najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęspiękne figi i nie mogłam się im oprzeć. Kupiłam cztery bez pomysłu co z nimi zrobić dalej. Dzisiaj rano wymyśliłam tartę z mąki gryczanej z kozim serem, figami i szynką dojrzewającą ale robiąc śniadanie figi nawinęły mi się pod rękę i poszły do owsianki. Wyszło cudownie! Przepyszna, sycąca, słodziutka. Składniki: 1 łyżka miksu śniadaniowego (każdy chyba ma taki swój miks
Brzuszki Łakomczuszkisery, wędliny, świeże makarony, wino itd.) naprawdę niezłej jakości po przystępnych cenach. Dział mięsny był niesamowity. Niezliczone ilości wędlin, wszystko krojone przed sprzedawcę w cieniusieńkie plasterki. Nawet taka szynka: W dziale warzywnym natrafiłam na niewystępującą u nas zieleninę. Cavolo nero to odmiana kapusty spokrewniona z jarmużem, niestety tej rośliny w po lewej nie mogłam zidentyfikować, przypomina mlecza, ale fajnie
Chilli Czosnek i OliwaOdkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła
Smaczne Zdrowetowarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle, cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej
Z miłości do słodkościDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min): ;”> NOC PRZED DUSZENIEM. Jeśli mamy łopatkę która nie jest w dużym okrągłym kawałku, warto uformować ją w formę szynki i obwiązać sznurkiem. My nie mieliśmy, więc wyszły nam 2 kawałki. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie składniki marynaty wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy
Nerds Kitchenczosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar na zimno z Alghero) Brzmi przepysznie, a to tylko część propozycji. Co ciekawe książka nie zawiera zdjęć. Jednak połączenie anegdoty
Brzuszki Łakomczuszkiczasochłonne ale warte swego smaku :) Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
Moje Kuchenne Rewelacjeznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII
Nerds Kitchengotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa
Nerds KitchenThe post Pizza hawajska. Pizza hawaii. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepapryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki. Oczyścić
Magiczne Życie Martynajwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym
Wyprawy kulinarne