Sernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto
Karo in the KitchenIdealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu
Karo in the KitchenTurecki comfort food. Bogaty i piękny w kolorze. Prosty, smaczny i niesłychanie wartościowy. Dwadzieścia minut pracy i macie gotowe dwie porcje – na śniadanie, na lunch czy
Karo in the KitchenLekkie i świeże warzywa. Delikatny, słono-słodko-kwaśny sos. Ziemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w
Karo in the KitchenTe pancakes są niesamowicie miękkie, lekkie i puszyste. Polane jakimkolwiek syropem czy sosem, wchłaniają go szybko i równomiernie. Ja uwielbiam je podane z syropem z bzu
Karo in the KitchenBazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co
Karo in the KitchenTo jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka
Karo in the KitchenBezy bez jajek? No bez jaj. No, ale… jak? Weganie znaleźli sposób. Jak większość rewolucyjnych przepisów, tak i ten jest dziełem przypadku i odrobiny szczęścia. Teraz
Karo in the KitchenCzasami chcę nam się czegoś innego niż ryż, makron czy ziemniaki z wody. Wtedy idealnym rozwiązaniem są ziemniaki z piekarnika. Delikatnie zrumienione, posypane ulubionymi ziołami
Walijskie PichcenieNa parapecie mojego okna stoi dziesięć doniczek świeżych przypraw, a otworzenie szafki nad kuchenką grozi zbombardowaniem przez zapachy tych suszonych. Zacieram rączki na widok wysokiej klasy
Życie zamknięte w smakuMusicie wiedzieć, że kocham Pascala i jego przepisy (może poza tym na suflet czekoladowy, bo nigdy mi się nie udał). Dzisiaj, więc odchodzimy od kuchni świata
Życie zamknięte w smakuCzasami mam dość nadmuchanych, chemicznych bułek i chlebowych skórek niemalże pustych w środku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo
Życie zamknięte w smakuCoś z serii: oryginalne przetwory na zimę. Wiem, cała sprawa wydaje się dość szokująca, dość niezwykła, dość niemożliwa. A jednak - zrobiłam galaretkę ze świerkowych igieł. I
Życie zamknięte w smakuSą takie dania, które zostają nam w pamięci na zawsze - z różnych przyczyn. Wśród moich znajduje się ryż zapiekany z jabłkami. Co prawda nie jest to
Życie zamknięte w smakuNazwijcie mnie ignorantką, ale o istnieniu nototenii nie miałam pojęcia aż do pewnej promocji w supermarkecie. Lata, które mi umknęły już nie powrócą i cierpię z
Życie zamknięte w smaku