kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki z kapusty pekińskiej podaję z dodatkiem prostego sosu pomidorowego, który nie zawiera śmietany. Przygotowanie gołąbków(...)dużych liści kapusty pekińskiej 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 jajko 5 dkg bułki tartej Sos pomidorowy: 150 ml sosu pomidorowego 180 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki oleju Gołąbki z kapusty Jak zrobić gołąbki
MeCookszamian mamy pyszny posiłek, którym nie pogardzi nawet mięsożerca, a dzieci będą ślinić się na sam widok. Składniki (na 3-4 porcje): kalafior 2 jajka 2 łyżki tartego sera długo dojrzewającego (np. Rubin, Grana padano) pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku bułka tarta sól olej do smażenia Kalafior podzielić na kawałki(...)odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać. Dodać do nich starty ser, szczyptę soli, kozieradkę i ostrą paprykę. Wymieszać. Kawałki kalafiora obtaczać w jajku z dodatkami, a potem w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron w dużej ilości oleju. Podawać z ziemniakami i mizerią . ----- Podobne: sałatka z kalafiorem i tuńczykiem kotlety jaglano-kalafiorowe panierowane płaty kalafiora
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na najprostszą i najlepszą sezonową tartę z owocami. Idealny deser do popołudniowej kawy. Artykuł Tarta z mascarpone i borówkami pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaJeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 3 kule mozzarelli po 100 g ? 200 g plastrów łososia wędzonego ? 5 jajek ? 1/2 szklanki(...)śmietanki 30% ? 6-8 małych pomidorków ? sól, pieprz do smaku ? liście bazylii ? masło do smarowania formy Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. ? Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. ? Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć dno i boki ciasta widelcem. ? Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, plastry łososia podzielić na mniejsze
To co kochamKiedy dostałam od siostry Anyi formy na mini tarty to od razu przyszło mi na myśl to ciasto. Kiedyś robiłam je w dużej formie, ale małe mają niewatpliwy urok. To takie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk(...)wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. ? Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. ? Jabłka zalać masą migdałową. ? Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. ? Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut. ? Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki
To co kochamtakie domowe obiadki, które zawsze zjadamy ze smakiem. W piątek na przykład, który zgodnie z tradycją dla wielu osób jest dniem postnym, filet w panierce z bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza aż po Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu. Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką(...)kiszonej kapusty i ziemniakami Składniki: 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk. mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania, 300 gramów kapusty kiszonej, pół cebuli, 1 średnia marchewka, 500 gramów ziemniaków, łyżka masła, olej do smażenia, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. – Składniki na 2 porcje. Jak zrobić piątkowy obiad
Kulinarna PolskaTarta z dzikiem na cieście z twarogiem. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Zagnieść wszystkie składniki ciasta i odstawić na 20 minut. Szalotki pokroić w plasterki. Szczypior i natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno. Czosnek rozgnieść. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać czosnek, szczypior i pietruszkę, chwile smażyć. Wlać brandy, wymieszać. Formę do tary posmarować masłem i wysypać bułką tartą(...)dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Ciasto : 120 g białego sera, 230 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno
królestwo garówjednego wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do ryb i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość widelcem. Do drugiego wsypujemy niewielką ilość mąki. W drugim talerzu mieszamy zmielone płatki z bułką tartą (u mnie proporcje 3 garści płatków, jedna bułki tartej). Jajka i mieszankę płatków i bułki uzupełniam w razie potrzeby podczas smażenia ryby. Każdy kawałek maczamy w mące(...)pszennej (strzepujemy nadmiar), później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. Smażymy z obu stron na oleju. Smacznego The post Ryba w złocistej panierce first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkigrzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety z kapustą. Krokiety to w gruncie rzeczy naleśnik, panierowany w bułce tartej smażony na oleju. Można powiedzieć, że jest to pewien rodzaj pasztecika. Można przygotwać wiele rodzai krokietów. Bardzo popularne są krokiety z mięsem, czy warzywami. Na Wigilię zawsze do wigilijnego(...)rolujemy cały naleśnik. Na sam koniec pozostało panierowanie i usmażenie krokietów. Ja to robię na chwilę przed podaniem. Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję widelcem. Na talerz wysypują bułkę tartą. Naleśnika z farszem maczam w jajko, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na większej patelni z odrobiną oleju do smażenia układam krokiety i smażę na rumiany kolor. Smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeszcze trochę jesiennie...Gruszki i prażone migdały zapieczone w kremie migdałowym. Szybka tarta do niedzielnej kawki. Jeszcze zdążycie zrobić. ;) TARTA MIGDAŁOWA Z GRUSZKAMI Składniki: spód: 1 jajko 250 g mąki 150 g masła 90 g cukru 30 g mąki migdałowej szczypta soli krem migdałowy: 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko(...)szczypty soli zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru o pieczenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy na tartę, dociskamy do brzegów formy i z formą wstawiamy ponownie do zamrażalnika na co najmniej godzinę. (najlepiej wstawić na całą noc i upiec spód rano) Ciasto podpiekamy przez 20 minut
Bon appetit mon amiewszystkim bardzo nam smakuje. 250 g makaronu np penne 2 duże pory około 150 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 puszka pomidorów (polecam polpę pomidorową Mutti) 3-4 garście tartego sera żółtego (u mnie tarty ementaler) masło oregano, bazylia sól, pieprz, cukier Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Pory kroimy(...)kilka/kilkanaście minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i bazylią Makaron mieszamy z przygotowanym sosem, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu przekładając go tartym serem (czyli makaron, ser, makaron, ser). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut i zapiekamy pod przykryciem, następnie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy kolejne
Smaki Na Talerzurobili porządki, przygotowując się do 1 listopada. Trochę obawiam się tego dnia, ale dziś jeszcze nie czułam znajomego ucisku, który pozbawia mnie oddechu. Po powrocie do domu zrobiłam tartę ze śliwkami. To ostatnio nasze ulubione ciasto. Przepis na tartę jest zaczerpnięty ze zbiorów Thermomixa i - oczywiście- zmodyfikowany przeze mnie. Jest uniwersalny, można do niego wykorzystać zdecydowaną większość owoców(...)które właśnie trwa sezon. No i zawsze się sprawdza. Tarta smakuje znakomicie. Można ją jeść, gdy ostygnie, a także wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepła. W obu wersjach jest pyszna. Macie ochotę ? Polecam. Składniki: Ciasto: • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia • 25 g migdałów zmielonych ze skórką • 125 g zimnego
W mojej kuchnizaczyna się sezon na kurki, zaczyna się też mój ulubiony czas w roku. Kocham końcówkę lata i początek jesieni również za to, co ląduje na moim talerzu. Tarta z kurkami i cukinią jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna sierpniowego smaku. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu(...)łyżeczki mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem i przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą i kilka sekund mieszamy, by cały brud opadł
Mienta blogłask. Przepis na kotlety z mięsa i kapusty Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, Pół średniej główki białej kapusty , 2 duże cebule, 1 jajko, 4 kopiaste łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety z mięsa i kapusty? Cebulę posiekaj, zrumień na głębokiej patelni niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno posiekaj, dodaj do zrumienionej cebuli(...)szklanki wody, duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie zupełnie miękka, następnie przestudź i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Z masy formuj płaskie kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut
Kulinarna Polskawami. Przepis na kotlety mielone w kapuście Składniki: 800 gramów mielonej wieprzowiny (ewentualnie indyka), 3 cebule, 1 bułka pszenna, 1 jajko, ćwierć szklanki mleka, 2-3 łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia. większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, łyżka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety mielone w kapuście? Bułkę porwij drobno, wlej(...)mleko, rozgnieć przy pomocy widelca. Na odrobinie oleju przesmaż jedną drobno posiekaną cebulę, dodaj do bułki. Dodaj również mięso, wbij jajo, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, masę dokładnie wyrób dłońmi. Wstaw kwadrans do lodówki, aby masa nieco stężała. Zwilżonymi dłońmi formuj płaskie kotlety , każdego obtocz w bułce tartej, usmaż z obu stron na oleju
Kulinarna Polska