lekko kakaowy pudding chlebowy z domowego chleba czekoladowego podany z malinami, borówkami i tartą czekoladą Dobrze mi tak jak jest teraz
More food, love and dreamschociaż trochę się kojarzą. W moim przypadku są to wszelkiego rodzaju pieczone owoce i tarty. Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie pieczonego jogurtu także i on musiał się
Okolice Palnikapokrojonej czekolady.. 30 dkg mąki 25 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ] 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce
Moje domowe kucharzeniekażda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 1 litr(...)łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy
Kuchnia u Bietkiłyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę
słodki bratekciasto bez pieczenia. Sezon truskawkowy wciąż w pełni, ale mnie truskawki jeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 laska wanilli 3 łyżki żelatyny 40 dag truskawek
Pieguskowa Kuchniaćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa 200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa: 50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao(...)zmielić, czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej* (lub mikrofali), przestudzić. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do ucieranej masy, miksować. Dodać również zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę
Moje Qulinariajest niezbyt słodka, a nawet wytrawna za sprawą sporej ilości gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i chrupiący, czekoladowy spód. Doskonale smakuje z filiżanką kawy. Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód 450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo) 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 500 g malin mus z czekolady 600 ml śmietany(...)pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać. Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty z malinami. Schodzić przez noc w lodówce
Pyry na Gazcytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowo-cytrynowa: Połowę ilości śmietany wlać
Szalona Kuchnia EwelinyDzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu(...)sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie
KUCHARNIAherbatnikami maślanymi dodając łyżeczkę kakao) 10 dag masła Masło roztopić, pozostawić do ostudzenia.Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło, wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Powstałą masą wylepiamy formę i odstawiamy do lodówki. MUS CZEKOLADOWY: 200 ml kremówki 10 dag czekolady gorzkiej 10 dag czekolady mlecznej 50 g masła Podgrzewać śmietankę
Gotuj z Agneskruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem
maniapieczeniaLekko wilgotne i mocno czekoladowe ciacho w sam, raz gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki cukru 3 jajka 100 g czekolady 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 250 g wydrylowanych(...)jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę. Formę
Monia miesza i gotujeserka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram jeżyn Forma do tarty 24 cm. Sposób przygotowania(...)wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche
Bajeczna KuchniaSkładniki na spód 400 g wafelków czekoladowych (ja użyłam w polewie czekoladowej „Pryncypałki”) 120 g stopionego i przestudzonego masła lub bardzo miękkiego Składniki na krem 250-330 ml. schłodzonej kremówki 30% 250 g schłodzonego serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 90% kakao 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cukierki czekoladowe trufle sztuk kilka Przygotowanie Wafelki rozdrabniamy(...)pył/mąkę (ja robię to za pomocą blendera). Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż całość się połączy. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jak nie mogę się doczekać pomagam sobie chwilowo zamrażalnikiem.Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli
Kocham Czekoladę