tarta - 42848 przepisów (strona:702/2857)

Pasztet domowy pieczony w boczku 218

wątróbki  4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku(...)koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przygotować 2 wąskie i podłużne formy o długości 30 cm i wysmarować je smalcem. Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 106

kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego(...)słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki

VioletoweKucharzenie
Kotlety "słoneczne" 190

dodanie sera i krążka ananasa.  Składniki na porcję dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg piersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą(...)oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego

Ugotować
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby(...)domowego masła orzechowego, a także  włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić

Mania Wypiekania
Quesadillas z chili con carne 189

gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni) - chili con carne - tarty żółty ser (np. piórko 3%) *opcjonalnie: tarty parmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół

Be Fit Be Strong
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 164

serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu  dżem z czarnej porzeczki  mielona kawa do dekoracji  tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale(...)miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.  Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.  Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy  dżemem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami. 188

mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno(...)ziemniaki. Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem. Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków. Położyć kilka kawałków masła na wierzchu i posypać obficie bułką tartą. Piec pod przykryciem około godzinę w temperaturze 250 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z porów. 151

trochę to dziwne;) Składniki: 2 duże pory 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz bułka tarta oliwa natka pietruszki Wykonanie: Białe części pora pokroić na 4 - 6 cm kawałki. Obgotować delikatnie przez 5 minut (mają zmięknąć, ale się nie rozpaść!) i odstawić do ostudzenia. Przygotować(...)odsączone pomidory z puszki (płyn zachować) oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusić około 15 minut. Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem

zadanie-gotowanie
Ciasto podwójnie czekoladowe 170

cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę(...)połączenia składników. Dodajemy połowę białek i miksujemy krótko. Dodajemy resztę białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny

My Culinary Art
Babka wielkanocna 143

cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru.  Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej(...)proszkiem do pieczenia.  Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy.  Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Do formy nakładamy ciasto.  Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.  Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego

Pyszności Słodkości
Makowiec 147

żółtka i 6 białek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Sernik wiedeński 165

czubate łyżki mąki krupczatki  1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem(...)porcjami dodajemy ser oraz mąkę i budyń. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami, wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnik, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. polewamy ostudzony

Bajeczna Kuchnia
babka frankfurcka 169

mleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant: 100 g migdałów łżka masła łyżka cukru ponadto: kamyczki czekoladowe Delecta tłuszcz i bułka tarta(...)formy Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Wciąż ucierając dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i ekstrakt cytrynowy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki babkowej z kominem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, (jeżeli ciasto zanadto wyrosło należy jego wierzch

6niebo
Hello Spring! 129

feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli i słonecznika ZOBACZ Tarta z truskawkami ZOBACZ Tarta z rabarbarem ZOBACZ Bezy z lemon curd ZOBACZ

Pink Envelope
obiad w 30 mnut 136

Składniki 400 g piersi kurczaka bułka tarta,lub panko 1-2 ząbki czosnku natka pietruszki sól i pieprz 2 jajka oliwa 1 cytryna 2-3 mandarynki pęczek rzodkiewek(...)Wykonanie Pierś Oczyścić ,umyć ,osuszyć i pokroić wzdłuż na pół . Teraz musimy zrobić panierkę :: poszatkować czosnek i połączyć go z połową natki pietruszki.Wszystko dokładnie wymieszać z panko ,lub bułką tartą Dodać sól i pieprz do smaku -(w małych ilościach) , po czym dobrze ponownie wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka z sokiem z połowy cytryny. Przed smażeniem wkładamy

w mojej kuchni