szynka - 15846 przepisów (strona:794/1057)

Śniadaniowe mini-bułeczki 145

pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka – 75 g startego sera – 75 g papryki pokrojonej w kostkę (możecie dać inne warzywa np. suszone pomidory itp) – 75 g salami lub szynki (ja pominęłam) Mąkę wraz z proszkiem, serkie, olejem oraz mlekiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawy, ser oraz warzywa i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki

Szybko Tanio Smacznie
polędwica obsuszana w tydzień gotowa 180

Następnie mięso owijamy w przewiewny materiał ( niektórzy używają do tego pończoch, ja jednak preferuję przewiewną bawełnę)  i obwiązujemy sznurkiem ( dokładnie tak samo, jak to robimy z baleronami czy szynkami). Teraz polędwicę zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 20-23 stopni ( schab musi wisieć koniecznie w miejscu w którym jest ruch powietrza i nie ma much

Miód i pieprz
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 237

zesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy aż sos zacznie się gotować. Gdy zacznie bulgotać — wrzucamy starty parmezan, dodajemy świeży, grubo mielony

Karo in the Kitchen
Mielone z kaszą jęczmienną 185

która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę razem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
LIDL - Tydzień kuchni francuskiej oraz kolejna selekcja win – rozsmakuj się we Francji. 116

wręcz chrupiąca, aromatyczna. A do sera - Les Caves du Pré Muscat de Mireval 2011 lub Société Viticole de France Château Mauras Sauternes 2009 . My wolimy to drugie połączenie. Do Szynki Bajońskiej wytwarzanej według tradycyjnej receptury oznaczonej prestiżowym znakiem chronione oznaczenie geograficzne, która dojrzewała w dolinie Adour przez 9 miesięcy - Château Saint-Corbian Saint-Estèphe Cuvée Prestige 2012 Do zapiekanych małży

królestwo garów
Sałatka makaronowa z szynką i kabanosem . 270

słoiczek mieszanki( marchew ,groszek ,kukurydza            2 łyżki ziarenek Ziołowo mi z Ziarenkowa             5 plasterków szynki, 2 kabanosy            kawałek pora           1/2 słoiczka seleru               3 jajka

Sama słodycz i szczypta chili
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 178

pizzy 2 pomidory 300 g  sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość

Miód i pieprz
Aromatyczny gulasz . 173

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sama słodycz i szczypta chili
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 202

chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym

SzczyptaSmaQ
Szynka duszona w warzywach 159

następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni. Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim

Pyry na Gaz
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 175

lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika i obwiązujemy sznurkiem ( dokładnie tak samo, jak to robimy z baleronami czy szynkami). Ostrym nożem siekamy papryczki i suszone pomidory, a następnie mieszamy je z pieprzem bałkańskim i całość wcieramy w schab. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza

Miód i pieprz
Gdzie zmierza mięso? 125

teksturę i smak, ale są podobno jeszcze lepsze w smaku. Wszystko po to, żeby przekonać zatwardziałych mięsożerców, że mają realny wybór i nie muszą rezygnować ze smakowych walorów schabu, szynki i kotletów. Dobre mięso Bez mięsa można żyć, a czasami można nawet zdrowiej. Być może warto z nim nie przesadzać, a na pewno warto otworzyć swoje kubki smakowe na inne

Moja smaczna kuchnia
,,Krokiety z chleba tostowego’’ 6922

olej vegeta ( kupiona tutaj ) papryka słodka ( kupiona tutaj ) Przygotowanie: Każdą kromkę cienko rozwałkowujemy wałkiem dla lepszego zwijania. Odcinamy z każdej kromki skórki. Na każdą kromeczkę kładziemy żółty ser, plasterek szynki oraz połowę parówki i zawijamy. Krokiety zamaczamy w roztrzepanym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia na złoto. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,Tarta z różyczkami’’ 154

dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną

Podróż w kulinaria