tarta - 42848 przepisów (strona:2050/2857)

DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 168

cytryny (można dać więcej) 125 g ryżu do risotto np. arborio lub carnaroli 500 ml gorącego bulionu  1/3 szklanki białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety z dorsza myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą

cool and minty
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 156

łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach  300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny lub limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody

cool and minty
STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 226

Zdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche

cool and minty
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 175

mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 9-10 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy  pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 178

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej ilości

cool and minty
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 419

szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni 2 łyżki tartego parmezanu 75 ml oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz KREM BALSAMICZNY 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy sól morska pieprz WYKONANIE KREM BALSAMICZNY : Wszystkie

cool and minty
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 234

koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.   SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty

cool and minty
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 139

smaku. Przekładamy do miski z brokułami. SOS : Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół. Podsmażamy z obu stron, na średnim ogniu, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy lub oleju. Powinny się dobrze zrumienić, a ser w środku roztopić.  Przekładamy

cool and minty
MOZZARELLA Z BAZYLIOWYM PESTO I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 123

ręczniku 2 liście sałaty lodowej 2 łyżki kremu balsamicznego  PESTO BAZYLIOWE/ ok. ¹⁄₂szklanki garść listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni  2 łyżki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy  2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz DO PODANIA : pokrojona na kromki bagietka, posmarowana oliwą, opieczona na suchej patelni

cool and minty
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 152

słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego

cool and minty
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 180

pancerzy 1 cebula pokrojona  1 mała czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam  TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli

cool and minty
BITKI WOŁOWE 196

łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA:  kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy w poprzek

cool and minty
SAŁATKA WIOSENNA 154

Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować

cool and minty
SUSHI Z PIECZONYM ŁOSOSIEM 141

ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli MARYNATA DO ŁOSOSIA 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka tartego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku starty na tarce DODATKOWO: mata bambusowa do zwijania, miseczka z wodą i sokiem z cytryny, marynowany imbir w zalewie WYKONANIE ZAPRAWA : Wszystkie składniki zaprawy

cool and minty
KURCZAK TANDOORI 198

Pieczone w wysokiej temperaturze soczyste i orientalnie  doprawione kawałki kurczaka. Wcześniej zamarynowane w pikantnej mieszance przypraw i jogurcie naturalnym z dodatkiem tartego imbiru, czosnku i cebuli. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowuje wilgotność oraz wyjątkowy aromat i ładnie odchodzi od kości.  Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając

cool and minty

Proponowane wyszukiwania