żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki
Kuchnia Prezydentowejsera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu Sos pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu
Kuchnia PrezydentowejPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty
Moje domowe kucharzeniekońcu natrafiłam na kilka fajnych przepisów i tak wyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki
Kuchenne Wariacjeparze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię. Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy. Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut
Kuchenne Wariacjezrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię
Kuchenne Wariacjeniedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Czytaj więcej
Wiem co jemżeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się go na Wigilię niczym u nas karpia. W Niemczech często jest
Wiem co jempanierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jemwysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem
Kuchenne zapiski Edytykasza bulgur na mleku sojowym z tartym jabłkiem (dodane podczas gotowania) i orzechową philadelphią milka w słoiku po maśle orzechowym~ Sobota wbrew pozorom pracowita...co widać zresztą po godzinie dodania posta
breakfast of dreamspłatki jęczmienne na waniliowym mleku sojowym z tartym jabłkiem (w środku), jagodami inkaskimi i masłem orzechowym~ Po raz pierwszy jadłam płatki jęczmienne i bardzo mi posmakowały :) Są zupełnie inne niż owsiane, ugotowały się "na sypko" i były bardziej wyczuwalne podczas jedzenia. Na pewno na stałe wprowadzę je do mojej diety! :) Jagody inkaskie również jadłam po raz pierwszy i również
breakfast of dreamsplacek owsiany (płatki owsiane i mąka owsiana ) z tartym burakiem, podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem
breakfast of dreamskokosowe tarteletki z ciecierzycy z kokosowym tofu i malinami~ Kilka dni temu na jakimś blogu zobaczyłam pomysł na tartę na spodzie z ciecierzycy (albo to była fasola - nie pamiętam!). Musiałam tego spróbować! Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem i szczerze polecam spróbowanie tych mini-tart bo są przepyszne! Nikt nie zgadłby, że spód jest wykonany z warzywa :) Wczoraj prawie
breakfast of dreamsmasy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :) Smacznego
chili & sugar