twardo zasmażane na patelni, do tego zapach wędzonych wędlin I ćwikła. Życzę pogogodnych Świąt Wielkanocnych , smacznego jajka , miłości I zdrowia. Składniki: jajka na twardo- u mnie 10 szt :) wędlina( szynka, baleron itd ) kiełbasa oliwa Ugotowane jajka , kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy na średnim gazie z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy też na niewielkiej ilości
Smaki Edytydobra nie tylko na święta ale I na przyjęcie, grilla czy też kolację :) Zaczynamy :) Skladniki: 5-6 ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki 6 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Wszystkie warzywa, wędliny I jajka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą I pieprzem ,mieszamy. Dobrze jest
Smaki EdytyNastępny starterek przed daniem głównym do zrobienia i podania na spotkaniu grillowym. Przygotowujemy po pół gruszki i dużym plastrze dobrej szynki ( ja kupuję Dębową z wytwórni Tarczyńskiego ale pewnie jest wiele równie dobrych ).Potrzebna jest jeszcze tylko prosta glazura i już .Przygotowujemy gdy grill jest już rozpalony , danie główne się piecze a wszyscy czekają i czekają . Możemy zrobić na tacce
Buniabaje w kuchnimodyfikacja. Czas: 30 minut Składniki: 15 dag makaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać
Buniabaje w kuchnikalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna
Buniabaje w kuchnizabawkę .Niby nic a cieszy. Ułatwia gotowanie jajek .Mogą być takie jak w koszulkach , mogą być na twardo , można komponować z dodatkami np. wkładać w foremkę ugotowane szparagi, kawałki szynki, szczypior itp. i dopiero wbijać jajka lub wlewać masę jajeczną. Wyglądają tak: Dobrze jest przed gotowaniem wysmarować od środka odrobiną oleju lub płynnego masła. A tak wygląda jajko po ugotowaniu
Buniabaje w kuchniJednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję
Buniabaje w kuchniCiekawa jestem czy Wy też tak macie , że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym" , że żyje swoim życiem ? . U mnie stało
Buniabaje w kuchniPolecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą
Buniabaje w kuchniW zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki
Buniabaje w kuchnibrokułem. Do tego włoska przyprawa. Takie lekkie danie z makaronem. Składniki : * ugotowany makaron łazanki * 2 łyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry * 3 różyczki ugotowanego brokuła * dowolne przyprawy ( u mnie przyprawa kuchni włoskiej , przyprawa do pizzy ) Przygotowanie : Na oliwie podsmażam wędlinę , wrzucam cukinię pokrojoną w plasterki
Magiczne Życie Martycoś do mnie nie przemawia - i wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem. Składniki : * bułki do hot-dogów * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki
Magiczne Życie MartyPrzepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym. Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
Magiczne Życie Martyblogu Justyny. Tutaj odsyłam Was do wszystkich szczegółów . Jeśli macie chęć wziąć udział to do końca dnia macie jeszcze czas. konkurs Roczek z Pomocnikami Składniki : * 5 parówek z szynki * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka ulubionych przypraw np. do pizzy * 1 jajko * olej do smażenia Przygotowanie : Parówki pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian na szaszłykowe
Magiczne Życie Martyhansi-theme-font:minor-latin;} Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć
Magiczne Życie Marty