mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda cena
CookYourselftylko dwie potrawy. Dobrze, że zabrałam fartuszek, to miałam a'la obrus z niego ;) Na moim stole znalazły się: okrasa z pstrąga podana na domowym chlebie tarta śliwkowo-czekoladowa Pogoda nam dopisała, odwiedzający także. Była to okazja do zapoznania się i pokazania. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w Pikniku i czekam
kolorowotorcikowodorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu. Będziemy wcinać nie dość, że mega czekoladowe ciacho to jeszcze z burbonem. hmmm.... Czego chcieć więcej Składniki: tarta 180 g mąki 20 g kakao 90 g miękkiego(...)masła 85 g cukru drobnego 2 żółtka szczypta soli ganasz czekoladowy 200 g śmietany 30% 220 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 40 ml burbonu opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: tarta: mąkę i kakao mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtka, sól
Niezły Młynekpatelni. 4. Kruche ciasto wypełnić kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować resztą kremu czekoladowego
Szalona Kuchnia Ewelinyszczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku(...)Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusiboskie. Nie da się tego opisać tego trzeba po prostu spróbować. Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu . TARTALETKI LIMOKOWE z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki Ciasto
Bon appetit mon amieNawet wtedy, gdy zaczęłam przygotowywać tartę. Ponieważ Hugo był ze mną od początku do końca, możemy stwierdzić, że tartę z borówkami zrobiliśmy razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady(...)całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną
W mojej kuchniDeserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe - "Piękna Helena" w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta(...)czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany 20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili olej i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię(...)kominem (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania. Smacznego
Obiad gotowywszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej(...)wykorzystaniem, zanurzyć naczynie z sosem w gorącej wodzie - na schłodzoną masę orzechową wyłożyć warstwę orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą - tartę ponownie schłodzić POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca - do śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy - polewą od razu udekorować
Smakołyki Berenikipokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady(...)Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.Ś mietanę ubić na sztywno i powoli wymieszać z czekoladą. Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem
pieprzny smaczektarta jest wspaniała pod każdym względem i wg mnie zje ją ze smakiem każdy. J est mocno czekoladowa, bez laktozy i bez grama dodatkowego cukru, a w dodatku może być także bezglutenowa. Słodycz spodu pochodzi od daktyli, a kremu tylko od gorzkiej czekolady.W dodatku jest bardzo prosta do wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść(...)krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy. Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 70g mąki
Fabryka pomysłówcukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Na wierzch wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujemiksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem(...)oleju rzepakowego szczypta soli Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą ok. PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO: Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw
Zasmakuj Kuchni