Wielu osobom może się wydawać, że pyszny deser musi zawierać dużą ilość cukru. Kolejny raz dementuję te pogłoski. Dzisiajsza tarta jest pyszna i nie jest to tylko moje zdanie :) Niemal nie zawiera cukru ani dodanego tłuszczu, nie ma też mąki. Bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, jest słodka, świeża i zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga wielkoch umiejętnośc kulinarnych. Świetnie(...)kubka) oleju kokosowego łyżka miodu (w wersji wegańskiej syropu) Przygotowanie: 100 g wiórków i nerkowce zmiksować na drobne kawałki Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto Wykleić ciastem formę do tarty Piec w temp. 180 st. przez 20-25 minut Ostudzić Farsz Składniki: 2 szt. awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu/syropu 250 g gorzkiej czekolady (ponad
pyszne zdrowościpowiem Wam, ze jest różnica - otworzyć kupione w sklepie przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje.. Proponuję zrobić buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru. W tym roku przerobiłam 8 kg buraczków(...)trzemy na tych samych oczkach co buraczki. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Chili tniemy w krążki. Cebulę, buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. ................................................................................................................................................................... 3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła Na 2 kg zaprawionych buraków: - słoiczek ostrego chrzanu tartego
kawawszklanceobranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła(...)całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej
Maminek kulinarnySkładniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie(...)cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy placki podać można z cukrem, śmietaną, keczupem
W Mojej Kuchni Lubięszkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Normal 0 21 Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody(...)wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
Camilla w kuchniSkładniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy(...)patelnię wrzucamy kaszankę. Kaszankę podsmażamy. Do smaku przyprawiamy pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy. Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej formujemy na placki, większe od naczynka, układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyoczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon(...)drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto
My Culinary Artczosnek niedźwiedzi Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew 2 średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka żółta 1 mała, olej rzepakowy 1/4 szklanki do dzbanka miksera wszystkie składniki(...)pozostałych składników, dokładnie wymieszać z olejem i odstawić do lodówki aby mięso się zamarynowało smakami składników w rondlu podsmażać farsz mieszając co jakiś czas, gdy będzie gotowe wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystygnięcia na gorącej patelni do naleśników 22 cm posmarowanej olejem smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik rozsmarować porcję farszu, brzegi podwinąć i zawijać rulony
W Mojej Kuchni Lubięmaku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki 75g orzechów włoskich 100g roztopionego masła masło do posmarowania formy bułka tarta do wysypania formy cuier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce. W drugiej misce ubić jajka(...)cukrem, dodać ananasa, orzechy i startą na drobnej tarce marchewkę. Do jajek dodać mieszaninę mąki oraz roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 180 stopniach przez około godzine lub do momentu aż ciasto zbrązowieje, a w środku będzie upieczone (suchy patyczek). Smacznego
Codzienne Gotowanieswoim najbliższym. Składniki: 4 filety z kurczaka 15 dag. sera żółtego pokrojona w paski czerwona papryka cebula pokrojona w piórka 3 jajka sól mąka przyprawa do kurczaka bułka tarta Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy kostki i błonki. Mięso rozbijamy , solimy, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia papryki. Paprykę myjemy(...)warstwy. Nakładamy na patyczki od szaszłyków paprykę, cebulę, ser i mięso ( 2 warstwy). Szaszłyk owijamy filetem z kurczaka i zaciskamy w dłoniach. Panierujemy w kolejności: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawypomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy mleko, pomarańczową oliwę z oliwek(...)roztrzepane jajka i wsypujemy cukier, całość mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie całość mieszamy. Ciasto wylewamy do formy "keksówki" wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek i wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową
Moja smaczna kuchniapieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej. Ale samo wykończenie sernika jest bardziej wypasione, kruchy spód, zostały też wykorzystane wiśnie i tarta czekolada. Masa i galaretki szybko tężeją, więc po ok. 2-3 godzinach można już sernik kroić i wcinać, ale ja przygotowywałam go pod wieczór, więc spokojnie sobie przeczekał przez(...)tężejącej galaretki wylewamy nawiśnie i czekamy aż cały sernik dokładnie stężeje, można zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia udekorować pozostałą galaretką (drapiąc widelcem cienkie paski), oraz posypać tartą czekoladą. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, odpinamy rant tortownicy, możemy też pomóc sobie ostrym nożem aby nie uszkodzić brzegów sernika. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżek bułki tartej do kotletów 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek Zasmażana kapusta firmy Orzech(...)Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle jak wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa(...)szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięObłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam(...)zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! Coś na obiad, rozgrzewa i syci! A do tego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku! Coś do pochrupania! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNI