szynka - 15650 przepisów (strona:790/1044)

Przepis na… – Mozzarella in carrozza, czyli włoskie tosty 453

sól, pieprz Pieczywo tostowe maczamy w mleku, najlepiej „nawilżając” tylko jedną stronę, na której układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli (popularna jest wersja z dodatkiem rozdrobnionych sardeli lub szynki nakładanych obok mozzarelli). Dociskamy drugą kromką pieczywa tostowego. Tak powstałego tosta obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. Następnie smażymy obustronnie na oliwie, czekając aż ser się rozpuści. Zdejmujemy

Bon Ton Italia
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 331

ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Czerwień i błękit
Rolada wieprzowa z kurkami 108

świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Polska Zupa
Rafex - naturalne przyprawy - test 138

pożałujecie.  Poniżej podaję moje przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami   Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych

Di gotuje
Drożdżowe pierożki-serduszka 149

kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto:  szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia  Sposób przygotowania: Pieczarki

Bajeczna Kuchnia
Kotlety mielone z pomidorami koktajlowymi 124

Pyszne kotleciki z niespodzianką które są bardzo aromatyczne i soczyste. Składniki: 7-8 pomidorów koktajlowych 500 gram mięsa mielonego od szynki 1 jajko ząbek czosnku 1 mała bułka mleko do wymoczenia bułki sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę namoczoną w mleku. Wbijamy jajko , doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Tosty z serem i pieczarkami 153

kaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła

Ania i Marcin gotują
Jajka zapiekane w bagietkach 134

środka przy każdym kęsie:) mniam:) Na dwie sztuki: 2 podłużne bułki lub krótkie bagietki 2 duże lub 4 małe jajka (zależy też od wielkości bułek) ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy  1,2 cebuli kilka plasterków sera żółtego (lub starty)  2 łyżki masła ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni

Maślane ciasteczko
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 236

Jeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka

bistro mama
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 200

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 jajko 2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej kilka łyżek zimnej wody sól, pieprz szczypta

Kuchnia domowa Ani
Kremowy sos-winegret z mango do mięs i ryb 493

zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko. Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka lub wędzonego łososia. Nadaje się oczywiście też do schabu na ciepło, do ryby na ciepło i do owoców morza. Po prostu palce lizać. Kolorem doskonale

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 176

pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie.   Składniki: olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Superszybka sałatka z ciecierzycy 394

oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Chili rozdrobić według uznania. Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ------ Podobne: Czosnkowa sałatka makaronowa z szynką Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Żółta sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gulaszowa 122

Składniki 600 g łopatki lub szynki 20 dag pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula 2- 3 duże ziemniaki Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili ) Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić

Darcia w kuchni
bitki w sosie jarzynowym 117

Mój sposób przemycenie warzyw do obiadu. Składniki Szynka wieprzowa - 800 g Cebula średnia - 2 szt Por – ½ Średnia marchew – 4 szt Seler – 1 szt Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wedeta, sól, pieprz, papryka słodka, musztarda Sposób przygotowania 1. Mięso umyć, pokroić w plastry, posypać przyprawami, posmarować musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać

Darcia w kuchni