tarta ze sliwkami - 1560 przepisów (strona:7/104)

Śliwkowa drożdzówka 213

drożdżówka SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej     Do miski wsypać mąkę. wsypać pokruszone drożdże, zasypać je cukrem i zalać niedużą ilością ciepłego mleka. Wymieszać delikatnie. Zakryć czystą(...)minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.  Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy  w kosteczkę. Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry.     Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym

MarciochaKucharzy
Tarta ze śliwkami w cynamonie 78

każdą okazję. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE Proporcje składników na formę do tart o średnicy 25 cm SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300g mąki pszennej tortowej typ 450 200g masła 100g cukru szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na nadzienie do tarty: 1 kg świeżych śliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu cukier puder(...)półce od dołu). W między czasie przygotowujemy śliwki. Śliwki myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek nacinamy wzdłuż, ale nie do samego końca i przekładamy do miski. Do śliwek dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Całość mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy śliwki, zaczynając od rantu, kończąc na środku. Tartę pieczemy w temp. 200'C przez

kulinarnyJa
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 190

wanilii oraz: 250 g słodkich śliwek węgierek Piekarnik nagrzać do 175°C . Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do konsystencji płatków owsianych. Odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać

Posadzone i zjedzone
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 158

Śliwki: Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i myjemy. Osuszone układamy na cieście. Opcjonalnie posypujemy szczyptą cukru i cynamonu. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych jajek, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier cały czas miskując. Po tym białka miskujemy jeszcze przez około 3-4 minuty, pod koniec dodają mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy równomiernie na śliwki(...)piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut. Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho! [foodiepress] [hide] Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho! Składniki: Kruche

Pogotujmy.pl
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 148

pieczenia formę na tartę - u mnie były to mini-formy na jednoosobowe tartaletki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 10-15 minut lub do momentu aż upieką się na złoty kolor.  Przestudzić, wyjąć z formy i wypełnić nadzieniem.  Na nadzienie soczyste, dojrzałe śliwki - ilość zależy od rodzaju śliwek i ich wielkości szczypta soli(...)masło i wrzucić na nie połówki śliwek, gdy zaczną lekko mięknąć dodać cukier i ocet balsamiczny i trzymać tak na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać miód i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i posolić.  Upieczoną wcześniej tartę wyłożyć kozim twarożkiem i ułożyć na nim kawałki skarmelizowanych śliwek. Polać z wierzchu resztą sosu, jaki pozostał

KUCHARNIA
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 140

mięsa mielonego pół cebuli pół czerstwej kajzerki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę(...)posiekaną w drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki.  Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać

Gotowanie jest łatwe
Szybkie ciasto ze śliwkami 114

sezonowe Składniki: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru pół szklanki śmietany 18% proszek do pieczenia - torebka (18g) 5 jajek 250g masła (lub 125g masła i 125g margaryny) kilogram śliwek Wykonanie: Rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę i jajka (które wcześniej należy sparzyć wrzątkiem), a także rozpuszczony(...)tłuszcz. Wymieszać ręką i chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta).  Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni.  Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii

Mania Wypiekania
Tarta rustykalna z jabłkami 163

Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej

Życie zaczyna się w kuchni
Placek śliwkowo-kokosowy 164

ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40  ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z kozim serem 214

Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 201

kakaowym cieście z nutą cytryny. Jest ona zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny(...)zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady (72%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 75 g cukru 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alzacka tarta ze śliwkami 226

już wieje chłodem. Powoli nadchodzi jesień  ... także w kuchni. Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem     mmmmmm :) Składniki: Foremka o średnicy 28cm Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki (250g) pół kostki zimnego masła (125g)  pół szklanki(...)lekkiego zrumienienia.  Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać dokładnie ,aby nie było  żadnych grudek. Śliwki wydrylować. Podpieczony spód tarty posypać bułka tartą i ułożyć na nim  dość gęsto śliwki , skórka do dołu. Całość zalać nadzieniem . Wierzch posypać cukrem i cynamonem. Piec 40 min w 180'C. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 326

przekroić na połowę i wyjąć pestkę. Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka

PastelFood
Serowe knedle ze śliwkami 146

dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon do posypania  Ser zmielić (ewentualnie dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier(...)Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę. Podawać polane bułką tartą

Smakołyki Asi
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 129

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania