majonezem; 2 małe cebule pokrojone w kostkę; posmarować majonezem; 4-5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plastry (ułożyć plastry jaja jeden obok drugiego); posmarować majonezem; 20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w kostkę; 7-8 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę; posmarować majonezem; 1 puszka kukurydzy (dobrze odcisnąć z wody); posmarować majonezem; starta surowa marchew na wierzch sałatki
In my kitchenposypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie
In my kitchensałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej; Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól i pieprz według własnego uznania
In my kitchenwiele sposobów. Dobrym dodatkiem będzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego 3 cebule 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory) 3-4 łyżki margaryny 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1 pomidor 3 liście laurowe
Passions hobbies lifeSkładniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa). Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki - proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1/2 łyżeczki ostrej
Kto ugości moich gości?dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy
Ala piecze i gotujemąki pszennej ok. pół szklanki ciepłej wody łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli oliwa nadzienie: mąka do posypania stolnicy oliwa sól czosnek suszony 10 plasterków wędliny typu salami 6 plastrów szynki lub polędwicy 3 plastry żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziedolewanie bulionu. Gdy pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach
Weekendy w domu i ogrodziedomu pieczywa. Podstawą jest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli 3 połówki brzoskwiń z puszki pół czerwonej papryki pieprz ewentualnie: kiełki Seler i fasolę odcedzić. Porozdzielać paski selerowe widelcem. Paprykę, wędlinę i brzoskwinie pokroić w kostkę (wielkość
Weekendy w domu i ogrodziedodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta
Smaczne Zdroweodpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę
Buniabaje w kuchniklasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży kilka
bistro mama