tarta owocowa - 792 przepisów (strona:43/53)

Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 146

sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis tutaj. 7. Zupa z pokrzyw Smakowała wam zupa z rzeżuchy(...)może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko raz do roku. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi

Ugotowane pozamiatane
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 134

mojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony

moj przepis na
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 122

ciepło. W przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania(...)jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu owoce, które przez

KUCHARNIA
Zdrowe słodycze marki Lubs. 151

poświęconej zdrowym słodyczom,  nie było już dawno :) Dzisiaj pod lupę wezmę niemiecką markę Lubs. Początki firmy sięgają 1982 roku, kiedy to Michael Lubs jako pierwszy zapoczątkował produkcję batonów owocowych, które składały się wyłącznie ze składników pochodzących z kontrolowanych upraw ekologicznych. Co więcej, nie zawierały one konserwantów, sztucznych barwników, dodatkowego cukru ani słodzików. I tak jest do dziś :) Przyznam(...)wiórkami kokosowymi... a że połączenie daktyli i kokosa smakuje wyśmienicie, nie muszę chyba nikogo przekonywać. :) Pozostałe jakich spróbowałam to: orzechowe, truskawkowo-rabarbarowe, jagodowe i orzechowe. Drugie i trzecie są dość kwaśne, zaś pierwsze ze wspomnianych - bardzo słodkie. Wystarczy dosłownie jedna pralinka, by totalnie się zasłodzić. :) Z kolei orzechowych można zjeść nawet całą paczkę na raz - szczególnie jeśli lubi się prażone

Poranek na słodko
CZARNA LISTA produkty niezdrowe dla dzieci, które im serwujemy 109

spotykamy je w każdym domu. Ba! Często nie wyobrażamy sobie bez ich udziału dziennego menu dziecka. Co sprawia, że są tak popularne? Na pewno cena i dostępność, a po trzecie wygoda. Możemy je kupić w każdych delikatesach, a nawet w osiedlowym spożywczaku. Ich przygotowanie jest niemal błyskawiczne, a niektóre jedynie wyciągamy z opakowania i przerzucamy na talerzyk dziecka. Omamieni(...)substancje konserwujące. Te wszystkie składniki sprawiają, że zaliczamy je do produktów niezdrowych dla dzieci . Jeśli jednak upieramy się przy ich podawaniu, wybierajmy te, które są słodzone naturalnymi sokami owocowymi. Na naszą uwagę zasługują również nektary, które z samej nazwy kojarzą się z czymś zdrowym. Okazuje się, że w swoim składzie posiadają bardzo dużą ilość cukru i syropu glukozo-fruktozowego

W Kawiarence
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 108

poradnika kulinarnego Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin". W okresie międzywojennym do legumin zaliczano m.in. naleśniki, suflety i strudle, ptysie budynie i puddingi, zupy owocowe, podawane na słodko pierogi i placki ziemniaczane z cukrem. Nieco wcześniej, w XVII i XVIII wieku słowo leguminy oznaczało też mąki, kasze, rośliny strączkowe i warzywa. I właśnie do tego(...)jajami i śmietaną, ryżem, rakami, marchewką i posiekaną kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 150 stopni. Na krótko przed końcem pieczenia posypujemy tartym parmezanem. Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 114

pomidorów. Wokół szklarni rosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych(...)rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą ważę sól i zajadam słodkawe głębie z kapusty. Z naszego pomagania czasem nie było wiele pożytku, ale ten czas i te chwile spędzone razem

Wędrówki po kuchni
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 146

chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję z kremem maślanym, najlepszym z najlepszych, jakie robiło się w czasach PRL-u. Uwielbiałam wylizywać(...)cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy 23 -24 cm wysmaruj masłem i wysyp delikatnie mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia Miękkie masło pokrój w kosteczkę i utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie wbijaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 206

pomocą mapy wieś Dobków zdobywając przy tym punkty, odwiedzić Sudecką Zagrodę Edukacyjną (czyli lokalne muzeum nauki), zimą – zbierać jarmuż, a latem – wszystkie skarby z grządek i drzew owocowych. Właściciele organizują codziennie jednodniowe wycieczki – atrakcji są dziesiątki. Jeśli agroturystyka kojarzy się Wam z nudą, to to miejsce temu przeczy. W pięknym otoczeniu nie gotowałam jednak sama! Miałam ogromną(...)rękoma odrobinę oliwy i soli. Rozkładamy listki na blaszce piekarnika i pieczemy je w 180°C przez kilka minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Buraka obieramy i trzemy na grubych oczkach lub na mandolinie z końcówką na zapałki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą. Odstawiamy. Jajka wybijamy do osobnych miseczek

Poezja smaku
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 170

zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona(...)kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kokosowe z owocami 119

  Składniki na ciasto Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Gotowanie moimi oczami
Kruchy placek z rabarbarem, truskawkami i bezą 278

Piekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go

Opowieści z piekarnika
Sałatka z rukolą i marchewką 179

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy kompot 162

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!