tarta - 42848 przepisów (strona:298/2857)

Tartaletki migdałowe z jabłkiem 39

Kiedy dostałam od siostry Anyi formy na mini tarty to od razu przyszło mi na myśl to ciasto. Kiedyś robiłam je w dużej formie, ale małe mają niewatpliwy urok. To takie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk(...)wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. ? Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. ? Jabłka zalać masą migdałową. ? Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. ? Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut. ? Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki

To co kocham
Filet w panierce, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki, czyli piątkowy obiad z rybą. PRZEPIS 64

takie domowe obiadki, które zawsze zjadamy ze smakiem. W piątek na przykład, który zgodnie z tradycją dla wielu osób jest dniem postnym, filet w panierce z bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza aż po Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu. Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką(...)kiszonej kapusty i ziemniakami Składniki: 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk. mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania, 300 gramów kapusty kiszonej, pół cebuli, 1 średnia marchewka, 500 gramów ziemniaków, łyżka masła, olej do smażenia, płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz. – Składniki na 2 porcje. Jak zrobić piątkowy obiad

Kulinarna Polska
Tarta z dzikiem 49

Tarta z dzikiem na cieście z twarogiem. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Zagnieść wszystkie składniki ciasta i odstawić na 20 minut. Szalotki pokroić w plasterki. Szczypior i natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno. Czosnek rozgnieść. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać czosnek, szczypior i pietruszkę, chwile smażyć. Wlać brandy, wymieszać. Formę do tary posmarować masłem i wysypać bułką tartą(...)dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Ciasto : 120 g białego sera, 230 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno

królestwo garów
Ryba w złocistej panierce 56

jednego wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do ryb i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość widelcem. Do drugiego wsypujemy niewielką ilość mąki. W drugim talerzu mieszamy zmielone płatki z bułką tartą (u mnie proporcje 3 garści płatków, jedna bułki tartej). Jajka i mieszankę płatków i bułki uzupełniam w razie potrzeby podczas smażenia ryby. Każdy kawałek maczamy w mące(...)pszennej (strzepujemy nadmiar), później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. Smażymy z obu stron na oleju. Smacznego The post Ryba w złocistej panierce first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Krokiety 143

grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety z kapustą. Krokiety to w gruncie rzeczy naleśnik, panierowany w bułce tartej smażony na oleju. Można powiedzieć, że jest to pewien rodzaj pasztecika. Można przygotwać wiele rodzai krokietów. Bardzo popularne są krokiety z mięsem, czy warzywami. Na Wigilię zawsze do wigilijnego(...)rolujemy cały naleśnik. Na sam koniec pozostało panierowanie i usmażenie krokietów. Ja to robię na chwilę przed podaniem. Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję widelcem. Na talerz wysypują bułkę tartą. Naleśnika z farszem maczam w jajko, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na większej patelni z odrobiną oleju do smażenia układam krokiety i smażę na rumiany kolor. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta migdałowa z gruszkami 51

Jeszcze trochę jesiennie...Gruszki i prażone migdały zapieczone w kremie migdałowym. Szybka tarta do niedzielnej kawki. Jeszcze zdążycie zrobić. ;) TARTA MIGDAŁOWA Z GRUSZKAMI  Składniki: spód: 1 jajko 250 g mąki 150 g masła  90 g cukru 30 g mąki migdałowej szczypta soli krem migdałowy: 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko(...)szczypty soli zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru o pieczenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy na tartę, dociskamy do brzegów formy i z formą wstawiamy ponownie do zamrażalnika na co najmniej godzinę. (najlepiej wstawić na całą noc i upiec spód rano) Ciasto podpiekamy przez 20 minut

Bon appetit mon amie
Zapiekanka makaronowa z porem 149

wszystkim bardzo nam smakuje. 250 g makaronu np penne 2 duże pory około 150 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 puszka pomidorów (polecam polpę pomidorową Mutti) 3-4 garście tartego sera żółtego (u mnie tarty ementaler) masło oregano, bazylia sól, pieprz, cukier Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Pory kroimy(...)kilka/kilkanaście minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i bazylią Makaron mieszamy z przygotowanym sosem, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu przekładając go tartym serem (czyli makaron, ser, makaron, ser). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut i zapiekamy pod przykryciem, następnie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy kolejne

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami wg Aleex 61

robili porządki, przygotowując się do 1 listopada. Trochę obawiam się tego dnia, ale dziś jeszcze nie czułam znajomego ucisku, który pozbawia mnie oddechu.  Po powrocie do domu zrobiłam tartę ze śliwkami. To ostatnio nasze ulubione ciasto. Przepis na tartę jest zaczerpnięty ze zbiorów Thermomixa i - oczywiście- zmodyfikowany przeze mnie. Jest uniwersalny, można do niego wykorzystać zdecydowaną większość owoców(...)które właśnie trwa sezon. No i zawsze się sprawdza. Tarta smakuje znakomicie. Można ją jeść, gdy ostygnie, a także wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepła. W obu wersjach jest pyszna. Macie ochotę ? Polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia  • 25 g migdałów zmielonych ze skórką  • 125 g zimnego

W mojej kuchni
Tarta z kurkami i cukinią 53

zaczyna się sezon na kurki, zaczyna się też mój ulubiony czas w roku. Kocham końcówkę lata i początek jesieni również za to, co ląduje na moim talerzu. Tarta z kurkami i cukinią jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna sierpniowego smaku. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu(...)łyżeczki mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem i przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą i kilka sekund mieszamy, by cały brud opadł

Mienta blog
Kotlety z mięsa i kapusty. Oszczędny przepis, wychodzą bardzo smaczne 74

łask. Przepis na kotlety z mięsa i kapusty Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, Pół średniej główki białej kapusty , 2 duże cebule, 1 jajko, 4 kopiaste łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety z mięsa i kapusty? Cebulę posiekaj, zrumień na głębokiej patelni niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno posiekaj, dodaj do zrumienionej cebuli(...)szklanki wody, duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie zupełnie miękka, następnie przestudź i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Z masy formuj płaskie kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut

Kulinarna Polska
Kotlety mielone w kapuście. Pyszny domowy obiad. PRZEPIS 2176

wami. Przepis na kotlety mielone w kapuście Składniki: 800 gramów mielonej wieprzowiny (ewentualnie indyka), 3 cebule, 1 bułka pszenna, 1 jajko, ćwierć szklanki mleka, 2-3 łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia. większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, łyżka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kotlety mielone w kapuście? Bułkę porwij drobno, wlej(...)mleko, rozgnieć przy pomocy widelca. Na odrobinie oleju przesmaż jedną drobno posiekaną cebulę, dodaj do bułki. Dodaj również mięso, wbij jajo, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, masę dokładnie wyrób dłońmi. Wstaw kwadrans do lodówki, aby masa nieco stężała. Zwilżonymi dłońmi formuj płaskie kotlety , każdego obtocz w bułce tartej, usmaż z obu stron na oleju

Kulinarna Polska
Kotlet mielony, marchewka z groszkiem i puree ziemniaczane. Domowy obiad, który uwielbiamy od dziecka 63

mielony z marchewką z groszkiem i puree ziemniaczanym Składniki: Na kotlety: Pół kilograma mielonej wieprzowiny, 1 większa cebula, 1 kajzerka, niecałe pół szklanki mleka, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania, olej, sól, pieprz. Marchewka z groszkiem na gęsto: 450 gramów mrożonej marchewki z groszkiem, niecałe ćwierć kostki masła , średnia cebula, łyżka mąki pszennej, 3/4 szklanki(...)groszkiem i puree ziemniaczanym? Kajzerkę bardzo drobno pokrusz, zalej mlekiem, dokładnie rozgnieć na jednolitą masę. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, dodaj do namoczonej bułki. Dodaj również bułkę tartą, wbij jajo, dopraw solą i pieprzem. Wyrób dłońmi na jednolitą masę. Odstaw, na chwilę, aby nieco stężała. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj płaskie, niezbyt duże kotlety, obtocz w bułce

Kulinarna Polska
Domowe krokiety z kapustą 63

Krokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie(...)soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki na krokiety (na 8 krokiety) 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajko Dodatkowo 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Domowe krokiety z kapustą [PRZEPIS] Musimy zacząć przygotowanie krokietów od ugotowania kapusty. Kapustę kiszoną najpierw próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka z serem obtoczone w bułce zrumienionej na maśle. Rozkosznie pyszny obiad na słodko 79

Smak dzieciństwa, obiadków u babci i domowego ciepła. Zrobiliśmy kopytka z serem, które potem obtoczyliśmy w zrumienionej na maśle bułce tartej. Rozkosz! Przepis na kopytka z serem Składniki: 1 kg ziemniaków , 400 gramów twarogu półtłustego, 1 jajko, mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną, pół kostki masła, 3-4 łyżei bułki tartej, cukier puder według upodobań. Jak zrobić(...)mąką, uformuj wałeczek, który następnie pokrój ukośnie nożem. Gotuj w dużej ilości wody przez 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekką ją zrumień, następnie dodaj cukier puder (niezbyt dużo, około 2 łyżek, aby zdołał połączyć się z masłem, kluski można później dodatkowo posypać na talerzu), dokładnie wymieszaj

Kulinarna Polska