tarta - 42848 przepisów (strona:1465/2857)

Chleb z jabłkiem i bananem 179

jabłka, bo każdy chleb z jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem   Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana

Leśny Zakątek
Ciasto z kukurydzianych chrupek z kremem, owocami i galaretką (bez pieczenia, wegańskie) 277

podgrzej, a następnie pokrusz do niego kukurydziane chrupki lub pałki. Do całości dodaj również mąkę kokosową i cukier. Wymieszaj, a następnie wyłóż na tortownicę (ja podsypałam ją bułką tartą, ponieważ ciasto było lepkie – dzięki temu nie przywarło do formy). Łyżkę, którą rozsmarowujesz ciasto co jakiś czas maczaj w zimnej wodzie – dzięki temu lepiej będzie Ci wykonać

Via Gusto
KLASYCZNA PIECZEŃ RZYMSKA 153

posmarowania formy Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę manną, płatki suszonych pomidorów, płatki papryki, sól oraz pieprz. Wyrabiamy dokładnie. Formę smarujemy masłem oraz obsypujemy boki bułką tartą. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C. Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno

Kuchnia w oparach
Sernik ziemniaczany 198

Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik

Smakołyki Asi
Ciasto cappuccino 180

cukier puder. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Całość posypujemy tartą czekoladą i pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego Artykuł Ciasto cappuccino pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 192

sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone płatki kukurydziane, klasyczną tartą bułkę, lekkie panko, otręby… Jeśli chcecie zaszaleć – świetnie do panierowana nadadzą się kruszone orzechy (egipska dukkah ! ), rozdrobnione krakersy, mocno doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie

Karo in the Kitchen
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 267

dzieciaki się dowiedziały że to mój wypiek obniżyły mi ocenę o 1 punkt za brak dziurek🌝 Można oczywiście je zrobić i wycięte środki po wysuszeniu użyć jako bułkę tartą ale to byłaby chyba lekka przesada. Zależało mi bardziej na smaku niż identycznym wyglądzie z oryginałem. Na podstawie tego przepisu można piec chlebki o różnych smakach, komponując zestawy ziół

Leśny Zakątek
Kotlety brokułowe z cheddarem 161

Zamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na otręby pszenne. składniki: 2 nieduże brokuły 150 g sera cheddar 1 duże jajko sól otręby pszenne olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować aby dały się lekko rozgnieśc widelcem. Ser cheddar

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 160

łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chleb tostowy. 165

wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chlebka posmarować mlekiem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 50 minut

Agusiowe smakołyki
Sałatka z pieczonego kalafiora 193

kalafiora wrócę jeszcze nie raz, być może urozmaicając przyprawy, bo kalafior z piekarnika ma szansę stać się w moim domu dobrą alternatywą dla tego z wody, z bułką tartą. Żeby jednak ocenić sałatkę całościowo… no, mam problem, jak nigdy. Jest to z pewnością nietypowa propozycja. Sam sos – słodko-kwaśno-ostry z jednej strony zachwyca

Smaki Na Talerzu
Cukinia 206

miesiąca życia). Cukinia ma niski indeks glikemiczny . Sezon na pomidory teoretycznie trwa cały rok. Jak możecie wykorzystać cukinię w kuchni?? Poniżej kilka propozycji z mojego bloga: Tarta z cukinią i kozim serem Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami Lasagne wegetariańskie Artykuł Cukinia pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pierogi pieczone z pieczarkami 584

pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad. Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze

AniaGotuje.pl
Ciasto czekoladowe. 211

odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do  tak zwanego suchego patyczka.  Smacznego

Pani domowa