bułka tarta, 150g olejek migdałowy, 4-5 kropel Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania