mojprzepisna.pl | Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne W życiu byście nie zgadli, że to ciasto zawiera fasolę. Zarówno ciasto jak i krem spożywane
moj przepis naTarta jak nie tarta, co mnie już nie zaskakuje, ponieważ w mojej kuchni to normalne. Spód zmajstrowałam przez połączenie łuski gryczanej, otrębów gryczanych i banana- stąd kolorek. Co do nadzienia, bez zastanowienia się wykorzystałam tahini, które dzień wcześniej zrobiłam sama! Zainspirowałam się przepisem znalezionym na jednej ze stron kulinarnych, przepis na tahini . SKŁADNIKI
healthy dreamsmojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja
moj przepis namięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana(...)bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym jajkiem i oprószyć bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny. zastawa
królestwo garówprawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać(...)tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujenatki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem
Kulinarne życieprzepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam. Puszyste leniwe pierogi Składniki: - 500 g sera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy(...)ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania. Życzę smacznego
Kulinarne życiemakaron z białym serem Składniki: - 350 g makaronu (najlepiej świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według(...)opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy
Kulinarne życiecukru - 1 jajko - 40 g mąki - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę Dodatkowo: - 25 g wiórków kokosowych do posypania - masło - bułka tarta Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek(...)pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Życzę smacznego
Kulinarne życieSezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej(...)pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej
Kulinarne życieobiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życieziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno(...)cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe
Maminek kulinarnymniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować
DefinicjaSmakuMIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula 1 większa, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw(...)płynie - do smaku, śmietana kremówka 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, parmezan starty - ile potrzeba mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę
W Mojej Kuchni Lubięzmielone) szklanka zielonej soczewicy jajko czerstwa bułka mleko lub woda do namoczenia bułki 2 cebule 3 ząbki czosnku sól łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu przez około(...)wodzie. Do zmielonego mięsa dodać zblendowaną soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, doprawić solą i dobrze wyrobić ręką. Rękoma formować kotleciki, obtoczyć z każdej strony bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Smacznego
na moim stole...