wątróbki 4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku(...)koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przygotować 2 wąskie i podłużne formy o długości 30 cm i wysmarować je smalcem. Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Źródło
Świat Domowej Kuchnikolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego(...)słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki
VioletoweKucharzeniedodanie sera i krążka ananasa. Składniki na porcję dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg piersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą(...)oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego
Ugotowaćformie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby(...)domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić
Mania Wypiekaniagorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni) - chili con carne - tarty żółty ser (np. piórko 3%) *opcjonalnie: tarty parmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół
Be Fit Be Strongserka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu dżem z czarnej porzeczki mielona kawa do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale(...)miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki. Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy dżemem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno(...)ziemniaki. Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem. Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków. Położyć kilka kawałków masła na wierzchu i posypać obficie bułką tartą. Piec pod przykryciem około godzinę w temperaturze 250 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie
zadanie-gotowanietrochę to dziwne;) Składniki: 2 duże pory 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz bułka tarta oliwa natka pietruszki Wykonanie: Białe części pora pokroić na 4 - 6 cm kawałki. Obgotować delikatnie przez 5 minut (mają zmięknąć, ale się nie rozpaść!) i odstawić do ostudzenia. Przygotować(...)odsączone pomidory z puszki (płyn zachować) oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusić około 15 minut. Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem
zadanie-gotowaniecytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę(...)połączenia składników. Dodajemy połowę białek i miksujemy krótko. Dodajemy resztę białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny
My Culinary Artcukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej(...)proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego
Pyszności Słodkościżółtka i 6 białek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniaczubate łyżki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem(...)porcjami dodajemy ser oraz mąkę i budyń. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami, wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnik, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. polewamy ostudzony
Bajeczna Kuchniamleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant: 100 g migdałów łżka masła łyżka cukru ponadto: kamyczki czekoladowe Delecta tłuszcz i bułka tarta(...)formy Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Wciąż ucierając dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i ekstrakt cytrynowy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki babkowej z kominem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, (jeżeli ciasto zanadto wyrosło należy jego wierzch
6niebofeta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli i słonecznika ZOBACZ Tarta z truskawkami ZOBACZ Tarta z rabarbarem ZOBACZ Bezy z lemon curd ZOBACZ
Pink EnvelopeSkładniki 400 g piersi kurczaka bułka tarta,lub panko 1-2 ząbki czosnku natka pietruszki sól i pieprz 2 jajka oliwa 1 cytryna 2-3 mandarynki pęczek rzodkiewek(...)Wykonanie Pierś Oczyścić ,umyć ,osuszyć i pokroić wzdłuż na pół . Teraz musimy zrobić panierkę :: poszatkować czosnek i połączyć go z połową natki pietruszki.Wszystko dokładnie wymieszać z panko ,lub bułką tartą Dodać sól i pieprz do smaku -(w małych ilościach) , po czym dobrze ponownie wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka z sokiem z połowy cytryny. Przed smażeniem wkładamy
w mojej kuchni