cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno. Do pieczarek wkładamy mięso mielone, przykrywamy serem
Pelusiowa Kuchniatwardo, uważając żeby nie popękały, ja dodaję łyżkę octu do gotowania. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulkę, pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, ja zrobiłam to za pomocą malaksera, dorzucamy do zeszklonej już cebuli. Smażymy do czasu aż odparują pieczarki. Odstawić na bok. Ugotowane jajka musimy energicznie i zdecydowanie(...)posiekanych jajek dodajemy podsmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek, musztardę i miękkie masło. Doprawiamy solą i pieprzem (sporo). Dokładnie mieszamy. Napełniamy masą skorupki, kładziemy je na bułce tartej i strząsamy jej nadmiar. Smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, ok. 1-2 minutki. Podajemy na ciepło. A jeśli nie chce Wam się bawić z tymi skorupkami, można zrobić kotleciki. Jajka
Pelusiowa Kuchniaśmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony(...)pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy
Moniki Smakołykikoszulkach, obtaczane w parmezanie a następnie smażone. 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, sól, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki tartego parmezanu. 4 jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki soli. Na lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko(...)się nie rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Następnie jajka obtaczać w mące, rozmąconym jajku, parmezanie i bułce tartej. Smażyć na maśle na rumiano. Jajka można podawać z fasolką, szpinakiem... z różnymi sosami lub jako samodzielne danie. Jajka te gotowałam w Bobowej, miejscowości położonej na trasie Tarnów – Krynica. W sezonie zimowym, przez Bobową przejeżdżają sznury
królestwo garówSkładniki ziemniaki ugotowane, 500g brokuł, 500g ser żółty, 300g jajka, 2 szt sól, pieprz mąka, bułka tarta, jajko, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Ugotowanie zimne ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy, studzimy, odkrawamy grube łodyżki, rozgniatamy widelcem. Ser żółty trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy podłużne krokieciki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub na zimno
Gotowanie moimi oczamiMoże ta tarta nie należy do najbardziej dietetycznych ciast, ale starałam się ją przerobić na nieco bardziej zdrową, dlatego do pieczenia użyłam masła klarowanego, (można je również zastąpić jogurtem), zamiast cukru użyłam ksylitolu, natomiast jako nadzienie użyłam gorzką czekoladę i dodałam śmietanę, której niczym nie zastąpiłam no bo w końcu musi być pysznie :) Jako, że Sylwester spędzam sama(...)zmielonych na mąkę, ekstrakt waniliowy, jajko masło i cukier/ksylitol, wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 15 minut 3. Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby było większe niż blaszka do tarty, wykładamy ciasto na blaszkę, przyklejamy brzegi i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż ciasto będzie lekko przyrumienione) 4. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę i podgrzewamy
zdrowa vege kuchniajedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam propozycje smacznych i zdrowych przekąsek, które sprawdzą się na imprezie. Mini pizze bez ciasta 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem pleśniowym i awokado
My Chcemy Jeśćwegetą bez sztucznych konserwantów. Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv Z tej porcji wychodzi duużo pierożków. Składniki 3 piersi kurczaka (pojedyncze) 1/2 cebuli(...)kostki bulionu wołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny 2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia
Kubki smakuwielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka tarta lub otręby do wysypania formy Wykonanie: Dzień pierwszy: Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą, tylko tyle aby pokryć mięso. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę(...)solą, pieprzem,majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie w masę. Masę przełożyć do trzech keksówek długości wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (Ja do tego celu zakupiłam jednorazowe foremki aluminiowe- nie trzeba niczym ich smarować). Piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Dopiero
Kubki smakukefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu i na przemian , cały(...)utrudni sprawę. Ja użyłam do mieszania uginającej się łopatki do zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie
W Moim Magicznym Domusera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu) 8 jajek 125 g miękkiego (koniecznie) masła bulka tarta do posypania Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy razem z cukarmi aż powstanie nam puszysta biała masa. Następnie dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną(...)ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona i wysypaną bulką tartą tortownicy i pieczemy w temperaturze 170*C przez 60 minut :) Każdy sernik trochę opada, należy jednak nie otwierać zaraz po upieczeniu gwałtownie piekarnika , tylku uchylić na trochę, następnie
W Moim Magicznym Domułyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka cukru 12 dag masła 4 duże jajka małe opakowanie cukru wanilinowego 5 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej DODATKOWO: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Rodzynki namoczyć, dokładnie osączyć. Masło stopić, odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel(...)sera, zmiksować. Następnie kolejno, cały czas miksując, dodać wystudzone masło, skrobię ziemniaczaną i bakalie. Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem). Białka ubić na sztywną pianę
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków - paczka mrożonego szpinaku - 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 roztrzepane jajko - ok.200 g mąki - sól,pieprz - 2 ząbki czosnku - bułka tarta Moje dzieci jako pewnie jedne z niewielu uwielbiają szpinak. W moim dzieciństwie była to zmora dzieciaków ale teraz już widać, że dobrze przyrządzony szpinak smakuje nawet najmłodszym. Dostarcza on żelazo(...)Następnie formuję z tego wałki i kroję skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotuję je w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podaję je z podsmażoną na maśle bułką tartą. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt całej potrawy wynosi ok.7
Tanio smacznie i prostołyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek
Gorący kąsekzbożowej z dwóch łyżeczek szklanka miodu 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju opakowanie przyprawy korzennej do pierników 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę(...)olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok. 30 minut . Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą
Gorący kąsek